serreslife

Η θέρμανση της κατοικίας αποτελεί το κυρίαρχο πρόβλημα της εποχής, μετά την υπερβολική αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Όμως τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές που αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης, ώστε να πάρουν τις σωστές αποφάσεις και να μην πέσουν θύματα παραπλανητικής διαφήμισης. 

A. Σύγκριση ετήσιου κόστους θέρμανσης

Για την ευκολότερη κατανόηση θα συγκρίνουμε το κόστος θέρμανσης των διάφορων συστημάτων, για μία τυπική κατοικία, που θερμαίνεται μέχρι σήμερα με πετρέλαιο από κεντρικό σύστημα με βαθμό ενεργειακής απόδοσης (ΒΕΑ) 80%, και ξοδεύει  1.000 λίτρα πετρέλαιο το χρόνο ή 10.000 Kwh και θα πληρώσει 1000 λίτρα Χ 0,84 €/λίτρο= 840€ (τιμή βάσης).

Για τον υπολογισμό λάβαμε υπόψη τη θερμογόνο δύναμη του καυσίμου, την τιμή αγοράς του και την ενεργειακή απόδοση των συστημάτων θέρμανσης.

ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ  Ηλεκτρικός λέβητας, ηλεκτρικά σώματα, πάνελ υπέρυθρων, σόμπες αλογόνου, θερμοπομποί. Τιμή0,180€/Kwh

(Βαθμός Ενεργειακής Απόδοσης, ΒΕΑ= 100%)                                           1440 €  (+71%)

_____________________________________________________________________________________
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  Θερμογόνος Δύναμη ΘΔ=10kWh/lt,


Τιμή 0,84 €/lt, Τιμή ενεργείας = 0,84/10 = 0,084 €/kWh


Κεντρική Θέρμανση (ΒΕΑ=80%)                                                                   840 € (τιμή βάσης)

Σόμπα ή τοπικός λέβητας πετρελαίου (ΒΕΑ=90%)                                      747 €  (-11%)

_____________________________________________________________________________________
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
  Τιμή ενέργειας 0,070  €/kWh                                                          
Κεντρικός Λέβητας   (ΒΕΑ=80%)                                                                       700 €  (-17%)

Ατομικός Λέβητας κοινός     (ΒΕΑ=90%)                                                           621 €  (-26%)

Ατομικός Λέβητας συμπυκνώματος  (ΒΕΑ=97%)                                           580 €  (-31%)

____________________________________________________________________________________

ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ  Τιμή ενέργειας 0,078 €/kWh ,αλλά                                    ~ 600 €  (-28%)

σε συνδυασμό  με ατομική τηλεθέρμανση (μη καταμέτρηση

απωλειών)  και την μη συντήρηση των εγκαταστάσεων της εταιρίας

ΠΕΛΕΤ (με υγρασία <10%) ΘΔ=5kWh/Kg, τιμή 0,30€/Kg,

Τιμή ενεργείας 0,3/5 = 0,060 €/kWh

Κεντρική Θέρμανση (ΒΕΑ=80%)                                                                         605 €  (-28%)

Σόμπα (ΒΕΑ=90%)                                                                                               540 €  (-36%)

____________________________________________________________________________________ 
ΑΝΤΛΙΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ – ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟ


Τιμή 0,180 €/Kwh  (μέσος ΒΕΑ=3,0 ή 300%)                                                     480 €  (-43%)

  ___________________________________________________________________________________  

ΞΥΛΟ 
(στεγνό υγρασίας<20%) ΘΔ=4 kWh/kg και τιμή 0,14€/Kg

Τιμή ενεργείας 0,14/4 = 0,035 €/kWh

                                                                 
Κλασική σόμπα (ΒΕΑ=0,6)                                                                                504 €  (-44%)                                      

Ενεργειακό τζάκι, αερόθερμη σόμπα (ΒΕΑ=70%)                                            405 €  (-52%)


Κλασικό τζάκι (ΒΕΑ=25%)                                                                                  1.120 € (+34%)

_______________________________________________________________________   

Οι τιμές αφορούν θέρμανση ολόκληρης της κατοικίας και όχι μεμονωμένων χώρων. Επιλέγουμε σύστημα θέρμανσης, λαμβάνοντας υπόψη το αρχικό κόστος αγοράς και τοποθέτησης, το κόστος του καυσίμου, τη πιθανότητα αύξησης του, και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Β. Σύγκριση ποιότητας
Ηλεκτρισμός

Ο ηλεκτρισμός είναι  μια ακριβή μορφή ενέργειας και θεωρείται περιβαλλοντικά ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιείται για θέρμανση. Το 67% της ενέργειας που ξοδεύεται για τη παραγωγή του χάνεται στην πορεία και μόνο το 33% φθάνει στον καταναλωτή.  

Τα πάνελ υπέρυθρων, οι θερμοπομποί κλπ. παρέχουν άμεση θέρμανση επιφανειών και σώματος με ακτινοβολία. Δίνουν μια άμεση αίσθηση ζεστασιάς όπως ο ήλιος το χειμώνα. Όταν διακοπεί η λειτουργία τους η αίσθηση του κρύου επανέρχεται.

Αν χρησιμοποιηθούν για θέρμανση του χώρου έχουν την ίδια απόδοση (μέχρι 100%), άρα και το ίδιο κόστος, με τα ηλεκτρικά καλοριφέρ. 

Ενδείκνυνται για εξοχικές κατοικίες και γενικά για προσωρινή διαμονή ή σαν συμπληρωματική της κύριας πηγής θέρμανσης. Για την κάλυψη όλης της κατοικίας θα απαιτηθεί μεγάλη ηλεκτρική ισχύς, τριφασική παροχή και μεγάλο κόστος.

Πετρέλαιο. Για να λειτουργεί αποδοτικά και οικονομικά και να μη ρυπαίνει, ο λέβητας πετρελαίου χρειάζεται συντήρηση τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

Φυσικό αέριο (τηλεθέρμανση). Το φυσικό αέριο είναι πιο καθαρή πηγή ενέργειας. Πληρώνεται μετά τη χρήση του και είναι πάντα διαθέσιμο το θερμό νερό από το δίκτυο.

Πέλετ. Το πέλετ παράγεται από υπολείμματα φυτικών υλών και θεωρείται ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.  Το μειονέκτημα είναι ότι χρειάζεται συνεχή τροφοδότηση.

Ξύλα. Τα ξύλα πρέπει να είναι στεγνά, (υγρασία μέχρι 20%), δηλ. να έχουν κοπεί πριν από 12 -18 μήνες. Απαγορεύεται η καύση επεξεργασμένων ξύλων (παλιά κουφώματα, έπιπλα κλπ.).  Η θέρμανση με χρήση απλού τζακιού  στα αστικά κέντρα πρέπει να αποτελεί την έσχατη λύση γιατί δημιουργεί αιθαλομίχλη με οδυνηρές συνέπειες για την υγεία μας. Ένα απλό τζάκι εκπέμπει 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια από ένα λέβητα πετρελαίου πολυκατοικίας.

Αντλία θερμότητας – κλιματιστικό                

Το κλιματιστικό αντλεί θερμότητα από τον εξωτερικό χώρο και την φέρνει μέσα στην κατοικία. Αποδίδει κατά 3 φορές περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει. Τα τύπου «inverter» κλιματιστικά  διαθέτουν αυτορρυθμιζόμενη παροχή ψυχρού-θερμού αέρα και προσεγγίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την τεθείσα τιμή του θερμοστάτη. Όταν ελέγχουμε εμείς τη λειτουργία (on-off), τότε αυτός ο τύπος δεν μας προσφέρει κάτι επιπλέον και μπορούμε να επιλέξουμε τα φθηνότερα κλασικά μοντέλα.

 Γ. ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Θέρμανση

1.      Αερίζουμε τους χώρους του σπιτιού τις μεσημεριανές ώρες αφού κλείσουμε το καλοριφέρ, για να εκμεταλλευτούμε τη φυσική θέρμανση.

2.      την ημέρα ανοίγουμε τις κουρτίνες και τα παντζούρια και αφήνουμε τον ήλιο να μπαίνει στο σπίτι και να το ζεσταίνει.

3.      το βράδυ κλείνουμε τα παντζούρια και τις κουρτίνες, για να κρατήσουμε τη ζέστη στο χώρο μας. Κρατάμε κλειστές και τις εσωτερικές πόρτες

4.      Αερίζουμε τον χώρο της τουαλέτας και του μπάνιου τις κατάλληλες ώρες κλείνοντας την εσωτερική πόρτα.

5.      Δεν καλύπτουμε τα θερμαντικά σώματα με κουρτίνες, καλύμματα και έπιπλα γιατί μειώνεται σημαντικά η απόδοση τους.

6.      Κλείνουμε τα παράθυρα όταν λειτουργεί το σύστημα  θέρμανσης, ή το σύστημα ψύξης, για να μη χάνεται πολύτιμη ενέργεια.

7.      Δεν καπνίζουμε στο σπίτι. Είναι επιβλαβές και αυξάνει την ανάγκη για αερισμό του χώρου, με αποτέλεσμα πρόσθετες δαπάνες για θέρμανση ή ψύξη.

Μόνωση

8. Ένα κτίριο με μόνωση και διπλά τζάμια έχει πολύ μικρότερες απώλειες θερμότητας το χειμώνα και "ζεσταίνεται" δυσκολότερα το καλοκαίρι.
9. Τοποθετούμε διπλά τζάμια ειδικά στα βόρεια ανοίγματα (πόρτες και παράθυρα). Κερδίζουμε: 20%- 30% από το λογαριασμό της θέρμανσης και του κλιματισμού (απόσβεση 3-5 χρόνια)

Μονώνουμε εξωτερικά την ταράτσα και τους τοίχους.
10. Περιορίζουμε τις απώλειες ενέργειας από πόρτες, παράθυρα και άλλα ανοίγματα τοποθετώντας αεροστεγανωτική ταινία. Στο κάτω μέρος της εξώπορτας χρησιμοποιούμε τις ειδικές ταινίες- βούρτσες.
11. Κλείνουμε το καπάκι της καπνοδόχου στο τζάκι όταν δεν το χρησιμοποιούμε. 
12. Μονώνουμε τους εκτεθειμένους σωλήνες (καλοριφέρ ή θερμοσίφωνα) που μεταφέρουν ζεστό νερό στο σπίτι.

Ρύθμιση της θερμοκρασίας
13. Ρυθμίζουμε το θερμοστάτη στους 18-19οC τον χειμώνα.
Η ρύθμιση του θερμοστάτη ψηλότερα δεν έχει καμία σχέση με την ταχύτητα θέρμανσης του σπιτιού. Αντίθετα αυξάνει τη κατανάλωση ενέργειας 

14. Χαμηλώνοντας το θερμοστάτη μόλις ένα βαθμό, κερδίζουμε μέχρι και 10% από το λογαριασμό μας. 
15. Συχνές αυξομειώσεις του θερμοστάτη αυξάνουν το κόστος λειτουργίας. Όταν βγαίνουμε έξω, ρυθμίζουμε το θερμοστάτη στους 16οC. 
16. Κλείνουμε τα καλοριφέρ στα δωμάτια που δεν χρησιμοποιούμε και διατηρούμε κλειστές τις πόρτες των συγκεκριμένων δωματίων.
17. Εναλλακτικά ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία με θερμοστατικούς διακόπτες σε κάθε σώμα ανάλογα µε τις ανάγκες κάθε δωματίου.
18. Τοποθετούμε στον τοίχο πίσω από τα σώματα θερμομονωτικές πλάκες ή αλουμινόχαρτο που επιστρέφουν τη θερμότητα προς το χώρο.
19. Εξαερώνουμε τα σώματα κάθε φθινόπωρο. Ο αέρας που παγιδεύεται στα σώματα εμποδίζει το ζεστό νερό να κυκλοφορεί. 
20. Αντικαθιστούμε τα παλιά συστήματα θέρμανσης με νέου τύπου που είναι πιο αποδοτικά. Η χρήση των καυστήρων αυτών μπορεί να μειώσει το κόστος λειτουργίας κατά 30% με χρόνο απόσβεσης τα 3 χρόνια.
21. Η συστηματική συντήρηση του λέβητα και του καυστήρα που πρέπει να γίνεται πριν την έναρξη χρήσης από ειδικευμένο τεχνικό εξασφαλίζει την καλή απόδοση της εγκατάστασης, που σημαίνει εξοικονόμηση καυσίμου και χαμηλή ρύπανση.

Δ. Παραπλανητική διαφήμιση για συσκευές

Στην αγορά κυκλοφορούν ηλεκτρικές συσκευές που υπόσχονται βαθμό απόδοσης 300%,  ή και παραπάνω. Υπόσχονται μικρό κόστος ανά ώρα χωρίς καμιά τεκμηρίωση.
Αυτές οι συσκευές χρησιμοποιούν την ηλεκτρική ενέργεια και τη μετατρέπουν σε θερμότητα. Επομένως δεν μπορούν να έχουν απόδοση πάνω από 100%, δηλαδή όσο και ένα απλό ηλεκτρικό σώμα καλοριφέρ. Είτε πρόκειται για τεχνολογία ιόντων ή για κάποια λεγόμενη «θερμομαγνητική τεχνολογία» ή οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία που καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια, ισχύει η βασική αρχή ότι αποδίδεται τόση ενέργεια όση καταναλώνεται. Μόνη εξαίρεση αποτελεί η αντλία θερμότητας, όπως είναι το κλιματιστικό, η οποία όμως δεν μετατρέπει την ηλεκτρική ενέργεια σε θερμότητα αλλά την αντλεί από το περιβάλλον.

Οι καταναλωτές πρέπει να είναι πολύ επιφυλακτικοί σε όσα υπόσχονται οι διάφορες εταιρείες και να συμβουλεύονται ειδικούς πριν προχωρήσουν σε μεγάλου κόστους αγορά ή αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης.

Πηγή: serrestv.gr

Διαβάστε επίσης:


swa

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 262 επισκέπτες