serreslife

«Η συγκέντρωση, η διατήρηση, η διοχέτευση της γνώσης και της πληροφορίας, καθώς επίσης η διαφύλαξη και η διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι ο βασικός σκοπός της βιβλιοθήκης μας, η οποία ελπίζουμε ότι θα αποδειχθεί κιβωτός μάθησης για τη σερραϊκή κοινωνία».   

Τα παραπάνω τόνισε ο Δήμαρχος Σερρών κ. Πέτρος Αγγελίδης, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου (ΚΕΔΗΣ), τα οποία πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 8 Δεκεμβρίου με επισημότητα και μετά τον Αγιασμό που τέλεσε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών & Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγος, παρουσία αρχών και πλήθους κόσμου.

Να σημειωθεί ότι η Δημοτική Βιβλιοθήκη και η συλλογή της, των 14 χιλιάδων τόμων και βιβλίων, βρήκαν στέγη στη δημοτική Κοινότητα Λευκώνα, στο ισόγειο του καλαίσθητου κτηρίου του πρώην Δημαρχείου, όπου θα συνεχίσει να αναπτύσσει τις ποικίλες δράσεις και να υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα, κυρίως για παιδιά.   

Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος: «Η αξία των βιβλιοθηκών είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο. Αποτελούν θεματοφύλακες της πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς ενός τόπου και βασικούς παράγοντες υποστήριξης και ενίσχυσης της παιδείας, της έρευνας, της επιστήμης, της εν γένει πνευματικής δημιουργίας και του πολιτισμού.
Η βιβλιοθήκη (σύμφωνα και με τη σχετική Διακήρυξη της UNESCO), είναι ένας δημοκρατικός θεσμός μάθησης, παιδείας και πληροφόρησης. Είναι ο κατ’ εξοχήν χώρος, όπου εξασφαλίζεται η έκφραση της δημιουργικής φαντασίας και της σκέψης του ανθρώπου, στον οποίο ο καθένας έχει ελεύθερη πρόσβαση».

Αναφερθείς στη σημασία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης επισήμανε: «Σκοπός της η συγκέντρωση, η διατήρηση, η διοχέτευση της γνώσης, της πληροφορίας, αλλά η διαφύλαξη και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς.  
Στόχος της, η δημιουργία και η εδραίωση αναγνωστικών συνηθειών στα παιδιά, η υποστήριξη της εκπαίδευσης και της αυτομόρφωσης, η παροχή ευκαιριών για προσωπική ανάπτυξη, το κέντρισμα της φαντασίας και της δημιουργικότητας παιδιών και νέων.
Η Βιβλιοθήκη μας θα είναι άμεσα προσιτή και θα έχει τις πόρτες της ανοιχτές για ελεύθερη και ισότιμη χρήση απ’ όλα τα μέλη της κοινωνίας, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, εθνικότητας, ηλικίας, φύλου, θρησκεύματος, γλώσσας, κοινωνικής θέσης και εκπαιδευτικού επιπέδου.
Μέσα στον ασφυκτικό κλοιό  της κρίσης που βιώνουμε, η Δημοτική Βιβλιοθήκη καλείται να παίξει ένα νέο και ουσιαστικά παρεμβατικό ρόλο. Αυτόν του πνευματικού φορέα που φιλοδοξούμε να αναδειχθεί σε  μια νέα υποστηρικτική  κοινωνική  δύναμη αξιών και γνώσεων».

Τέλος, να αναφερθεί ότι ο καινούριος χώρος της Βιβλιοθήκης είναι ένας χώρος ζεστός, φιλόξενος, διαμορφωμένος κατάλληλα κι έτοιμος να υποδεχτεί τους φίλους του βιβλίου και να καλύψει τις ανάγκες του για γνώση-έρευνα -ψυχαγωγία.


Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου

Διαβάστε επίσης: