Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέσθηκαν τα προεόρτια της παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και στην Εκκλησία των Σερρών και ειδικώς στην ομώνυμη πολυπληθή ενορία της πόλεως. Την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020, τελέσθηκε η πανηγυρική, Αρχιερατική θεία Λειτουργία, στον ως είρηται εορτάζοντα Ιερό Ναό, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου.

Στις ευλογημένες στιγμές της λειτουργικής Ευχαριστιακής Συνάξεως, προστέθηκε και η χαρά της εις διάκονον χειροτονίας του μοναχού π. Ιωσήφ Μπαρτουκούδη, αδελφού της ανδρώας Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής Σερρών, ο οποίος βαθειά συγκινημένος, προ της χειροτονίας του, απηύθυνε λόγους δοξολογίας προς τον Θεό και ευχαριστίας προς τον σεπτό Ποιμενάρχη, τους κληρικούς και τον πιστό λαό της Εκκλησίας των Σερρών, οι οποίοι συνήργησαν στην κατά Θεόν προκοπή του.

Στην ομιλία του προς τον νέο διάκονο της Εκκλησίας των Σερρών, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Θεολόγος απηύθυνε πατρικές νουθεσίες και πνευματικές προτροπές, τονίζοντας ότι: «Βλέπεις παιδί μου, οποίας τιμής, δυνάμεως και ευλογίας από τον Θεό καθίστασαι κοινωνός σήμερα, ημέρα κατά την οποία λαμβάνεις τον πρώτο βαθμό της ιερωσύνης, αυτόν του διακόνου των μυστηρίων της Εκκλησίας μας. Ο ανθρώπινος λόγος είναι πολύ πτωχός και αδύναμος να περιγράψει όλα αυτά τα οποία συντελούνται σήμερα εις σε και συνωθούνται ως ιερά συναισθήματα μέσα στην ψυχή σου. Και συ σήμερον, προστιθέμενος στην λαμπρή χορεία των κληρικών της αγίας ορθοδόξου Εκκλησίας μας, της μίας και μόνης Εκκλησίας του Χριστού, από της γης αίρεσαι στον ουρανό και με τη χάρη του Θεού, καθίστασαι λειτουργός του μυστηρίου της εν Χριστώ και διά μόνου του Χριστού σωτηρίας των ανθρώπων.

Τα μυστήρια του Θεού, παιδί μου, είναι ακατάληπτα για εμάς τους ανθρώπους, ανεξιχνίαστο είναι και το πέλαγος των βουλών Του, ατελεύτητος παραμένει ο ωκεανός της αγάπης Του. Ο Θεός ηθέλησε μέσα στην πανσοφία και φιλανθρωπία Του να διακονείται από κτιστές και χοϊκές καρδιές, οι οποίες όμως αυτοπροσφερόμενες σε Εκείνον, τον μεγάλο Ψαρά και μοναδικό Σωτήρα του κόσμου και πυρπολούμενες από το άκτιστο πυρ της Πεντηκοστής, καθίστανται ικανές να κρατήσουν το υπερύμνητο όνομα του Κυρίου μας ενώπιον πάντων. Η αλήθεια αυτή δεν πρέπει να σε οδηγεί παιδί μου στην υπεροψία, ένεκα της οποίας η Χάρις του Θεού απομακρύνεται από τον άνθρωπο και μάλιστα από του λειτουργούς Του, αλλά πρέπει να σε κατανύσσει ακόμη περισσότερο, αναλογιζόμενος την ευλογία αλλά και την ευθύνη μίας τέτοιας μοναδικής χάριτος και ευλογίας.

Από σήμερα αρχίζει μία νέα ζωή για εσένα. Η Εκκλησία μας σου προσφέρει σήμερα σταυρό, λύπη και χαρά, αγωνία και λύτρωση, Γολγοθά και ανάσταση. Αυτήν τη νέα πραγματικότητα, εάν την υπηρετήσεις ευχαριστιακά και με υπακοή στο άγιο θέλημά Του, θα νιώσεις πραγματικά στην ζωή σου τους γλυκασμούς της θείας χάριτος, τους οποίους ο απλούς άνθρωπος δεν δύναται να εννοήσει. Θα πορεύεσαι στην γη αλλά θα αναπνέεις το άρωμα του παραδείσου. Να έχεις απόλυτη εμπιστοσύνη στο έλεος και την αγάπη του Θεού. Προσφέρεσαι στον Χριστό και την Εκκλησία Του αυτοπροαιρέτως σε έκφραση της φλογερής αγάπης σου προς τον Νυμφίο Χριστό, ανταποκρινόμενος στο θείο κάλεσμα του ελέους Του, το οποίο από της μικρής σου ηλικίας αισθάνθηκες όχι μόνο να σε ακολουθεί αλλά κυριολεκτικά να σε καταδιώκει. Καλλιέργησες την ψυχή σου και ωρίμασες την κλήση σου με την βοήθεια του Ηγουμένου και των πνευματικών σου πατέρων και αδελφών της μονής της μετανοίας σου και της παλαιάς σου πατρικής ενορίας.

Η αποστολή των κληρικών παιδί μου, έχει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του Σταυρού και της Αναστάσεως του Κυρίου μας. Τότε και μόνο τότε είναι γνησία, αυθεντική, σωτήρια και λυτρωτική. Δια τούτο, μη φοβού, μόνον πίστευε στην ακαταγώνιστη δύναμη του Εσταυρωμένου και Αναστάντος Κυρίου μας, στην άσβεστη φλόγα της Πεντηκοστής, που συγκροτεί χιλιάδες χρόνια τώρα την αγία Εκκλησία μας, η οποία όχι μόνον αντέχει σε πειρασμούς και πολέμους αλλά και καθίσταται λαμπροτέρα και αυτών των ηλιακών ακτίνων. Να παραμείνεις παιδί μου σε ολόκληρη την ζωή σου ταπεινός και ενσυνείδητος διάκονος του Κυρίου μας. Αυτός ο Κύριός μας, εύχομαι να είναι πάντοτε βοηθός σου σε όλα. Σε συνοδεύουμε όλοι με την αγάπη μας και την διάπυρη προσευχή μας. Να ζήσεις, να ευαρεστήσεις στον Θεό και να αγιάσεις».

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε πατρικώς, κάθε ευλογία του αγίου Θεού και επικαλέσθηκε την κραταιά προστασία και θεία δύναμη του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου μας στο νέο διάκονο π. Ιωσήφ και στην ζωή των ευλαβών πιστών.

Πηγή: romfea.gr | Σέρρες | Χρήστος Καναρόπουλος

Πηγή: romfea.gr | Σέρρες | Χρήστος Καναρόπουλος

Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 353 επισκέπτες