aithousa karamanlis 4Παντελής Χράπας: «Το μέτρο είναι δίκαιο, καθώς αντικαθιστά πέντε εισφορές και είναι ιδιαίτερα χαμηλό».

 Αντιδράσεις από «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Διάβαση Πεζών» οι οποίες ζήτησαν την χρηματοδότηση του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών από το κράτος.

Στη θέσπιση τέλους ύψους 0,70 λεπτών το δίμηνο που θα ενσωματωθεί στον λογαριασμό της ΔΕΥΑΣ για τα επόμενα πέντε χρόνια προχώρησε το απόγευμα της Τετάρτης το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών. Το νέο ελάχιστο τέλος το οποίο καλούνται να καταβάλουν οι καταναλωτές θα καλύψει τα 150.000 ευρώ που αντιστοιχούν στην ετήσια συνδρομή του Δήμου Σερρών στο Πρόγραμμα Καταπολέμησης Κουνουπιών της ΑΝΕΣΕΡ, αντικαθιστώντας τις πέντε εισφορές από τις οποίες τροφοδοτούνταν το κουνουπόσιμο υπό το παλαιό καθεστώς.


Από το συνολικό ποσό ένα 12% θα παρακρατείται από την ΑΝΕΣΕΡ για την κάλυψη της μισθοδοσίας, αναλώσιμων υλικών, ΦΠΑ ενώ ακόμα ένα 5% θα απορροφάτε από την ΔΕΥΑΣ για την κάλυψη των αναγκών της εισπρακτικής διαδικασίας.Το νέο μέτρο ψηφίστηκε από την πλειονότητά των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου τα οποία υπογράμμισαν την αναγκαιότητα μίας έγκαιρης λύσης στο ζήτημα, καθώς εκτός από θέμα όχλησης τίθεται σοβαρά και το θέμα της δημόσιας υγείας ιδιαίτερα στις τοπικές κοινότητες οι οποίες το περασμένο καλοκαίρι χτυπήθηκαν από τα κουνούπια.
Χαρακτηριστική ήταν η έκκληση του Συμβούλου κ. Νίκου Χουρουζίδη ο οποίος ζήτησε την άμεση εκκίνηση του προγράμματος προκειμένου να προληφθούν εικόνες του περασμένου καλοκαιριού, με την δημόσια υγεία να βρίσκεται σε κίνδυνο. «Έχουμε ήδη αρχίσει από τον Δεκέμβριο του 2011 πιέζουμε για την εύρεση μίας λύσης. Τέτοιου είδους προβλήματα λύνονται με βούληση και συνέπεια. Πρέπει να ξεκινήσουμε άμεσα το πρόγραμμα και να βρισκόμαστε σε θέσεις μάχης» είπε ο κ. Χουρουζίδης.Αρνητικές από την άλλη παρουσιάστηκαν οι παρατάξεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και «Διάβασης Πεζών» στην πρόταση της Δημοτικής Αρχής την οποία και καταψήφισαν, ζητώντας την εξ ολοκλήρου χρηματοδότηση του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών από το Κράτος. Σύμφωνα με τον επικεφαλή της «Διάβασης Πεζών» κ. Παναγιώτη Κοτρώνη: «Άρχισαν να φαίνονται τα προβλήματα του Καλλικράτη και οι Δημότες αναγκάζονται να πληρώσουν για την πρόγραμμα κουνουπιών. Στο προηγούμενο Δ.Σ. αναγκαστήκαμε να ψηφίσουμε την επιβολή χαρατσιού στο Κολυμβητήριο για την κάλυψη των αναγκών. Τελευταία μπαίνουμε προσχεδιασμένα σε διλλήματα προκειμένου να αναγκαστούμε να ψηφίσουμε, αυτή τη φορά βρισκόμαστε υπό τον φόβο των κουνουπιών και της δημόσιας υγείας. Οι χαμηλόμισθοι δεν θα αντέξουν νέες επιβαρύνσεις για αυτό και απορρίπτουμε την πρόταση. Είναι χρέος του κράτους να στηρίζει τους Δήμους».
 Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της κ. Σαραντίδου η οποία τόνισε πως ήταν λάθος το λουκέτο στο Κέντρο Καταπολέμησης Κουνουπιών, εμφανιζόμενη κάθετα αντίθετη στο ενδεχόμενο νέου «χαρατσιού»: «Υπάρχει πρόβλημα δημόσιας υγείας και μας αφορά όλους. Είχαμε στην περιοχή μας ένα αντάξιο Κέντρο το οποίο ήταν το κόσμημα της Περιφέρειας και το αφήσαμε να χαθεί. Αυτοί που το έκλεισαν γνωρίζουν πως τα κουνούπια δεν καταλαβαίνουν από σύνορα νομών. Τα χαράτσια πέφτουν βροχή ο κόσμος δεν αντέχει άλλο. Από την πολιτεία πρέπει να έρθει η στήριξη για θέματα Δημόσιας Υγείας».
Απάντηση στους συναδέλφους του έδωσε ο Σύμβουλος κ. Ηλίας Γκότσης: «Μας έγινε γνωστό από την πολιτεία και τους κυβερνώντες πως έχουμε φτάσει σε τέλμα και τα λεφτά που θα χορηγηθούν δεν επαρκούν για την κάλυψη του προγράμματος. Χρειάζεται ένα ποσό επιπλέον που θα πρέπει να μπει από τον Δήμο προκειμένου να μην αφήσουμε τους συμπολίτες μας ιδιαίτερα τις Περιφέρειας στο ζήτημα των κουνουπιών. Τα 0,70 λέπτα το δίμηνο είναι πολύ μικρό ποσό και ο κόσμος θα το αποδεχτεί»..Από την πλευρά του ο Δήμαρχος κ. Αγγελίδης τόνισε πως λήφθηκαν υπ όψη όλες οι πιθανές εναλλακτικές και το νέο κουνουπόσημο είναι μονόδρομος, Ενώ σε περίπτωση που υπάρξει πλεόνασμα από τις εισφορές θα διατεθούν για κοινωφελείς σκοπούς.  Όσον αφορά το θέμα του ΚΚΚ ο κ. Αγγελίδης διαβεβαίωσε πως εξαντλήθηκαν όλα τα μέσα για τη διάσωση του Κέντρου χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Διαβάστε επίσης: