aithousa karam 5Δήμος Σερρών: Εγκρίθηκαν οι προτάσεις που αφορούν το 5ο και 20ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών.

600.000€ εξασφάλισε η δημοτική αρχή του Πέτρου Αγγελίδη για παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης στα δημοτικά σχολεία 5ο και 20ο.Συγκεκριμένα 420.000 για το 5o δημοτικό σχολείο και 181.000 για το 20o δημοτικό σχολείο.
Οι προτάσεις κατατέθηκαν από τη δημοτική αρχή στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, στις 19-05-2011 για το 5ο δημοτικό σχολείο και στις 10-06-2011 για το 20o δημοτικό σχολείο.
Η έγκριση των παραπάνω προτάσεων έγινε στις 5 Μαρτίου 2012.


Με τις παρεμβάσεις αυτές θα μειωθεί αισθητά το λειτουργικό κόστος κατανάλωσης για θέρμανση και ηλεκτρική ενέργεια των παραπάνω σχολείων.
Η δημοτική αρχή εφαρμόζοντας τις προεκλογικές της προτεραιότητες για νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου (προτεραιότητα 1) κατέθεσε τις παραπάνω προτάσεις στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχεδίου σταδιακής εξυγίανσης των οικονομικών του Δήμου.
Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι στο πλαίσιο πάντα της εφαρμογής του σχεδίου σταδιακής εξυγίανσης για νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου , εγκρίθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2012 xρηματοδότηση ύψους 970.000€, σύμφωνα με την πρόταση που υπέβαλλε ο Δήμος στο πρόγραμμα ‘ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ’ για εξοικονόμηση ενέργειας στα τρία ενεργοβόρα κτίρια του Δήμου Σερρών, Δημαρχείο, κλειστό κολυμβητήριο, κλειστό γυμναστήριο.
Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ προβλέπει τις εξής παρεμβάσεις Ενεργειακής Εξοικονόμησης κι εφαρμογές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο 5ο και στο 20ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών.

Οι παρεμβάσεις

Για το 5ο Δημοτικό Σχολείο:
Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση της πράξης «Βελτίωση Ενεργειακής Απόδοσης με την υλοποίηση δράσεων Εξοικονόμησης Ενέργειας και την εγκατάσταση συστήματος Αβαθούς Γεωθερμίας», προϋπολογισμού 424.073,69 €.

Η πράξη αυτή αφορά τις εξής δράσεις;
-    - Προσθήκη μόνωσης στην εξωτερική τοιχοποιία και στη στέγη του κτηρίου,
-    - Αντικατάσταση των κουφωμάτων και υαλοπινάκων με νέα πιστοποιημένα,
-    - υψηλής ενεργειακής απόδοσης,
-    - Αντικατάσταση του υπάρχοντος συστήματος θέρμανσης με σύστημα αβαθούς γεωθερμίας,
-    - Αντικατάσταση των υπαρχόντων φωτιστικών σωμάτων και συμβατικών λαμπτήρων με νέα φωτιστικά σώματα υψηλής απόδοσης
-    - Εγκατάσταση διάταξης ελέγχου φυσικού φωτισμού.

Με την υλοποίηση των παραπάνω, θα επιτευχθεί η ενεργειακή αναβάθμιση του 5ου δημοτικού σχολείου Σερρών. Το σχολείο χτίστηκε το 1983, στερείται θερμομόνωσης, έχει παλιά κουφώματα αλουμινίου, από τα οποία υπάρχουν σημαντικές θερμικές απώλειες, τα φωτιστικά οροφής είναι παλιά και κακοσυντηρημένα, ενώ ο καυστήρας πετρελαίου στο κεντρικό σύστημα θέρμανσης είναι απαρχαιωμένος. Συνεπώς, εκτός του ότι οι θερμικές απώλειες είναι αυξημένες, γίνεται κατασπατάληση ενέργειας.
Το συγκεκριμένο σχολικό κτήριο θα αναβαθμιστεί ενεργειακά, με την αντικατάσταση του συμβατικού συστήματος θέρμανσης με ένα καινοτόμο που χρησιμοποιεί Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας, αβαθούς γεωθερμίας. Παράλληλα, θα μειωθούν οι ενεργειακές απαιτήσεις του σχολείου για θέρμανση και φωτισμό και το βασικότερο, ένα σημαντικό μέρος αυτών θα καλύπτεται από ΑΠΕ, που σημαίνει μείωση των εκπεμπόμενων αερίων ρύπων.
Μέσα από την πράξη, θα αναδειχθεί ο επιδεικτικός χαρακτήρας της πράξης με την πραγματοποίηση δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των ωφελουμένων- χρηστών του σχολείου (μαθητών και δασκάλων).

Για το 20ο Δημοτικό Σχολείο:
Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση της πράξης «Πρότυπο επιδεικτικό έργο εφαρμογών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας στο 20ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών»», προϋπολογισμού 181.318,00 €.
Συγκεκριμένα οι επεμβάσεις που εγκρίθηκαν για το κτίριο του 20ου Δημοτικού Σχολείου είναι η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης-ψύξης με την αντικατάσταση του υφιστάμενου καυστήρα πετρελαίου με καυστήρα συσσωματωμάτων βιομάζας (pellets), η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στοιχείων συνολικής ισχύος 2,1 KWp, η αντικατάσταση κουφωμάτων, η αντικατάσταση των προβολέων υδραργύρου προβολείς τεχνολογίας LED και εγκατάσταση ανεμιστήρων οροφής.
Επιπρόσθετα, θα πραγματοποιηθούν δράσεις Διάδοσης, δικτύωσης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης προκειμένου να αναδειχθεί η επιδεικτική διάσταση του έργου. Οι ενέργειες αυτές θα είναι: εγκατάσταση ηλεκτρικού ψηφιακού πίνακα, ο οποίος θα ενημερώνει τους μαθητές για την ενεργειακή εξοικονόμηση, διανομή σχετικών φυλλαδίων προβολής του έργου, δημιουργία ιστότοπου προβολής του έργου και διοργάνωση ενημερωτικής εκδήλωσης στο χώρο του σχολείου.

Τα οφέλη που θα προκύψουν από την ολοκλήρωση του έργου είναι:
•    • Η δραστική περικοπή του λειτουργικού κόστους που απορρέει από την κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση και ηλεκτρική ενέργεια.
•    • Η υιοθέτηση ορθών πρακτικών που αφορούν στην εξοικονόμηση και κατανάλωση ενέργειας και η παρακίνηση των μαθητών και πολιτών για να αλλάξουν τις τοποθετήσεις τους ως ενεργειακοί καταναλωτές.
•    • Μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου (CO2).

Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 443 επισκέπτες