parko_serresΕξασφάλισε η δημοτική αρχή του Πέτρου Αγγελίδη.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης την Τετάρτη 21-9-2011, ανακοίνωσε την ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του πράσινου ταμείου σύμφωνα με την οποία εγκρίθηκε το ποσό των 2 εκατ. ευρώ για την απαλλοτρίωση – απόκτηση κοινοχρήστων χώρων και χώρων πρασίνου όπως π.χ. του κεντρικού πάρκου και άλλων κοινοχρήστων χώρων.
Συγκεκριμένα στην απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πράσινου Ταμείου αναφέρεται ότι εγκρίνει: πιλοτικό χρηματοδοτικό Πρόγραμμα Πράσινου ταμείου 2011-2012 με ιδιαίτερη πολεοδομική σημασία, με αντικείμενο και τίτλο «απόκτηση και διαμόρφωση ελεύθερων χώρων της πόλης» που θα εφαρμοστεί αρχικά σε 41 δήμους της χώρας και αφορά στην απόκτηση ογδόντα (80) κοινόχρηστων χώρων, συνολικής επιφάνειας 168.832 τ.μ. με προϋπολογιζόμενη δαπάνη για την τριετία 2011-2014, ποσού 97.120.294,70 Ευρώ περίπου, από τους πόρους του Ν. 3843/2010.
Σύμφωνα με τον νόμο αυτό, οι πόροι του Ειδικού Προστίμου για την διατήρηση των ημιυπαίθριων χώρων κατατίθενται στον Κωδικό με την ονομασία «Ταμείο Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» και σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο, αποδίδονται στους Δήμους από τους οποίους προέρχονται.
Υπογραμμίζεται ότι μετά την παραπάνω απόφαση αναμένονται νέες αποφάσεις, σύμφωνα με τις οποίες θα ζητούνται από τους Δήμους στους οποίους εγκρίθηκαν οι χρηματοδοτήσεις, τα ανάλογα δικαιολογητικά για την ολοκλήρωση των διαδικασιών των απαλλοτριώσεων.
Ο Δήμαρχος Σερρών κατά τη διάρκεια της συνέντευξης παρουσίασε επίσης και τα έγγραφα που είχε καταθέσει ο Δήμος Σερρών προς το Πράσινο Ταμείο, σύμφωνα με τα οποία ζητούσε χρηματοδοτήσεις για απαλλοτριώσεις Κοινοχρήστων χώρων και χώρων πρασίνου.
Ο κ. Αγγελίδης διευκρίνισε ότι το ποσό των 2 εκ. ευρώ η δημοτική αρχή προτίθεται να το διαθέσει για απαλλοτριώσεις του κεντρικού πάρκου.
Υπενθύμισε ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου με πρωτοβουλία του, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους οικοπεδούχους του κεντρικού πάρκου, προτείνοντας την ανταλλαγή δημοτικών ακινήτων ίσης αξίας με τις ιδιοκτησίες των οικοπεδούχων του κεντρικού πάρκου.
Τώρα στην παραπάνω πρόταση προστέθηκε και το ποσό των 2 εκ. ευρώ από το πράσινο ταμείο, το οποίο μπορεί να διατεθεί για απαλλοτριώσεις του κεντρικού πάρκου με αποτέλεσμα την ύπαρξη περισσότερων επιλογών για την επίλυση του θέματος αυτού.
Ολοκληρώνοντας ο Δήμαρχος Σερρών δήλωσε ότι σύντομα θα υπάρξουν και πάλι συναντήσεις με οικοπεδούχους του κεντρικού πάρκου.

Η συνέντευξη
του Δημάρχου
Αναλυτικά το κείμενο της συνέντευξης του Δημάρχου έχει ως εξής:
«Η σημερινή συνέντευξη Τύπου έχει ως θέμα τις απαλλοτριώσεις Κοινοχρήστων χώρων και χώρων πρασίνου όπως π.χ. το κεντρικό πάρκο αλλά και γενικότερα Κοινόχρηστους χώρους και χώρους πρασίνου.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) μετά την ψήφιση του Νόμου 3843/2010, με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 22430/31-5-2010 έγγραφο της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού ζήτησε από όλους τους Δήμους της χώρας να υποβάλλουν τις προτάσεις τους βάσει του προγραμματισμού εφαρμογής  εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων του κάθε Δήμου για την απαλλοτρίωση ρυμοτομούμενων ιδιοκτησιών για τη δημιουργία χώρων πρασίνου και κοινοχρήστων χώρων.
Μετά από αυτή την πρόσκληση του ΥΠΕΚΑ προς τους Δήμους, η δημοτική αρχή κατέθεσε πρόταση προς τη Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού με αριθμ. πρωτ. 22496/10 και ημερομηνία 3 Μαρτίου 2011, σύμφωνα με την οποία ζητούσε τη χρηματοδότηση για απαλλοτρίωση ιδιοκτησιών του κεντρικού πάρκου της πόλης των Σερρών. Στη συνέχεια με το έγγραφο με αριθ. πρωτ. 29067/30-5-2011 κατέθεσε και συμπληρωματική κατάσταση απαλλοτριώσεων ακινήτων προκειμένου να εξασφαλιστούν κοινόχρηστοι χώροι στην πόλη μας.
Μετά από αυτά το Διοικητικό Συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου του ΥΠΕΚΑ σε συνεδρίασή του στις 21 ΙΟΥΛ. 2011 με ομόφωνη απόφασή του ενέκρινε την χρηματοδότηση του Δήμου Σερρών με το ποσό των 2 εκ. ευρώ για την απαλλοτρίωση – απόκτηση κοινοχρήστων χώρων και χώρων πρασίνου.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στο απόσπασμα πρακτικού υπ’ αριθμ. 9/6 του Διοικητικού Συμβουλίου του Πράσινου Ταμείου, ομόφωνα ενέκρινε:
Πιλοτικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα Πράσινου Ταμείου 2011-2012 με ιδιαίτερη πολεοδομική σημασία με αντικείμενο και τίτλο «Απόκτηση και διαμόρφωση ελεύθερων χώρων στις πόλεις» που θα εφαρμοστεί αρχικά σε 41 δήμου της χώρας και αφορά στην απόκτηση ογδόντα (80) κοινόχρηστων χώρων, συνολικής επιφάνειας 168.832 τ.μ., με προϋπολογιζόμενη δαπάνη για την τριετία 2011-2014, ποσού 97.120.294,70 ευρώ περίπου από τους πόρους του ν.3843/2010 σύμφωνα με τον οποίο νόμο οι πόροι του Ειδικού Προστίμου για την διατήρηση των ημιυπαίθριων χώρων κατατίθενται στον κωδικό με την ονομασία «Ταμείο Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» και σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο αποδίδονται στους Δήμους από τους οποίους προέρχονται.
Μετά την παραπάνω απόφαση αναμένονται νέες αποφάσεις σύμφωνα με τις οποίες θα ζητούνται από τους Δήμους στους οποίους εγκρίθηκαν οι χρηματοδοτήσεις, τα ανάλογα δικαιολογητικά για την ολοκλήρωση των διαδικασιών των απαλλοτριώσεων.
Πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι να διατεθεί το ποσό αυτό των 2 εκ. ευρώ για απαλλοτριώσεις του κεντρικού πάρκου της πόλης των Σερρών.
Να υπενθυμίσω επίσης ότι για το θέμα αυτό των απαλλοτριώσεων του κεντρικού πάρκου με δική μου πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκε στις αρχές του Σεπτεμβρίου 2011 σύσκεψη με τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων του κεντρικού πάρκου. Στη σύσκεψη αυτή εξέφρασα την πολιτική βούληση της δημοτικής αρχής για την επίλυση του θέματος του κεντρικού πάρκου, προτείνοντας την ανταλλαγή δημοτικών ακινήτων ίσης αξίας με τις ιδιοκτησίες των οικοπεδούχων του κεντρικού πάρκου. Τώρα στην παραπάνω πρόταση προστέθηκε και το ποσό των 2 εκ. ευρώ από το πράσινο ταμείο το οποίο μπορεί να διατεθεί για απαλλοτριώσεις του Κεντρικού Πάρκου, με αποτέλεσμα την ύπαρξη περισσότερων επιλογών για την επίλυση του θέματος αυτού.
Σύντομα θα υπάρξουν και πάλι συναντήσεις με οικοπεδούχους του Κεντρικού Πάρκου».

Διαβάστε επίσης: