serreslife

Προχώρησαν σε ενημέρωση των Σερραίων στα «Αστέρια»

Εκδήλωση ενημερωτικού χαρακτήρα πραγματοποίησαν μέλη της κίνησης πολιτών για τις επιπτώσεις από την εγκατάσταση του αγωγού ΤΑΠ και την λειτουργία σταθμού συμπίεσης κοντά στο Νέο Σκοπό σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο δημοτικό κινηματοθέατρο «Αστέρια» των Σερρών και είχε ως στόχο την ενημέρωση των πολιτών για το ζήτημα αυτό. Συγκεκριμένα, οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η κατασκευή και λειτουργία σταθμού συμπίεσης, στην υγεία, το περιβάλλον και γενικότερα στην ποιότητα ζωής των κατοίκων.


Έγινε με την αρωγή των δημάρχων που όπως τονίστηκε από μέλη της κίνησης «άλλαξαν ρότα και στηρίζουν την προσπάθεια». Μάλιστα, επεσήμαναν ότι «ένα τέτοιο έργο, όχι απλά δεν θα φέρει ανάπτυξη στον τόπο, αλλά τουναντίον θα δημιουργήσει προβλήματα για τις επόμενες γενιές, εμποδίζοντας τα οράματα ανάπτυξης στον πρωτογενή τομέα, στον κάμπο και σε όλο το νομό Σερρών».

Οι επιπτώσεις

Όπως επισημάνθηκε μέσω ομιλιών από επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, οι επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής έχουν να κάνουν με το ότι οι κάτοικοι της περιοχής επιβαρύνονται με ένα εικοσιτετράωρο μόνιμο θόρυβο πάνω από τα όρια, έκαναν λόγω για εμφάνιση αιθαλομίχλης και όξινης βροχής και για έναν κίνδυνο πιθανού ατυχήματος. Μάλιστα τόνισαν πως οι επιπτώσεις στην υγεία είναι μακροπρόθεσμες και αυτό από τις εκπομπές οξειδίων του αζώτου και άλλων ρύπων.
Οι επιπτώσεις του αγωγού, όπως τονίστηκε, σχετίζονται με την απώλεια γης υψηλής παραγωγικότητας, υποχρεωτική καλλιέργεια και περιορισμούς γύρω από τον αγωγό, μείωση της αξίας γης, περιορισμό δόμησης.
Τα μέλη της κίνησης πρότειναν την αλλαγή όδευσης του αγωγού από ορεινό σημείο όπως ο Βερτίσκος.

Μηλίδης: «Ναι στο έργο, αλλαγή στην όδευση»

Προς την ίδια κατεύθυνση, ο επικεφαλής της Εποχής Δημιουργίας Θεόδωρος Μηλίδης τόνισε: «Δεν είμαστε κατά της ανάπτυξης και του αγωγού. Είναι ένα έργο εθνικής στρατηγικής σημασίας. Όμως, θα πρέπει να αλλάξει η όδευση. Να ληφθούν υπ’ όψη η καλλιεργήσιμη γη, από την οποία δεν πρέπει να μειώνεται ούτε μέτρο και ο σεβασμός στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων. Εάν ο συμπιεστής, ο μη γένοιτο, πάθει ένα ατύχημα θα έχουμε πολύ σοβαρά προβλήματα. Ξέχωρα από την ηχορρύπανση και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Συμφωνούμε απόλυτα με τις μελέτες του τεχνικού και του γεωτεχνικού επιμελητηρίου».

Σαραντίδου: «Να μην περάσει από τη χώρα»

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δ. Σερρών, Φιλιώ Σαραντίδου τόνισε ότι «μακάρι να γίνονταν σε πολλά ζητήματα τέτοιες ενημερωτικές συναντήσεις, να ενημερωνόταν ο κόσμος για παράδειγμα και για τον ΧΥΤΑ. Το θέμα, όμως είναι να έχουμε και αποτελέσματα.
Γι’ αυτό, πρέπει να πάμε ένα βήμα πιο πέρα. Προκειμένου να μαλώνουμε εάν ο αγωγός θα περάσει πέντε χιλιόμετρα πάνω ή κάτω, αφού η χώρα μας δεν έχει κανένα απολύτως οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, παρά μόνο καταστροφή του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, πρέπει η φωνή μας να είναι δυνατή, να μην περάσει καθόλου από την Ελλάδα ο αγωγός.
Μπορεί να το βλέπουμε σαν κάτι πολύ μακρινό αλλά με τους δρόμους της ενέργειας που ανοίγονται και στη χώρα μας που είναι δρόμοι αίματος, θα βρεθούμε αύριο με ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα».

Διαβάστε επίσης: