Η Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης με αφορμή την μεγάλη Δεσποτοθεομητορική εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου και με επίκεντρο τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σερρών, όπου φυλάσσεται η ιερά και θαυματουργός εικόνα της Θεοτόκου της Ιεροσολυμιτίσσης, τίμησε και εφέτος ιεροπρεπώς και αξιοχρέως το ιερό πρόσωπο της μητέρας.

Την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου τ.έ., τελέσθηκε η πανηγυρική, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σερρών, με την ευκαιρία της εορτής της Αγίας Υπαπαντής και της συνάξεως της ιεράς εικόνος της Παναγίας της Ιεροσολυμιτίσσης, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου.

Απευθυνόμενος προς το πυκνό, φιλέορτο εκκλησίασμα ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο υπερευλογημένο πρόσωπο της Παναγίας, υπογραμμίζοντας ότι, «Η Υπεραγία Θεοτόκος, η Μητέρα του Θεού και μητέρα όλων των χριστιανών, αποτελεί το αξεπέραστο πρότυπο αγιότητος, αλλά και μητέρας για κάθε πιστό άνθρωπο. Η ζωή Της υπήρξε μία διαρκής πορεία προς τον Θεό, μία πορεία πίστεως, αγιοσύνης, υπακοής και απολύτου αφοσιώσεως στο θείο θέλημά Του και η ελεύθερη συμμετοχή Της στο έργο της σωτηρίας, εξαγιάζει και καταξιώνει τον ρόλο της γυναίκας μέσα στην ανθρώπινη ιστορία. Το κύριο έργο της Παναγίας μας στον ουρανό, δίπλα στον Υιό Της, τον Κύριο και Σωτήρα μας Ιησού Χριστό, είναι η ακατάπαυστη προσευχή, η ικεσία και η προστασία όλου του κόσμου».

Ευχήθηκε χρόνια χαριτωμένα, φωτισμένα, ευλογημένα και παναγιοσκέπαστα στους συμπροσευχομένους πιστούς, που προσήλθαν για να τιμήσουν την φιλόστοργη Μητέρα των χριστιανών, την Υπεραγία Θεοτόκο.

Ακολούθως, στις 11:30 το πρωΐ, στην αίθουσα «Αστέρια» του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών, έλαβε χώρα ενημερωτική ημερίδα, με τίτλο: «Δημογραφικό. Το μείζον εθνικό μας πρόβλημα», η οποία πραγματοποιήθηκε με την συνδιοργάνωση του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών, του Συνδέσμου Τριτέκνων και της Ενώσεως Πολυτέκνων Νομού Σερρών, υπό την πνευματική αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης και την στήριξη της Περιφερειακής Ενότητος και του Δήμου Σερρών.

Ομιλητές στην ενημερωτική αυτή εκδήλωση ήταν ο Εκδότης και Συγγραφέας κ. Σάββας Καλεντερίδης, ο Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών κ. Διονύσιος Μπαλούρδος και ο έγκριτος Πολιτικός Επιστήμονας και Συγγραφέας κ. Κωνσταντίνος Χολέβας, οι οποίοι ομίλησαν αναφορικώς με το μείζον αυτό διαχρονικό εθνικό ζήτημα, που αφορά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Στον εμπνευσμένο χαιρετισμό του, ο Σεβ. Ποιμενάρχης της τοπικής Εκκλησίας των Σερρών και της Νιγρίτης κ. Θεολόγος, αφού ευχαρίστησε τους τρείς εκλεκτούς ομιλητές για την σφαιρική και τεκμηριωμένη παρουσίαση των θεμάτων τους, αναφέρθηκε στο δημογραφικό πρόβλημα, το οποίο, όπως χαρακτηριστικά είπε, «καθίσταται όλο και περισσότερο ως το σπουδαιότερο πρόβλημα της σύγχρονης Ελλάδος, αφού συναρτάται με το ίδιο το μέλλον του Έθνους μας.

Καθημερινώς γινόμαστε μάρτυρες του μείζονος αυτού εθνικού προβλήματος, το οποίο συνδυαζόμενο και με την προσφυγική κρίση, που πλήττει την πατρίδα μας, θέτει όλους μας πρό των ευθυνών μας, για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης αυτής δημογραφικής απομείωσης του έθνους μας, που έχει στην βάση της και πολύ συγκεκριμένες πνευματικές αιτίες.

Η πατρίδα μας βρίσκεται αντιμέτωπη πλέον με ποικίλες και σοβαρές προκλήσεις, ως είναι η σημαντική μείωση των γεννήσεων, η γήρανση του πληθυσμού, η οικονομική και ηθική κρίση, η φυγή των νέων μας στο εξωτερικό, προς αναζήτηση εργασίας, τα ζέοντα εθνικά μας θέματα, η μεθοδευμένη υποτίμηση των παραδοσιακών αξιών και ιδανικών τους τόπου μας και η συντονισμένη προσπάθεια επιβολής νέων ηθών και προτύπων αμφιβόλου, αν όχι, επικινδύνου χαρακτήρος.

Η κοινωνία μας καλείται να αντιμετωπίσει αυτή την δύσκολη κατάσταση, με υψηλό φρόνημα, αποφασιστικότητα, ψυχραιμία, ομοψυχία, εγρήγορση, μελετημένες πρωτοβουλίες και ουσιαστικές προτάσεις, προκειμένου εγκαίρως να αντιμετωπισθεί το δημογραφικό θέμα στην ολότητά του και από την βάση του».

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τις Αρχές του Νομού για την τιμητική τους παρουσία, το πολυπληθές ακροατήριο που κατέκλυσε την αίθουσα, καθώς και όσους εκοπίασαν για την οργάνωση και τον συντονισμό της θαυμάσιας κατά πάντα εκδηλώσεως.

Πηγή: romfea.gr | Χρήστος Καναρόπουλος

Πηγή: romfea.gr | Χρήστος Καναρόπουλος

Διαβάστε επίσης: