imt_prodromouΠλούσιο το τουριστικό προϊόν του νομού Σερρών.

«Οι χώροι θρησκευτικού ενδιαφέροντος των Σερρών (Ιερές Μονές Τιμίου Προδρόμου, Εικοσιφοίνισσας και Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου)  εμπλουτίζουν το σύνολο του τουριστικού προϊόντος της περιοχής και παρέχουν πρόσθετη επιλογή στον επισκέπτη.
Τα προαναφερόμενα τρία βασικά σημεία θρησκευτικού ενδιαφέροντος-μαζί με τους άλλους υπάρχοντες τόπους και προορισμού θρησκευτικής σημασίας -μπορούν να λειτουργήσουν ως συμπληρωματικά σημεία επίσκεψης για επισκέπτες και τουρίστες που δεν έχουν ως πρώτη επιλογή ή βασικό λόγο επίσκεψης το θρησκευτικό κίνητρο».

Τα παραπάνω επισήμανε, κατά τη διάρκεια της εισήγησής του στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Θρησκευτικού Τουρισμού που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο, την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης-Αγροτικής Οικονομίας & Τουρισμού κ. Παναγιώτης Γρηγοριάδης.

Συγκεκριμένα, στο Συνέδριο (υπό την αιγίδα του ΕΟΤ), στο οποίο έλαβαν μέρος φορείς και παράγοντες της Εκκλησίας, της πολιτικής ζωής και του τουριστικού κόσμου (εσωτερικού-εξωτερικού), ο κ. Γρηγοριάδης τόνισε σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού στη περιοχή των Σερρών:

«Πολύ σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι κυρίως τους θερινούς μήνες την περιοχή διέρχεται οδικώς ένας αριθμός εκατοντάδων χιλιάδων τουριστών από τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, οι οποίοι είναι χριστιανοί ορθόδοξοι κι έχουν ως βασικό προορισμό τις παραλίες της βόρειας Ελλάδας και τα νησιά του Αιγαίου.
»Μεγάλο μέρος αυτών των τουριστών χρησιμοποιεί ως ενδιάμεσο σταθμό (κατά κανόνα για μία διανυκτέρευση) το Νομό Σερρών, κυρίως για ξεκούραση και ανεφοδιασμό.
Με την κατάλληλη στόχευση οι επισκέπτες αυτοί γνωρίζουν και τον ίδιο το Νομό κι από ενδιάμεσο σταθμό αρχίζουν να τον βλέπουν κι ως ενδιαφέρον προορισμό.
»Οι χώροι θρησκευτικού ενδιαφέροντος της περιοχής μπορούν να αποτελέσουν ανταγωνιστικό στοιχείο και πόλο έλξης για ένα τμήμα αυτών των διερχόμενων σήμερα ροών.  
Με βάση τα παραπάνω και στο πλαίσιο της τουριστικής δραστηριότητας στη περιοχή των Σερρών, οι τρεις τόποι ιδιαίτερου τουριστικού ενδιαφέροντος στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα οι Ιερές Μονές Τιμίου Προδρόμου, Εικοσιφοίνισσας και Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου, διαδραματίζουν καίριο ρόλο στη προσπάθεια τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.
»Λειτουργούν ως αυτόνομοι τουριστικοί θύλακες και ως πυλώνες ανάπτυξης ενός δικτύου θρησκευτικών διαδρομών στην ευρύτερη περιοχή που προκαλεί αυτόνομες τουριστικές ροές.
Γύρω από κάθε έναν απ’ αυτούς τους τρεις θρησκευτικούς χώρους με την υψηλή αναγνωρισιμότητα υπάρχουν κι άλλοι λιγότεροι γνωστοί.
Με κέντρο κάθε έναν απ’ αυτούς αναπτύσσεται μια μικρή θρησκευτική διαδρομή με αυτόνομη λειτουργία».

Τέλος, ο αντιδήμαρχος, προσαρμόζοντας την εισήγησή του στις παρούσες συγκυρίες σημείωσε:

«Η ειδική αυτή μορφή τουρισμού παρουσιάζει μία ανθεκτικότητα σε περιόδους οικονομικής κρίσης, καθώς το κίνητρο που ωθεί τους τουρίστες να μετακινηθούν είναι η θρησκευτική πίστη, γεγονός που θέτει τον οικονομικό παράγοντα σε δεύτερη μοίρα.
Είναι προφανές ότι σε περιόδους οικονομικής δυσπραγίας και ο θρησκευτικός τουρισμός επηρεάζεται. Ωστόσο, η επίδραση αυτή αποτυπώνεται κυρίως στη μικρότερη τουριστική δαπάνη/ταξίδι και λιγότερο στη μείωση ή τη ματαίωση των ταξιδιών».

Διαβάστε επίσης: