pirkagiaΕπί ποδός αρχές και φορείς για την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Με το καλοκαίρι να είναι «προ των πυλών», αρχές και φορείς ετοιμάζονται πυρετωδώς για την αντιπυρική περίοδο. Ο Δήμος Σερρών έκανε ένα βήμα παραπέρα, συμμετέχοντας στο έργο «Forest cities», που υλοποιείται στο πλαίσιο της Κοινοτικής πρωτοβουλίας «LIFE- περιβαλλοντική πολιτική και διακυβέρνηση». Στόχος είναι να μελετηθεί διεξοδικά τι προβλέπεται στον τομέα της δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις χώρες του ευρωμεσογειακού νότου γενικότερα. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι δράσεις και οι αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης των συγκεκριμένων χωρών, ενώ εξετάζεται και ποιες από αυτές τις δράσεις και δραστηριότητες μπορούν δημιουργικά να εφαρμοσθούν στη χώρα μας, με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και την ενδεχόμενη βελτίωσή του.
Μία πρώτη παρουσίαση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας.


Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Σερρών Παναγιώτης Γρηγοριάδης τόνισε πως στο συγκεκριμένο πρόγραμμα μόνο δύο δήμοι στην Ελλάδα συμμετέχουν, Σερρών και Ηλιούπολης και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή στην πρώτη εκδήλωση:
«Όπως βλέπετε ήρθε αρκετός κόσμος για να παρακολουθήσει από τους ειδικούς επιστήμονες πως θα αναπτύξουν αυτό το πρότυπο πρόγραμμα».
Ο υπεύθυνος του έργου «Forest cities» Σπύρος Αρβανιτάκης, τόνισε πως το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «LIFE” και αφορά στην ενδυνάμωση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης στον τομέα της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, μέσα από την καλύτερη αξιοποίηση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου, καθώς υπάρχει η αίσθηση ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα καλό θεσμικό πλαίσιο, το οποίο, όμως, η τοπική αυτοδιοίκηση δεν το έχει αξιοποιήσει όσο θα έπρεπε.
«Μέσα απ’ αυτό το έργο δημιουργούμε προϋποθέσεις, ούτως ώστε η τοπική αυτοδιοίκηση να αξιοποιήσει το θεσμικό πλαίσιο, καθώς επίσης και να αξιοποιήσει καλύτερα την τηλεματική και τις νέες τεχνολογίες,» επεσήμανε ο κ. Αρβανιτάκης.
Ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικών Καταστροφών Δημήτρης Παπανικολάου υπογράμμισε πως το βασικό δεδομένο είναι ότι οι δήμοι έχουν αρμοδιότητες με βάση το θεσμικό πλαίσιο στο θέμα της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών και πρόσθεσε:
«Αυτή είναι πολύ δύσκολη δουλειά και απαιτεί την εφαρμογή όλης της γνώσης και τις τεχνολογίες που διαθέτουμε σήμερα. Το πρόγραμμα αυτό που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συμμετέχουν οι δήμοι με τη δική μας βοήθεια, των πανεπιστημίων, στοχεύει στο να μπορέσουμε να φτιάξουμε ένα σχεδιασμό βασισμένο στην τελευταία λέξη της οργάνωσης με βάση τα γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών, πάνω στα οποία μπορούμε να συνδυάσουμε όλα τα δεδομένα τα οποία επικαιροποιούνται συνεχώς, βελτιώνονται, διορθώνονται κι έτσι καταλήγουμε σε ένα σχεδιασμό, ο οποίος είναι κοινός για όλους, γρήγορος, αποτελεσματικός και αναδεικνύει τα σημεία στα οποία υπάρχει πρόβλημα και τι πρόβλημα υπάρχει και άρα φαίνεται πως μπορούμε να το βελτιώσουμε αυτό και μέσα από την επανάληψή του με τον ετήσιο σχεδιασμό για την πολιτική προστασία και ειδικά για τη δασική προστασία μπορούμε συνεχώς να βλέπουμε τι κάναμε, που θα πάμε καλύτερα, που χρειαζόμαστε περισσότερο εξοπλισμό, που χρειαζόμαστε εκπαίδευση του κόσμου, των ειδικών και ιδιαίτερα θέλω να τονίσω το πώς θα αξιοποιήσουμε τους εθελοντές».
Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σερρών Γιάννης Βασιλειάδης, δήλωσε πως πρόκειται για μια πάρα πολύ σημαντική προσπάθεια.
«Βέβαια ακόμη είναι σε ερευνητικό στάδιο, όμως με την εφαρμογή του θα μας βοηθήσει πάρα πολύ, γιατί θα είναι πάρα πολύ έγκαιρη η προειδοποίηση της πυρκαγιάς,» τόνισε ο κ. Βασιλειάδης.
Ζωή Χειμωνίδου

Διαβάστε επίσης: