Ημέρα ευφρόσυνος ανέτειλε για την κατά Σέρρας φιλομάρτυρα Εκκλησία, σήμερα, Σάββατο Α' εβδομάδος των Νηστειών της αγίας και μεγάλης Τεσσαρακοστής, καθώς πανευκλεώς εορτάζει την ανάμνηση του διά κολλύβων θαύματος του Αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Τήρωνος, κατά την οποία, μετά πάσης λαμπρότητος, πανηγυρίζει ο παλαίφατος ιερός Καθεδρικός και Προσκυνηματικός Ναός των, από αρχαιοτάτων χρόνων, προστατών και εφόρων της ιστορικής Μητροπόλεως των Σερρών, Αγίων Θεοδώρων.

Συγκεκριμένως, σήμερα, Σάββατο 12 Μαρτίου 2022, τελέσθηκε, στον ως είρηται εορτάζοντα Καθεδρικό Ναό, πανηγυρική θ. Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Γρεβενών κ. Δαβίδ και συνιερουργούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσοστόμου και του Σεβ. Ποιμενάρχου της των Σερρών και Νιγρίτης Εκκλησίας κ. Θεολόγου.

Στη λατρευτική σύναξη παρέστησαν επίσης συμπροσευχητικώς μεταξύ άλλων και η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέτα Μακρή, οι Βουλευτές του Νομού Σερρών κ. κ. Φ. Αραμπατζή, Θ. Λεονταρίδης και Κ. Μπούμπας, οι κ. κ. Δήμαρχοι Σερραίων Αλ. Χρυσάφης και Βισαλτίας Αθ. Μασλαρινός.

Τον θ. λόγο εκήρυξε εμπνευσμένως και με θεολογική ενάργεια ο Σεβ. Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ, ο οποίος αναφέρθηκε στη ζείδωρη χάρη των Αγίων Θεοδώρων καθώς και στη δύναμη της πίστεως στον πνευματικό αγώνα των πιστών, ο οποίος πολλές φορές αντιτάσσεται στο «κόστος της συνειδήσεως», όπως χαρακτηριστικώς υπεγράμμισε.

Ακολούθως, ευλογήθηκαν τα εόρτια κόλλυβα των Αγίων Θεοδώρων και τελέσθηκε, κατόπιν πρωτοβουλίας του Συλλόγου Πελοποννησίων Σερρών, ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της μεγάλης ηρωϊκής μορφής του Αρχιστρατήγου κατά την Επανάσταση του 1821, Θεοδώρου Κολοκοτρώνη.

Στη συνέχεια, με τον δυναμικό θεολογικό και επίκαιρο λόγο του, ο Σεβασμιώτατος κ. Θεολόγος, ανέφερε ότι από την σημερινή εορτή των Αγίων Θεοδώρων εκπηγάζουν τρία πολύ δυνατά και διαχρονικά μηνύματα για την ζωή των πιστών.

Πρώτον, ότι ο εμπνευστής του κακού διάβολος, που ενεργεί στον κόσμο το μυστήριο της ανομίας, εργάζεται ακατάπαυστα και χθες και σήμερον και έως της συντελείας των αιώνων και μηχανεύεται με θρασύτητα τρόπους για να απομειώσει την πίστη των ανθρώπων στον Σωτήρα του κόσμου Ιησού Χριστό, να νοθεύσει τον πνευματικό αγώνα των πιστών και να περιθωριοποιήσει την Εκκλησία, ως παρουσία Ιησού Χριστού, αγιαστήριο ψυχών και σωμάτων, ποιότητα ζωής και προοπτική αιωνιότητας.

Η δεύτερη αλήθεια είναι ότι, όσο και εάν εργάζεται ο διάβολος το καταστροφικό του έργο, Κύριος της ιστορίας είναι μόνον ο Τριαδικός Θεός, ο Οποίος έχει την μέριμνα και την πρόνοιά Του για τον λαό Του. Ανέχεται προς καιρόν, μακροθυμεί φιλανθρώπως αναμένοντας την μετάνοια, αλλά ποτέ δεν εγκαταλείπει τον λαό Του. Έχει πάντοτε την μέριμνά Του για τον κόσμο. Ο τελικός λόγος ανήκει αποκλειστικά σε Εκείνον. Επιτρέπει τους πειρασμούς, ανέχεται την δράση του διαβόλου για να αναδεικνύονται και να στεφανώνονται οι εκλεκτοί Του. Στην φουρτούνα ο καλός καπετάνιος, στη μάχη ο στρατηγός και στην δοκιμασία ο πιστός χριστιανός αναδεικνύεται.

Και τρίτον, ο Κύριος εμπιστεύθηκε στην Εκκλησία Του το έργο της αφυπνίσεως, του αγιασμού, της προστασίας και της σωτηρίας του πιστού λαού Του.

Σε αποστροφή δε του λόγου του ο Σεβ. Ποιμενάρχης των Σερρών, με αφορμή το μνημόσυνο του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, ετόνισε ότι, η ορθόδοξος Εκκλησία μας, η κιβωτός σωτηρίας και αγιασμού, η τροφός και μητέρα του έθνους των Ελλήνων οφείλει να ομιλεί για τα ουσιώδη της ζωής, για τα αληθινά και μεγάλα του βίου μας. Έχει καθήκον και χρέος να ομιλεί, όταν πρέπει. Ο λόγος Της οφείλει να είναι αληθινός, χριστοκεντρικός, νηφάλιος, καθαρός, θεραπευτικός, αφυπνιστικός, ενωτικός, ανιδιοτελής και ουσιαστικός. Η Εκκλησία δεν υποτάσσεται στα σχήματα του κόσμου τούτου, δεν πολιτεύεται, ούτε και αντιπολιτεύεται, αλλά μόνο διακονεί την αλήθεια και την ενότητα του λαού του Θεού και της Πατρίδος.

Ειδική αναφορά έκανε στην εξόχως θλιβερή και λίαν ανησυχητική παγκόσμια επικαιρότητα, όπως αυτή διαμορφώνεται εξαιτίας της πολεμικής συρράξεως στην Ουκρανία και εκάλεσε όλους σε πνευματικό συναγερμό ολοθύμου προσευχής, υπέρ της αμέσου καταπαύσεως των εχθροπραξιών, παρακλήσεως και στηρίξεως του χειμαζομένου λαού και επικρατήσεως της ειρήνης, της συνέσεως, της δικαιοσύνης, της ψυχραιμίας και της αμοιβαίας κατανοήσεως στις σχέσεις των δύο ομοδόξων λαών.

Απευθυνόμενος ο Σεβασμιώτατος στην συμπροσευχητικώς παρισταμένη Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέτα Μακρή, την καλωσόρισε στην αγιοτόκο και ηρωοτόκο πόλη των Σερρών.

Ο Σεβ. προσέφερε στην κ. Μακρή, επετειακό πινάκιο, διασώζον την εξέχουσα και εμβληματική προσωπικότητα του μεγάλου Σερραίου Αρχιστρατήγου και πρωτεργάτου της εθνικής παλιγγενεσίας στην μαρτυρική Μακεδονία, Εμμανουήλ Παπά, ως ευλογία και αγαθή ενθύμηση της προσκυνηματικής επισκέψεώς της στην πόλη και την Εκκλησία των Σερρών.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε, με προσεκτική τήρηση των μέτρων υγειονομικής προστασίας και την υποδειγματική τελεταρχία του Υπευθύνου του Καθεδρικού Ναού, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου π. Νεκταρίου Καϊμακάμη, η καθιερωμένη λιτάνευση της ιεράς εικόνος των Αγίων Θεοδώρων και της χαριτοβρύτου κάρας του μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Στρατηλάτου, τιμαλφέστατου δώρου βυζαντινού αυτοκράτορος στον περιώνυμο Μητροπολιτικό Ναό των Σερρών, στις πέριξ του ιερού Ναού οδούς, υπό τους ήχους τιμητικών τμημάτων του Μουσικού Σχολείου Σερρών και του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Σερρών.

Τέλος, ο Σεβ. κ. Θεολόγος ευχαρίστησε ευγνωμόνως τους δύο Σεβ. Αρχιερείς, οι οποίοι ελάμπρυναν με την σεμνοπρεπή και ιεροπρεπή λειτουργική τους συμμετοχή τη μνήμη των Αγίων ενδόξων μεγαλομαρτύρων Θεοδώρων, την Υφυπουργό κ. Μακρή, τους εκπροσώπους των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του Νομού, τα μέλη του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Σερρών, τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Σερρών και τον ευλογημένο λαό του Θεού για την συγκινητική συμμετοχή τους στις εφετεινές λαμπρές εορταστικές ακολουθίες.

Άκρως συγκινητική ήταν η στιγμή κατά την οποία, ολίγο προ του «Δι' ευχών», οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Σερρών παιάνισαν το εμβατήριο της Μακεδονίας, εγείροντας σε όλους αισθήματα σεβασμού και υπερηφανείας για τα αγιασμένα και αιματοποτισμένα ηρωϊκά εδάφη της Ελληνικωτάτης Μακεδονικής γης.

Πηγή: romfea.gr | Χρήστος Καναρόπουλος

Πηγή: romfea.gr | Χρήστος Καναρόπουλος

Διαβάστε επίσης: