serreslife

Ένα αγοράκι ηλικίας 2,5 ετών από τις Σέρρες έχασε την ζωή του λόγω της τραγικής  υποστελέχωσης και υπολειτουργίας του μοναδικού δημόσιου Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου της Ελλάδας στο Νοσοκομείο Παίδων "Η Αγία Σοφία"! Αυτό καταγγέλλει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Συγγενή Καρδιοπάθεια «Η Αγία Σοφία», διευκρινίζοντας ότι το αγοράκι υπήρχε σε λίστα προς χειρουργείο ήδη από το 2011όταν έκλεισε το Κέντρο.

Ο μικρός ασθενής- σύμφωνα με τον Σύλλογο- δεν εξυπηρετήθηκε από το Ωνάσειο κατά την περίοδο που το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο του Παίδων παρέμεινε κλειστό και τώρα που έχει ξεκινήσει η λειτουργία του, το παιδί «δεν πρόλαβε να χειρουργηθεί, γιατί έχει δοθεί μόνο μία μέρα χειρουργείου εβδομαδιαίως!». Όπως αναφέρει ο Σύλλογος, «όταν, επιτέλους, έφτασε η σειρά του, η οικογένεια ξεκίνησε από τις Σέρρες, όπου διαμένουν και στη διαδρομή προς το Παίδων, το παιδί άφησε την τελευταία του πνοή».

Ο Σύλλογος σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι «η σημερινή "επαναλειτουργία" του Κέντρου με λιγότερο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, λιγότερες ημέρες χειρουργείου και καθετηριασμών καθώς και λιγότερα κρεβάτια εντατικής καρδιοχειρουργικής μονάδας απ’ ότι όταν έκλεισε το 2011, εγκυμονεί κινδύνους που έγκαιρα τονίζαμε προς κάθε κατεύθυνση,  προβλέποντας, ως σύγχρονες Κασσάνδρες, πως θα θρηνήσουμε νέα θύματα. Η πραγματικότητα μας επιβεβαίωσε με τον πιο σκληρό τρόπο: οχτώ παιδιά (πιθανόν και περισσότερα που δεν γνωρίζουμε) έχασαν τη ζωή τους άδικα από το σχεδόν διετές κλείσιμο του κέντρου και  άλλα κινδυνεύουν στην αναμονή τους προς χειρουργείο ή καθετηριασμό καρδιάς, λόγω της μεθοδευμένης υποστελέχωσης και υπολειτουργίας του, όπως το αγοράκι που, δυστυχώς, κατέληξε προ ημερών…».

Σύμφωνα με τον Σύλλογο, η Διοίκηση του νοσοκομείου έχει δώσει μόνο μία μέρα χειρουργείου καρδιάς την εβδομάδα και μία ημέρα καρδιακών καθετηριασμών. Επίσης, λειτουργούν μόνο δύο κλίνες στην Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ), ενώ δύο χρόνια πριν ήταν αναπτυγμένες πέντε κι ενώ υπάρχει η δυνατότητα για δέκα! Έτσι, στην καλύτερη περίπτωση θα γίνονται στο «Αγία Σοφία» 60-70 επεμβάσεις το χρόνο, δηλαδή περιορίζουν το Κέντρο σε λιγότερο και από το 40% των προηγούμενων δυνατοτήτων του ή στο 10% των αναγκών της χώρας. Ως αποτέλεσμα της συρρικνωμένης λειτουργίας του Κέντρου είναι ότι αρχίζουν πάλι να αυξάνουν επικίνδυνα οι λίστες αναμονής των παιδιών για καρδιοχειρουργική επέμβαση στο «Αγία Σοφία», με απρόβλεπτες συνέπειες για τη ζωή και την υγεία της! Δυστυχώς, επαληθευτήκαμε άμεσα..

Σχετικά με την στελέχωση του Κέντρου, ο Σύλλογος τονίζει ότι «εδώ και δύο χρόνια η δύναμη του Καρδιολογικού Τμήματος είναι έξι γιατροί (από 11), ενώ το Καρδιο-αναισθησιολογικό Τμήμα, η αχίλλειος πτέρνα του Κέντρου, εξακολουθεί να διαθέτει μόνον μία έμπειρη γιατρό και μία βοηθό της, ενώ τέσσερα χρόνια πριν διέθετε πέντε γιατρούς και διευθύντρια. Επιπλέον έχει χάσει την διοικητική και επιστημονική του αυτοτέλεια, αφού η θέση της διευθύντριάς του που συνταξιοδοτήθηκε, δεν προκηρύχτηκε σκοπίμως, ώστε να υπαχθεί στο γενικό αναισθησιολογικό τμήμα με ότι αρνητικές για τη λειτουργία του συνέπειες είχε αυτό».

Καταλήγοντας ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Συγγενή Καρδιοπάθεια «Η Αγία Σοφία»,απευθύνει κραυγή αγωνίας προς τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ζητώντας «την άμεση επέμβασή σας για να μπει τέλος στη λίστα θανάτου!».

Πηγη: healthview.gr

Διαβάστε επίσης: