serreslife

Η εθελοντική αιμοδοσία στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2007 με τη δημιουργία τράπεζας αίματος από την Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Τμήμα των Σερρών και βρίσκεται στο σταθμό αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών.

Η 11η Εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιήθηκεστοΤμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Σερρών (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) του Α.Π.Θ. την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013, στο πλαίσιο διεξαγωγής των καθιερωμένων ημερών εθελοντικής αιμοδοσίας.

Η εθελοντική αιμοδοσία στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2007 με τη δημιουργία τράπεζας αίματος από την Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Τμήμα των Σερρών και βρίσκεται στο σταθμό αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών.

Μέχρι σήμερα έχουν διοργανωθεί δέκα αιμοδοσίες, διημερίδα, διαλέξεις, συμμετοχή των φοτητών/τριών εθελοντών αιμοδοτών στις Πανελλήνιες Λαμπαδηδρομίες Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών Ελλάδας και βράβευση της τράπεζας από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας για τη συμβολή μας στην προσπάθειας ανάπτυξης της εθελοντικής αιμοδοσίας. Οι αιμοληψίες πραγματοποιούνται δύο φορές το χρόνο (άνοιξη και φθινόπωρο-χειμώνα).

Συνεπής στο ραντεβού τους με την ημέρα αιμοδοσίας, η εθελοντική προσφορά αίματος σπουδαστών ,καθηγητών και προσωπικού του Τμήματος ΤΕΦΑΑ Σερρών πραγματοποιήθηκε και φέτος με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή. Φοιτητές ,καθηγητές και προσωπικό ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για την προσφορά αίματος.
Η κινητή μονάδα του σταθμού αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου βρισκότανστο Τ.Ε.Φ.Α.Α., κτίριο Διδακτηρίου, στον Άγιο Ιωάννη από τις 09:00 έως τις 13:00.

Κατά τη διάρκεια της εθελοντικής αιμοδοσίαςπραγματοποιήθηκε ομιλία με θέμα «Ηπατίτιδες και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα», από τον κ. Χάρη Τσιώνη, ιατρό γαστρεντερολόγο, στο μεγάλο Αμφιθέατρο του κτιρίου Διδακτηρίου του ΤΕΦΑΑ Σερρών .

Η εθελοντική αιμοδοσία είναι η μόνη διαδικασία με την οποία οι υπηρεσίες υγείας προμηθεύονται τις απαραίτητες φιάλες αίματος για να καλύψουν τις ανάγκες των πασχόντων συνανθρώπων μας. Αν το 10% του ενεργού πληθυσμού γίνει τακτικός αιμοδότης, δίνει δηλαδή 2-3 φορές κάθε χρόνο αίμα, θα είναι δυνατή η ουσιαστική κάλυψη των αναγκών μας.

Η Πανεπιστημιακή κοινότητα έχει ιδιαίτερες σχέσεις με τη διαδικασία αυτή. Το ακαδημαϊκό περιβάλλον προάγει την κριτική σκέψη, την κοινωνική αλληλεγγύη, τη δράση χωρίς υστεροβουλία.

Η πρόεδρος του ΤΕΦΑΑ Σερρών κ. Χριστίνα Ευαγγελινού αναφερόμενη σε αυτή τηνπράξη αγάπης, στην εθελοντική αιμοδοσία στα ΤΕΦΑΑ Σερρών ,δήλωσε:«Από το 2007 έχει ξεκινήσει η εθελοντική αιμοδοσία στο Τμήμα μας ,αισίως διανύουμε την ενδέκατη αιμοδοσία, έχουμε πλέον έναν μεγάλο αριθμό φιαλών στην τράπεζα αίματος που είναι διαθέσιμες για τις ανάγκες των σπουδαστών μας και τις οικογένειές τους αλλά και σε κάθε πολίτη της πόλης που έχει ανάγκη. Είναι μια πράξη αλτρουιστική ,σώζει ζωές ,η οποία δημιουργεί αποθέματαχρήσιμα για την κοινωνία σε αίμα. Νομίζω ότι ο ρόλος του πανεπιστημίου δεν είναι μόνο ο ακαδημαϊκός και επιστημονικός αλλά και κοινωνικός και με αυτό τον τρόπο, με την αιμοδοσία δείχνουμε το κοινωνικό πρόσωπο του Πανεπιστημίου .Είμαι πολύ χαρούμενη γιατί είχαμε σήμερα την αιμοδοσία αλλά και γιατί οι φοιτητές μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη από διακεκριμένο συμπολίτη τον κ. Τσιώνη για θέματα που αφορούσαν σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα»

Αναφερόμενη στην συμμετοχή των φοιτητών στην αιμοδοσία η κ.Ευαγγελινού δήλωσε «Τα παιδιά ανταποκρίνονται με συγκίνηση στην αιμοδοσία ,είναι πολύ συγκινητικό που οι φοιτητές μας δίνουν αίμα . Μάλιστα σήμερα κάποιος φοιτητής μας ανέφερε ότι μέσα από αυτή την διαδικασία έμαθε να δίνει αίμα που σημαίνει ότι εμείς εδώ στο πανεπιστήμιο αλλάζουμε στάση ζωής και συμπεριφορές ,δεν είναι μόνο οι γνώσεις για την εργοφυσιολογία , την βιοχημεία και την φυσιολογίατου σώματος αλλά στάση και καλή συμπεριφορά στη ζωή».

Η κ. Μαρία Πάγκαλου, διευθύντρια συντονίστριααιμοδοσίας Νοσοκομείου Σερρών, δήλωσε για την αθρόα προσέλευση των φοιτητών στην αιμοδοσία «Ένα σύλλογος με μεγάλη παράδοση με πολύ δραστήρια μέλη .Βλέπω ότι τα παιδιά ενδιαφέρονται να δώσουν αίμα ,έχουμε μεγάλη συμμετοχή και φέτος. Βλέπουμε ότι έχει περάσει πλέον στους φοιτητές, πως εφόσον διοργανωθεί μια αιμοδοσία θα είναι εδώ, νοιώθουν πολύ ωραία που συμμετέχουν και νομίζω ότι θα συνεχιστεί πολύ καλά».

Δήμητρα Μετόκη

Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 277 επισκέπτες