Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Νέων 2019, οι Νέοι της ΠΡΑΞΙΣ στις Σέρρες ετοίμασαν  πολυποίκιλες εκδηλώσεις ανοιχτού ενδιαφέροντος και καλούν τους συμπολίτες μας να ενημερωθούν και να συμμετέχουν, σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες που επικεντρώνονται στη συμμετοχή των νέων στη λήψη αποφάσεων και στην προώθηση δημοκρατικών αξιών που προάγουν  την αλληλεγγύη και την κοινωνική συμμετοχή των νέων στην Ευρώπη.

Μαζί με τους Νέους της πόλης μας εθελοντές της ΠΡΑΞΙΣ, νέους από το EVS πρόγραμμα Erasmus + , τους Ευρωπαίους του ERASMUS του ΤΕΙ Σερρών, αλλά και τους Νέους πρόσφυγες Γιαζίντι από το camp  προσφύγων των Σερρών, γιορτάζουμε την «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Νέων», ετοιμάσαμε εκδηλώσεις και θέλουμε να  ακούσουμε τις ιδέες τους σχετικά με το πώς ονειρεύονται να  διαμορφώσουν το κοινό μας μέλλον  για τη νεολαία στον τόπο μας στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Την Πέμπτη 2/5/2019 το απόγευμα  πραγματοποιήθηκε Ποδηλατοπορία. Ήταν μια βόλτα με τα ποδήλατα μας, εντός της πόλης των Σερρών και στην κοιλάδα. Δεδομένου ότι το σύνθημα της φετινής Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Νέων, είναι  “Democracy and me”- “Democracy needs You”, μοιράστηκαν στους συμμετέχοντες  T-shirts με το μήνυμα της φετινής Ευρωπαϊκής  εβδομάδας Νέων “Democracy and me”. “Democracy needs You», και κάθε ποδήλατο «ντύθηκε» με αφισσέτα για το  event (logo #youthweek & #democracyandme hashtag).

Την Παρασκευή 3 Μαΐου θέλουμε να ενωθούμε Όλοι, στο «Meet & Greet Event», στο κέντρο πληροφόρησης Νέων  της ΠΡΑΞΙΣ,  σε μια ατμόσφαιρα χαλαρής συνάντησης και να περάσουμε ευχάριστα το απόγευμα με όσο το δυνατόν περισσότερους Νέους σε μια πολυεθνική και πολυπολιτισμική συνάντηση και να συζητήσουμε για θέματα που απασχολούν τους νέους –μέσα από μια ευχάριστη , ανοιχτή,  δραστηριότητα  υποδοχής και στη συνέχεια 
Στον ίδιο χώρο , Θα πραγματοποιηθεί ένα βιωματικό εργαστήριο  από τον trainer/youth worker Παναγιώτη Μωυσιδη  με την συμμετοχή των νέων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για πολιτικές που επηρεάζουν όλους. Θα είναι μία προσομοίωση εκλογικού "debate" όπου οι συμμετέχοντες θα μπορούν να εκφράσουν σκέψεις και προτάσεις σε σχέση με τις Ευρωπαϊκές εκλογές. (Experiential workshop - simulation of pre-election "debate")
Η ψηφοφορία στις εκλογές είτε εθνικές είτε ευρωπαϊκές, είναι η πιο σημαντική έκφραση της δημοκρατικής συμμετοχής, αλλά και το χρονικό διάστημα από εκλογές σε εκλογές είναι εξίσου σημαντικό για να ευδοκιμήσει η δημοκρατία, democracy by ‘doing’: να εμπλακούν οι νέοι  σε εθελοντική εργασία, να μιλήσουν με τους διαμορφωτές πολιτικής/policy-makers, να διαμαρτυρηθούν ή να μποϊκοτάρουν κάτι/boycotting something. 

Το Σάββατο , 4 Μαΐου, διοργανώνουμε ένα ποδοσφαιρικό τουρνουά στο κεντρικό πάρκο , ανοιχτή εκδήλωση για όλους είτε ξέρουν από ποδόσφαιρο είτε όχι!!. Στόχος μας είναι να συνδέσουμε τους νέους ανθρώπους που έρχονται από διάφορα μέρη: Σερραίους δημότες –φοιτητές- πρόσφυγες, σε μία ιδιαίτερη  διοργάνωση.      
Οι ποδοσφαιρικές ομάδες που θα δημιουργηθούν, θα απαρτίζονται από  έξι ανθρώπους σε μια ομάδα και η διάρκεια του κάθε παιχνιδιού είναι 2x 20 λεπτά. Δεν έχει σημασία αν είναι έμπειροι στο άθλημα ή όχι . Το «football tourney» είναι το «μέσον» που μας δίνει η αφορμή της Ευρωπαϊκής εβδομάδας Νέων για να συνδεθούμε , να γιορτάσουμε, να ενημερωθούμε και να ενημερώσουμε για την δυνατότητες ανάπτυξης των Νέων με ενεργή συμμετοχή στο κοινό ευρωπαϊκό μέλλον με τις αξίες αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς. Ελπίζουμε να περάσει σε όλες τις γλώσσες των συμμετεχόντων το μήνυμα:  «“Democracy needs You”-Don’t miss this chance to participate and let the world know how you can make a real impact in your community!».

Γίνε και συ «Radio- Reporter»
Και, για όσους θέλουν να γιορτάσουν την «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Νέων 29/4-5/5-2019, “Democracy and me”» με ακόμη πιο διαφορετικό τρόπο:
ψάχνουμε για ανθρώπους που θα αποτυπώσουν και θα κάνουν την δική τους αναφορά και πολλαπλασιασμό όλων αυτών  με τη λήψη φωτογραφιών και βίντεο ως νέος/α Radio- Reporter, θα αξιοποιηθούν όλοι αυτοί σε συνέχεια συνεργασίας με τους εθελοντές της ΠΡΑΞΙΣ σε ραδιοφωνικές εκπομπές σχετικά με τα ευρωπαϊκά προγράμματα για νέους- Erasmus+.

Praxisgreece.com

Διαβάστε επίσης: