Με ιεροπρεπή λαμπρότητα και πνευματική ανάταση η Σερραϊκή Εκκλησία εόρτασε την ανάμνηση του δια κολλύβων θαύματος του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Τήρωνος στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Καθεδρικό και Προσκυνηματικό (παλαιό Μητροπολιτικό) Ναό, σήμερα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2019.

Εκεί που "χτυπάει" διαχρονικά η καρδιά και η ψυχή των Σερραίων, εκεί που αποθησαυρίζονται σωστικώς τα δάκρυα, οι θλίψεις και οι χαρές τους, στον παλαίφατο βυζαντινό Ναό των Αγίων Θεοδώρων, προσήλθαν, εχθές και σήμερα, εκατοντάδες ευσεβείς πιστοί για να συμμετάσχουν στις λατρευτικές ακολουθίες, να προσκυνήσουν την χαριτόβρυτο Κάρα και το ιερό εκτύπωμα των Αγίων Θεοδώρων, που φυλάσσονται από χρόνων πολλών στον ως είρηται Ιερό Ναό.

Κοντά σε αυτά τα ιερώτατα σεβάσματα βρίσκεται και η θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας της Πονολύτριας του 11ου αιων., αείρωος πηγή ιαμάτων και θαυμάτων για όσους προσέρχονται με πίστη και ευλάβεια στον πάνσεπτο Ιερό Ναό που αποτελεί έναν φωτεινό φάρο θείου φωτός.

Στον πανηγυρικό Όρθρο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, ο οποίος προέστη και της πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου και Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου.

Επίσης, στη Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος Ιερείς και Ιεροδιάκονοι της τοπικής Μητροπόλεως.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος ο οποίος αναφέρθηκε στο γεγονός του διά κολλύβων θαύματος του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος και στη ζείδωρη χάρη των Αγίων καθώς και στη δύναμη της πίστεως, προτρέποντας τους πιστούς να μην χάνουν την ελπίδα και την αισιοδοξία τους, έχοντας βαθιά πίστη στον Σωτήρα και Λυτρωτή Χριστό.

Ακολούθως τελέσθηκε,κατόπιν πρωτοβουλίας του Συλλόγου Πελλοπονησίων Σερρών, ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της μεγάλης ηρωικής μορφής και Αρχιστρατήγου της Ελλάδος κατά την Επανάσταση του 1821, Θεοδώρου Κολοκοτρώνη και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος των Αγίων Θεοδώρων και τεμαχίων των χαριτοβρύτων ιερών τους Λειψάνων στις οδούς πέριξ του Ιερού Ναού, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου και τιμητικού στρατιωτικού αγήματος.

Στη σύντομη προσλαλιά του ο Ποιμενάρχης των Σερρών και της Νιγρίτης κ. Θεολόγος ευχαρίστησε ευγνωμόνως τους δύο Σεβ. Αρχιερείς που λάμπρυναν με την σεμνοπρεπή και ιεροπρεπή λειτουργική τους συμμετοχή τη μνήμη των αγιων ενδόξων μεγαλομαρτύρων Θεοδώρων, ως και τους εκπροσώπους των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του Νομού και τον ευλογημένο λαό του Θεού για τη μεγάλη συμμετοχής τους στις εφετινές λαμπρές εορταστικές ακολουθίες.

Με το δυναμικό θεολογικό του λόγο, ο Σεβ. κ. Θεολόγος, ανέφερε ότι η σημερινή εορτή των αγίων Θεοδώρων μας στέλνει τρία πολύ δυνατά και επίκαιρα μηνύματα για την ζωή μας σήμερα.

Πρώτον ότι ο εμπνευστής του κακού διάβολος που ενεργεί στον κόσμο το μυστήριο της ανομίας, εργάζεται ακατάπαυστα και χθες και σήμερα και μέχρι της συντελείας των αιώνων και μηχανεύεται με θρασύτατα τρόπους για να απομειώσει την πίστη των ανθρώπων στον Σωτήρα του κόσμου Ιησού Χριστό, να νοθεύσει τον πνευματικό αγώνα των πιστών και να περιθωριοποιήσει την Εκκλησία, ως παρουσία Ιησού Χριστού, αγιαστήριο ψυχών και σωμάτων, ποιότητα ζωής και προοπτική αιωνιότητας.

Η δεύτερη αλήθεια είναι ότι όσο και εαν εργάζεται ο διάβολος το καταστροφικό του ἐργο, Κύριος της ιστορίας είναι μόνον ο Τριαδικός Θεός , Ο οποίος έχει την μέριμνα και την πρόνοιά Του για τον λαό Του.

Ανέχεται προς καιρόν, μακροθυμεί φιλανθρώπως αναμένοντας την μετάνοια, ἀλλά ποτέ δεν εγκαταλείπει τον λαό Του. Έχει πάντοτε την μέριμνά Του για τον κόσμο. Ο τελικός λόγος ανήκει αποκλειστικά σε Εκείνον.

Επιτρέπει τους πειρασμούς, ανέχεται την δράση του διαβόλου για να αναδεικνύονται και να στεφανώνονται οι εκλεκτοί Του.

Στην φουρτούνα ο καλός καπετάνιος, στη μάχη ο στρατηγός και στην δοκιμασία ο πιστός χριστιανός αναδεικνύεται. Και τρίτον, ο Κύριος εμπιστεύθηκε στην Εκκλησία Του το έργο της αφυπνίσεως, του αγιασμού, της προστασίας και της σωτηρίας του πιστού λαού Του.

Σε αποστροφή δε του λόγου του ο Ποιμενάρχης των Σερρών, με αφορμή το μνημόσυνο του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη και αναφερόμενος στα τελευταία γεγονότα σχετικώς με την προωθούμενη ουδετεροθρησκειοποίηση του έθνους μας ετόνισε ότι αυτή η προσπάθεια συνιστά σοβαρότατη παρέκκλιση από τα ιδρυτικά οράματα των ηρωικών αγωνιστών του 1821, που ελευθέρωσαν την πατρίδα με την δύναμη της πίστεως στον Χριστό -Σωτήρα του έθνους μας.

Σήμερα και στην πατρίδα μας δυστυχώς,"οι δοκούντες άρχειν του λαού" φαίνεται ότι με τα χείλη τους μόνον τιμούν τους ήρωες της πατρίδος ενω η καρδιά τους απέχει πολύ από τήν πίστη, το ήθος και το φρόνημά τους.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος, τόνισε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, η κιβωτός σωτηρίας και αγιασμού, η τροφός και μητέρα του έθνους των Ελλήνων δεν έχει δικαίωμα να σιωπήσει μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις των καιρών, για τα ουσιώδη της ζωής, για τα αληθινά και μεγάλα του βίου μας.

Ἐχει καθήκον και χρέος να ομιλήσει. Ο λόγος της οφείλει να είναι αληθινός, νηφάλιος, καθαρός, θεραπευτικός , αφυπνιστικός, ενωτικός, ανιδιοτελής και ουσιαστικός. Η Εκκλησία δεν υποτάσσεται στα σχήματα του κόσμου τούτου, δεν πολιτεύεται, ούτε και αντιπολιτεύεται, αλλά μόνο διακονεί εν αληθεία και αγάπη όλον τον λαό του Θεού και την πατρίδα.

Ανάμεσα στους άλλους, παρέστησαν οι Βουλευτές του Νομού κ. Κ. Καραμανλής και κα Φ. Αραμπατζή, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ι. Μωυσιάδης, ο Δήμαρχος της πόλης κ. Π. Αγγελίδης, ο νέος Διοικητής του 10ου Συνταγματος Σερρών, ἐκπρόσωποι της Αστυνομίας, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, και μέγα πλήθος λαού.

Πηγή: romfea.gr | Χρήστος Καναρόπουλος

Πηγή: romfea.gr | Χρήστος Καναρόπουλος

Διαβάστε επίσης: