Τους λόγους για τους οποίους επέλεξαν να μετακινηθούν θα δηλώνουν σε έγγραφο οι πολίτες μετά την επιβολή περιορισμών στις μετακινήσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο περιορισμού μετάδοσης του κορωνοϊού.

Οπως είπε ο πρωθυπουγός, όποιος μετακινείται θα πρέπει να βεβαιώνει τους λόγους μετακίνησής του είτε με έγγραφο του εργοδότη του -αν πρόκειται για μισθωτό- είτε με προσωπική υπεύθυνη δήλωση -σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου. Μάλιστα όπως σημείωσε έχει ήδη υπάρξει μέριμνα ώστε, με απλό και φιλικό για τον πολίτη τρόπο, να μπορεί να λαμβάνεται η σχετική βεβαίωση μέσω διαδικτύου ή με τηλεφωνικό μήνυμα ή ακόμη και να συμπληρώνεται και χειρόγραφα.

Οι πολίτες όπως φαίνεται και στο σχετικό έγγραφο θα δηλώνουν εάν η μετακίνηση αφορά αγορά καταναλωτικών αγαθών, επίσκεψη σε γιατρό, μετακίνηση σε δημόσια υπηρεσία κ.α.

Ξεκίνησε η λειτουργία ιστοτόπου forma.gov.gr για την χορήγηση των εντύπων για τις μετακινήσεις των πολιτών.

Από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου και μέχρι τις 6 Απριλίου οι πολίτες θα πρέπει να συμπληρώνουν δύο τύπους εγγράφων ανάλογα με τον λόγο μετακίνησής τους.

Βεβαίωση κίνησης τύπου Α

Η βεβαίωση τύπου Α, που αφορά στις μετακινήσεις των εργαζόμενων, συμπληρώνεται μια φορά και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο.

"Κατεβάστε" ΕΔΩ και εκτυπώστε τη βεβαίωση για τις μετακινήσεις τύπου Α΄

Περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του.

Ο εργαζόμενος τη φέρει υποχρεωτικά μαζί του κατά τις μετακινήσεις του προς και από την εργασία του.

Βεβαίωση κίνησης τύπου Β

Για τις άλλες περιπτώσεις (μετάβαση σε σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, τράπεζα κοκ) και για κάθε μεμονωμένη κίνηση οι πολίτες πρέπει να συμπληρώνουν κάθε φορά τη βεβαίωση τύπου Β με το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης.

"Κατεβάστε" ΕΔΩ και εκτυπώστε τη βεβαίωση για τις μετακινήσεις τύπου Β΄

Οι δηλώσεις είναι διαθέσιμες στο forma.gov.gr.

Τι ισχύει με το sms στον ειδικό αριθμό 13033, χωρίς χρέωση.
Στο συγκεκριμένο γραπτό μήνυμα ο πολίτης πρέπει να δηλώσει το ονοματεπώνυμο του, τη διεύθυνση κατοικίας του και για ποιο λόγο επιθυμεί να βγει από το σπίτι του (περιπτώσεις 1 έως 6).
Αναλυτικά η διαδικασία:

Στο sms θα πρέπει να X κενό Όνομα κενό Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας
όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

1) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
2) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
3) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
4) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
5) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
6) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση κενό Χ κενό Όνομα Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας
Σε περίπτωση ελέγχου, επιδεικνύετε το SMS μαζί με την αστυνομική σας ταυτότητα.

Διαβάστε επίσης: