potatoesΤο ζήτημα της παραγωγής πατάτας στην Άνω Βροντού και στην Ορεινή, η οποία παραμένει αδιάθετη στις αποθήκες, έθεσαν-κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τον αρμόδιο υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Γιάννη Δριβελέγκα οι αγρότες των δύο κοινοτήτων του Δήμου Σερρών.

Στη συνάντηση (που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο) έλαβαν μέρος-εκτός των Σερραίων βουλευτών-ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης-Αγροτικής Οικονομίας & Τουρισμού Παναγιώτης Γρηγοριάδης, η δημοτική σύμβουλος Φωτεινή Αρναούτογλου και οι πρόεδροι των Αγροτικών Συνεταιρισμών Άνω Βροντούς και Ορεινής Γιώργος Κοβούσογλου και Απόστολος Κασάπης αντίστοιχα.

Όπως σημείωσαν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν στα μέσα ενημέρωσης, στην επαφή τους με τον υφυπουργό συζητήθηκαν διεξοδικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο στην καλλιέργεια όσο και στην εμπορία-διακίνηση του προϊόντος.

Από την πλευρά του ο κ. Δριβελέγκας επισήμανε ότι στόχος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων είναι:

* η καλύτερη οργάνωση και διαχείριση του προϊόντος,
* η διατήρηση της υψηλής ποιότητας του προϊόντος, το οποίο έχει αναγνωριστεί ως προϊόν Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) και χαίρει της εκτίμησης των καταναλωτών,
* η ενδυνάμωση της διαπραγματευτικής ικανότητας των παραγωγών στην εμπορία του προϊόντος, καθώς και
* η διασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος των παραγωγών πατάτας.

Να σημειωθεί ότι προηγήθηκε συνάντηση-σύσκεψη του υφυπουργού με τους εισαγωγείς-εμπόρους πατάτας, από τους οποίους ζήτησε (στο πνεύμα της καλής συνεργασίας) την αναβολή των εισαγωγών πατάτας, τουλάχιστον  μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2012, αλλά και την συμβολή τους στην απορρόφηση των αδιάθετων ποσοτήτων πατάτας των παραγωγών σε Σέρρες και Δράμα.

Αναφορικά με το θέμα της αδιάθετης παραγωγής πατάτας ο υφυπουργός τονίζει:
«Στρατηγική μας επιλογή είναι η προστασία, η ανάδειξη και προώθηση των ελληνικών προϊόντων, που έχουν ταυτότητα και ποιότητα άμεσα συνδεδεμένη με τον τόπο παραγωγής τους.
Είμαστε σε συνεχή επαφή με τους παραγωγούς και συνδράμουμε στις προσπάθειες που καταβάλλουν στην οργάνωση και ιδιαίτερα στην διαχείριση και εμπορία των προϊόντων τους.
Προτεραιότητά μας είναι η  αυστηροποίηση των ελέγχων στα σημεία εισόδου της χώρας των εισαγόμενων προϊόντων καθώς και στην διακίνησή τους στην εσωτερική αγορά, προκειμένου να προστατευτούν τόσο οι Έλληνες παραγωγοί  όσο και οι καταναλωτές».

Υπενθυμίζεται ότι οι κάτοικοι της Άνω .Βροντούς και της Ορεινής παράγουν αποκλειστικά την πατάτα, ενώ τα μοναδικά εισοδήματα για την επιβίωσή τους, εξαρτώνται από την πώληση και την τιμή της.

Δυστυχώς, πάλι βρίσκονται σε απόγνωση εκφράζοντας την αγωνία τους, καθώς και η φετινή παραγωγή (άνω των 15 χιλιάδων τόνων) δεν απορροφήθηκε και παραμένει αδιάθετη στις αποθήκες.

Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου

Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 158 επισκέπτες