Με απόλυτη επιτυχία διεξήχθη η 3η Συνάντηση Χορωδιών Θρησκευτικής Μουσικής, το Σαββατοκύριακο 14 και 15 Δεκεμβρίου 2019 που συνδιοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης και τον Δήμο Σερρών, με σκοπό να αναδείξει και να προάγει την Βυζαντινή και Παραδοσιακή μουσική σε τοπικό και πανελλήνιο επίπεδο.

Το Φεστιβάλ, το οποίο έχει γίνει πια θεσμός για την πόλη των Σερρών, πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα «Αστέρια» του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών, η οποία κατακλύστηκε ασφυκτικά από τον φιλόμουσο λαό που ήρθε για να νιώσει μέσα από τους Βυζαντινούς ύμνους, τα κάλαντα και τα τραγούδια, βαθύτερα το πνεύμα των Χριστουγέννων.

Σκοπὸς της συγκεκριμένης μουσικοθρησκευτικής συναντήσεως, η οποία εντάχθηκε στο πλαίσιο του εφετινού Εράνου Αγάπης είναι, αφενός μεν, η προαγωγή και καλλιέργεια της πολιτιστικής, πνευματικής και μουσικής παραδόσεως, ιδιαιτέρως μάλιστα της παραδοσιακής βυζαντινής παραδόσεώς, σε τοπικό, εθνικὸ και παγκόσμιο επίπεδο, αφετέρου δε, η ευαισθητοποίηση του λαού στο σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας των Σερρών.

Την πρώτη ημέρα της εφετινής συναντήσεως, εμφανίστηκαν τρία μουσικά χορωδιακά σύνολα του Μαξιμείου Πνευματικού και Πολιτιστικού Κέντρου Σερρών, α) η Βυζαντινή χορωδία «Άγιος Νικήτας ο Νέος», υπό την διεύθυνση του χοράρχου κ. Γεωργίου Ζαρκαντζά, β) η Παραδοσιακή Χορωδία, υπό την διεύθυνση του χοράρχου κ. Μιχαήλ Μπουρέλου, και γ) η χορωδία «Μελωδικές Διαδρομές», υπὸ την διεύθυνση της χοράρχου κ. Μαρίας Κουβακλή, καθώς και η χορωδία του Ακαδημαϊκού Μουσικού Συνδέσμου Θεσσαλονικέων, υπό την διεύθυνση του χοράρχου κ. Σάββα Βρεττού.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Σερραίων κ. Αλέξανδρος Χρυσάφης, ο οποίος υποσχέθηκε ότι στα επόμενα χρόνια το φεστιβάλ θα εμπλουτιστεί και θα καθιερωθεί ακόμη περισσότερο.

Την δεύτερη ημέρα, Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, τελέστηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του σεβ. Ποιμενάρχου κ. Θεολόγου στον νεόδμητο Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, στον οποίο φιλοξενείται έως και την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019, η αρχαιοτάτη και θαυματουργός εικόνα της Παναγίας Ξενιάς από την ομώνυμη Ιερά Μονή Αλμυρού Μαγνησίας.

Στην συνέχεια στις 11.30 το πρωί, στην Αίθουσα «Αστέρια» εμφανίστηκαν οι χορωδίες α) «Τέττιγες της Ανατολής» της Ιεράς Μητροπόλεως Σιδηροκάστρου, υπό την διεύθυνση του χοράρχου, ιεροδιακόνου Νεοφύτου Γρηγοριάδη, β) του Μουσικού Σχολείου Σερρών, υπὸ την διεύθυνση της χοράρχου κ. Δημητριάδου Ελισσάβετ και γ) του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης, υπὸ την διεύθυνση των κ.κ. Λαζάρου Τσορμπατζίδη και Ευτυχίας Καβαλίκα.

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών κ. Θεολόγος εχάρισε στους χοράρχες μία αναμνηστική πλακέτα και δίπλωμα συμμετοχής στο φεστιβάλ, ευχαριστώντας τους θερμά για την μουσική πανδαισία που προσέφεραν στο Σερραϊκό Κοινό.

Όπως είπε μεταξύ άλλων «μέσα από το φεστιβάλ, ελάβαμε δύο δυνατά μηνύματα ελπίδας.

Πρώτον ότι ο πολιτισμός αυτού του τόπου είναι ζυμωμένος με το γεγονός της πίστεως, και δεύτερον ότι αυτή την παράδοση την κρατούν στα χέρια τους τα σύγχρονα παιδιά, που παρά τα όσα λέγονται εξακολουθούν να δείχνουν μία προσήλωση και μία αγάπη στις παραδόσεις μας και αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο και μας χαρίζει δύναμη.

Σας συγχαίρω μέσα από τη καρδιά μου και τους εκλεκτούς χοράρχες αλλά και τους μελωδούς, μικρούς και μεγάλους, που μας χαρίσατε αξέχαστες μουσικές στιγμές».

Πριν το τέλος του φεστιβάλ, τον λόγο πήρε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, ο οποίος βαθειά συγκινημένος τόνισε ότι «είναι συγκινητικό να βλέπει κανείς νέα παιδιά να στέκονται σταθεροί στις παραδόσεις μας» υπογράμμισε δε, ότι σ αυτό ευθύνονται κυρίως οι γονείς και οι δάσκαλοι τους.

Επίσης συνεχάρη τον σεβασμιώτατο κ. Θεολόγο γιατί με το έργο του έχει δημιουργήσει «μία καλή παράδοση στην πόλη των Σερρών».

Την όλη εκδήλωση παρουσίασαν ο Γενικός Διευθυντής του Μαξιμείου Πολιτιστικού Κέντρου π. Ιορδάνης Θεμελίδης και η καθηγήτρια κ. Αργυρώ Κερέζη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενδιάμεσα στο πρόγραμμα των χορωδιών υπήρξε η προβολή μικρής ταινίας με αναφορά στον εφετινό Έρανο της Αγάπης, που διεξάγεται από την Μητρόπολη Σερρών μέχρι και την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019, υπενθυμίζοντας στο πολυπληθές κοινό, ότι μέσα από τον κάθε συνάνθρωπό μας συναντούμε τον ίδιο Τον Χριστό.

Το 3ο Φεστιβάλ τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ο Δήμαρχος Σερραίων κ. Αλέξανδρος Χρυσάφης, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας κ. Σωτηρία Πάνου, ο αντιδήμαρχος Καθημερινότητας κ. Κωνσταντίνος Δημάκης και πολλοί άλλοι πολιτικοί, κοινωνικοί και πολιτιστικοί φορείς του τόπου.

Για την Romfea.gr | Στέλλα Χατζή-Λεκκού

Για την Romfea.gr | Στέλλα Χατζή-Λεκκού

Διαβάστε επίσης: