serreslife

Στο πρωτοδικείο Σερρών μέχρι το τέλος του 2012.

Ξεπερνούν τις 550 οι εταιρείες που αιτήθηκαν υπαγωγή τους στις διατάξεις του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα μέχρι το τέλος του 2012. Τα στοιχεία προκύπτουν από 46 Πρωτοδικεία της χώρας, σε σύνολο 66, που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη.
Οι 366 αιτήσεις έχουν υποβληθεί από δέκα πρωτοδικεία. Αναλυτικά: 175 από το Πρωτοδικείο Αθηνών, 58 από το Πατρών, 48 από το Θεσσαλονίκης, 31 από του Πειραιά, 20 από το Χαλκίδας, 18 από το Αγρινίου, 17 από του Ναυπλίου, 12 από το Σερρών και από 10 αιτήσεις από τα Πρωτοδικεία Χανίων και Κιλκίς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβίβασε το Πρωτοδικείο Αθηνών, από τις 17.11.2011 έως και τον Δεκέμβριο του 2012 175 εταιρείες αιτήθηκαν υπαγωγή στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Τα στοιχεία αφορούν και όσες εταιρείες υπήχθησαν τελικά στη συγκεκριμένη διαδικασία.

«Δευτεραθλητής» το Πρωτοδικείο Πατρών, με 58 αιτήσεις εταιρειών, από τις οποίες απορρίφθηκαν 8 και 21 έγιναν δεκτές, ενώ μετά την αίτηση 6 οδηγήθηκαν σε διαδικασία πτώχευσης. Από το σύνολο των 58, για 8 ολοκληρώθηκε η συνδιαλλαγή.

Το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης διαβίβασε στοιχεία για αιτήσεις 48 εταιρειών. Από αυτές 14 απορρίφθηκαν, 12 έγιναν δεκτές, ενώ σε πτώχευση οδηγήθηκαν τρεις, αυτές που απορρίφθηκαν ήταν 14, ενώ απορρίφθηκαν άλλες 5 αιτήσεις για άμεση επικύρωση συμφωνίας εξυγίανσης. Οι υπόλοιπες είτε ματαιώθηκαν είτε εκκρεμεί έκδοση απόφασης είτε δεν συζητήθηκαν ακόμα.

Στο ερώτημα αν επιτεύχθηκε, μέσω του άρθρου 99, η οικονομική εξυγίανση των επιχειρήσεων, το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι το Δικαστήριο δεν μπορεί να γνωρίζει αν τελικά οι εν λόγω επιχειρήσεις κατέστησαν βιώσιμες. Αυτό διότι μόνο στην περίπτωση που δεν καταβληθούν οι συμφωνημένες οφειλές οι συμβεβλημένοι δανειστές προσφεύγουν στα δικαστήρια για λύση της συμφωνίας.

Να σημειωθεί ότι ανάλογη αιτιολόγηση (για την εξυγίανση των εταιρειών) έγινε και από άλλα περιφερειακά Πρωτοδικεία, ενώ μόλις 6 Πρωτοδικεία δεν υπέβαλαν καμία αίτηση υπαγωγής.

Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 173 επισκέπτες