serreslife

Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το απόγευμα της Παρασκευής 9/2 οι σπουδαστές του ΤΕΙ Σερρών αντιδρώντας στο σχέδιο «Αθηνά» για την συγχώνευση τμημάτων του ΤΕΙ Σερρών σε αλλά τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας. Στην πορεία διαμαρτυρίας, συμμετείχαν σπουδαστές όλων των τμημάτων του ΤΕΙ Σερρών, κρατούν πανό με συνθήματα κατά της επιβολής του σχεδίου «Αθηνά». Μετά την ολοκλήρωση της πορείας είχε παρθεί απόφαση να πραγματοποιήσουν κατάληψη διαρκείας του τεχνολογικού ιδρύματος Σερρών.

Στις 6.00μμ είχαν συνάντηση στους χώρους του ΤΕΙ με φορείς της πόλης των Σερρών

Η πορεία ήταν απόφαση της Γενική Συνέλευση του ΤΕΙ Σερρών που διεξήχθη την Πέμπτη 7/2 στο ΤΕΙ Σερρών ψηφίστηκε με 319 ψήφους το πλαίσιο της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ έναντι 191 της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και 30 του ΜΑΣ.

Το πλαίσιο που ψηφίστηκε αναφέρει:

ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Ως Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Σπουδαστών καταγγέλουμε εξ’ολοκλήρου το «σχέδιο Αθηνά» που  σε συνδυασμό με τον «Νόμο-Πλαίσιο» προβλέπει συγχωνεύσεις σχολών, κλείσιμο άλλων, μείωση του διδακτικού προσωπικού (κατά 90% μείωση των ωρομίσθιων καθηγητών και κατά 50% μείωση των κονδυλίων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Απόρροια του σχεδίου αυτού, σε συνδυασμό με το μέτρο της διαγραφής των φοιτητών με το πέρας ν+2 χρόνων φοίτησης, είναι πολλοί από τους σπουδαστές να μην καταφέρουν να πάρουν πτυχίο, αφού αυξάνεται δραματικά ο αριθμός φοιτητών ανά τμήμα χωρίς την παράλληλη ανάπτυξη των υποδομών και την πρόληψη καθηγητών. Αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται τμήματα υπερπλήρη και πολλά μαθήματα να μη γίνονται. Ακόμα, η συγχώνευση των σχολών συνεπάγεται τόσο τη γενίκευση του γνωστικού αντικειμένου, πράγμα που υποβαθμίζει το πτυχίο και μας καταδικάζει στην ανεργία, όσο και την αλλαγή του προγράμματος σπουδών με λογικό επακόλουθο την αλλαγή του αντικειμένου της σχολής και των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Φυσικά η μεταφορά των φοιτητών θα γίνει με προσωπικά έξοδα, αφού το επίδομα που θα δίνεται είναι αστείο (150ευρώ!). Όσο για την εξοικονόμηση χρημάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό, είναι υπό συζήτηση, αφού η μεταφορά τμημάτων προκαλεί έξοδα (όπως π.χ. για τη μεταφορά του εξοπλισμού των ιδρυμάτων που μετακομίζουν και τα έξοδα για τον εξοπλισμό που μένει ανεκμετάλλευτος στις σχολές που κλείνουν).
Ακόμα, καταγγέλλουμε τους υπεύθυνους για το σχέδιο «Αθηνά», αφού οι ίδιοι φορείς που δημιούργησαν πληθώρα σχολών και τμημάτων ανά την ελληνική επικράτεια στο όνομα της τοπικής ανάπτυξης και βλέποντας τους φοιτητές ως επένδυση, είναι οι ίδιοι που απαιτούν να πληρώσουμε τις συνέπειες των επιλογών τους. Αυτό έγινε χωρίς ίχνος μέριμνας ώστε η συγχώνευση που απαιτούν να γίνει μέχρι τον Σεπτέμβριο, να γίνει σταδιακά. Παρά τις ενστάσεις καθηγητών, έγινε μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού χωρίς παράλληλη μείωση των εισακτέων στις σχολές που επρόκειτο να πληγούν.
Τέλος, καταγγέλλουμε το Δ.Σ. του Συλλόγου Σπουδαστών, το οποίο επιχείρησε να κατευθύνει την κουβέντα της συνέλευσης με τον τρόπο που διατύπωσε την Ανακοίνωση για το κάλεσμά της (θέμα: προτάσεις ΠΑΝΩ στο σχέδιο «ΑΘΗΝΑ»).

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
• Καθολική απόρριψη του σχεδίου «Αθηνά», χωρίς επαναδιαπραγμάτευση των όρων του.
• Όχι στην υποβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
• Όχι στις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο σχολών. 
• Καμία περαιτέρω μείωση των κονδυλίων για την εκπαίδευση.
• Καμία μείωση του ήδη ανεπαρκούς αριθμητικά εκπαιδευτικού προσωπικού.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
• Εβδομαδιαία κατάληψη του ιδρύματος με σκοπό τη λειτουργία του ως κέντρο δράσεων και συνελεύσεων για τη συνέχιση των δράσεων.
• Μεταφορά εμβόλιμης εξεταστικής μετά το πέρας των κινητοποιήσεων.
• Δημιουργία ομάδων εργασίας για το συντονισμό και τη συνεχή λειτουργία της κατάληψης.
• Συντονισμός δράσεων με τα υπόλοιπα εκπαιδευτικά ιδρύματα που κινητοποιούνται.
• Συμμετοχή στην πορεία που καλεί το τμήμα ΕΑΔΣΑ.
• Αφισοκόλληση σε κεντρικά σημεία με παράλληλο μοίρασμα κειμένων ενημερωτικού χαρακτήρα.
• Καταγγελία με επιστολή ψηφίσματος στο αρμόδιο Υπουργείο.
• Δελτίο τύπου για εφημερίδες-κανάλια.
• Δημιουργία ηχητικού σποτ για ραδιοφωνικούς σταθμούς.
• Δημιουργία πάγκου σε κεντρικό σημείο της πόλης για ενημέρωση των πολιτών.
• Προσπάθεια για αντιμαθήματα.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ

Πηγή: http://www.facebook.com/groups/258294497637239/


Το βίντεο δημιουργήθηκε από σπουδαστές Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχ. Αντικειμένων στο οποίο εκφράζουν την αντίθεση τους στην κατάργηση του τμήματος τους και τη συγχώνευση του από το τμήμα Σχεδιασμού και Παραγωγής Ενδυμάτων Κιλκίς (ΤΕΙ Θεσσαλονίκης) και το τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλων της Καρδίτσας (ΤΕΙ Θεσσαλίας).

Διαβάστε επίσης: