serreslife

Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν ...13 νέα περιστατικά. Το Aedes albopictus (Diptera:Culicidae), είναι ίσως το πιο πολυσυζητημένο διεθνώς είδος κουνουπιού τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Έτσι όλο και πιο συχνές είναι πλέον οι αναφορές για το "Asian TigerMosquito", με αποτέλεσμα όλοι σχεδόν να έχουμε ακούσει ή διαβάσει κάτι για το περίφημο «Κουνούπι Τίγρης».Επιτίθεται στον άνθρωπο κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας με αποκορύφωμα το σούρουπο και την αυγή.Τα θηλυκά προτιμούν να τσιμπούν στις περιοχές των αστραγάλων και των γονάτων ενώ εκτός από τον άνθρωπο τσιμπούν με ευκολία και άλλα θηλαστικά αλλά και πτηνά.Στην Ευρώπη εντοπίστηκε πρώτα στις ακτές της Βόρειας Αλβανίας το 1979 και στη συνέχεια το 1990 πέρασε στην Ιταλία και το 1999 στη Γαλλία.

Στην Ελλάδα εντοπίστηκε το2003 στην Κέρκυρα και τη Θεσπρωτία, ενώ τον Αύγουστο του 2008 ακμαία άτομα και προνύμφες εντοπίστηκαν στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Επιπροσθέτως, το είδος αυτό είναι αρκετά διαδεδομένο και σε άλλες περιοχές,συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής. Μάλιστα, η τελευταία περιοχή μπήκε στο«κόκκινο» την τελευταία εβδομάδα μετά τον αυξημένο πληθυσμό μολυσμένων κουνουπιών και των κρουσμάτων που καταγράφηκαν.Την τελευταία εβδομάδακ αταγράφηκαν...13 νέα περιστατικά.Οι νέες περιοχές που επηρεάζονται από τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης, Ηρωικής Πόλης Νάουσας (Ημαθία) και ο Δήμος Βισαλτίας Σερρών.

Στην υπόλοιπη χώρα οι επίμαχες περιοχές είναι οι εξής:Μενεμένη Αμπελόκηποι,Εύοσμος Κορδελιό, Ωραιόκαστρο, 1ο Δημοτικό Διαμέρισμα Θεσσαλονίκης,Χαλκηδόνα και Δέλτα (Θεσσαλονίκη).Επίσης, οι δήμοι Τοπείρου,Αβδήρων και Ξάνθης (Ξάνθη), οι δήμοι Αλεξάνδρειας και Βέροιας (Βέροια), ο δήμος Πέλλας και ο δήμος Νέστου και ο δήμος Καβάλας(Καβάλα), οι δήμοι Συντικής και Ηράκλειας (Σέρρες), οδήμος Κέρκυρας και ο δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης(Ηλεία).Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει στους κατοίκους των επίμαχων περιοχών να λαμβάνουν ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια.Δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους την τελευταία εβδομάδα, μετά από μόλυνση με ιό του Δυτικού Νείλου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Ελέγχων και Πρόληψης Νοσημάτων. Συνολικά από τις αρχές του έτους έχουν χάσει τη ζωή τους πέντε άτομα.

Διαβάστε επίσης: