serreslife

Γενναίο εγχείρημα, το οποίο δεν αποτολμήθηκε στο παρελθόν και θα δώσει ώθηση στην ακαδημαϊκή έρευνα, χαρακτήρισαν οι πρυτάνεις των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ) το σχέδιο δημιουργίας του νέου Πανεπιστημίου που συγκροτείται από τη συνένωση του Διεθνούς Πανεπιστημίου και των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Σερρών και Καβάλας.

Σε δηλώσεις τους στο ΑΠΕ - ΜΠΕ οι πρυτάνεις των τριών ΤΕΙ, οι οποίοι συμμετείχαν στην πρόσφατη σύσκεψη των διοικήσεων των Ιδρυμάτων, στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, παρουσία του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου και του διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Γιώργου Αγγελόπουλου, τόνισαν ότι αυτή διεξήχθη σε πολύ θετικό κλίμα και εξέφρασαν την πρόθεσή τους να βοηθήσουν για να προοδεύσει το νέο Πανεπιστήμιο.

Στο νέο σχήμα θα λειτουργούν επτά Σχολές σε 32 Τμήματα σε πόλεις της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Καβάλα, Δράμα, Κιλκίς και Κατερίνη. Έδρα θα είναι η θεσσαλονίκη και κόμβοι η Καβάλα και οι Σέρρες.

Πρύτανης ΤΕΙ Κ.Μακεδονίας (Σέρρες), Δημήτρης Χασάπης

Η δημιουργία μεγάλων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που θα μπορούν να διεκδικούν ερευνητικά προγράμματα και να αναπτύξουν τις υποδομές τους είναι θετικά στοιχεία του νέου Πανεπιστημίου, σύμφωνα τον πρύτανη του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας (με έδρα τις Σέρρες), Δημήτρη Χασάπη.

"Όλοι κάναμε συμβιβασμούς, προτείναμε περισσότερες Σχολές, το υπουργείο μάς τις περιόρισε", δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρύτανης του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, τονίζοντας ότι έχει διαμορφωθεί πολύ καλό κλίμα όσον αφορά το σχέδιο που θα οριστικοποιηθεί και θα κατατεθεί στη Βουλή.

"Προσωπική μου άποψη ότι όλες οι πόλεις πρέπει να είναι ικανοποιημένες, επειδή διατηρήθηκαν τα Τμήματα. Τα τωρινά Ιδρύματα βγαίνουν κερδισμένα, το στοίχημα είναι να καταφέρουμε αυτό το καινούριο Πανεπιστήμιο να το πάμε μπροστά", τόνισε.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι περιορίζεται ο κατακερματισμός με ΑΕΙ σε κάθε πόλη (συνολικά 35 ΑΕΙ σε πόλεις της χώρας) και δεν θα υπάρχουν πλέον ομοειδή τμήματα στις Σέρρες και στην Καβάλα, σε δύο γειτονικές πόλεις, σε απόσταση 50 χιλιόμετρων.

"Δημιουργούνται μεγάλα ιδρύματα και μπορούμε να διεκδικήσουμε και μεγάλα ερευνητικά προγράμματα. Θα έχουμε τα πλεονεκτήματα που έχουν τα Πανεπιστήμια να απονέμουν διδακτορικά, σημαντική εξέλιξη, καθώς το μεγαλύτερο βάρος του ερευνητικού έργου στα Πανεπιστήμια το σηκώνουν οι υποψήφιοι διδάκτορες" πρόσθεσε.

Επίσης, "όταν είναι μικρά τα ιδρύματα, δεν επαρκεί το προσωπικό τους για να αναπτύξουν όλες τις υποδομές που χρειάζονται, π.χ. οικονομική υπηρεσία, τεχνική υπηρεσία, φοιτητική μέριμνα. Τώρα πλέον ενώνονται οι δυνάμεις" είπε.,

Πηγή: thestival.gr

Διαβάστε επίσης: