Η αρμόδια αντιδήμαρχος mpitzidou-paideias - Σαρακενίδου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου.

Οι κτιριακές υποδομές που ενισχύονται με τη λειτουργία δύο νέων νηπιαγωγείων, οι επισκευές-συντηρήσεις των διδακτηρίων του Δήμου Σερρών, η ενεργειακή αναβάθμισή τους και η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων, η μεταφορά των μαθητών στα σχολεία, η δράση των δύοενιαίων σχολικών επιτροπών που έχουν συγκροτηθεί και της μόνιμης επιτροπής παιδείας είναι θέματα που απασχόλησαν το Δήμο Σερρών, πριν ο καθιερωμένος αγιασμός στις διδακτικές μονάδες του σηματοδοτήσει την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Η αρμόδια αντιδήμαρχος κα Σοφία Μπιτζίδου-Σαρακενίδου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στα μέσα ενημέρωσης ενημέρωσε σχετικά.

«Σε ό,τι αφορά την κατάσταση των κτιριακών υποδομών επισημαίνεται ότι ήδη βάφονται δέκα (10) σχολεία, ενώ τελείωσαν ή συνεχίζονται οι επισκευές και συντηρήσεις στα περισσότερα διδακτήρια του Δήμου. Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε είκοσι επτά (27) σχολεία, αν και πρόθεση της δημοτικής αρχής παραμένει η εγκατάσταση ανάλογων συστημάτων στο σύνολο των σχολικών κτηρίων. Ενδεικτικά και μόνον αναφέρονται η σύνδεση με τη ΔΕΗ του φωτοβολταϊκού στη στέγη του νηπιαγωγείου Άνω Μητρουσίου και του νέου 16ου νηπιαγωγείου. Αναμένεται η έγκριση της πρότασης χρηματοδότησης (μέσω του ΕΠΠΕΡΑΑ), προκειμένου να επιτευχθεί η ενεργειακή αναβάθμιση με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 5ο και 20ο Δημοτικά Σχολεία της πόλης.

Να σημειωθεί ότι οι υπάρχουσες κτηριακές υποδομές στον τομέα της εκπαίδευσης ενισχύονται με τη λειτουργία του καινούριου 16ουνηπιαγωγείου (στη περιοχή των Αγίων Αναργύρων) κι αυτού της Οινούσας, το οποίο δεν θα φιλοξενεί πλέον μονοψήφιο αριθμό νηπίων, αλλά περίπου τριάντα (30) απότο νηπιαγωγείο της περιοχής του Αη Γιάννη που δεν θα λειτουργήσει. Εν τω μεταξύ, «έχει βγει στον αέρα» (διεθνής διαγωνισμός) και ακολουθούνται όλες οι από το νόμο προβλεπόμενες διαδικασίες για την ανάληψη μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία. Αυτό που μένει είναι η παράταση της ισχύουσας σύμβασης (από την Περιφέρεια) έως το τέλος του έτους, καθώς η νέα αφορά το επόμενο (2012).Τέλος, τονίζεται ότι πρώτος ο Δήμος Σερρών έχει φροντίσει να συγκροτηθούν για τα ζητήματα που αφορούν στις βαθμίδες της Εκπαίδευσης (α/θμια και β/θμια) δύο αντίστοιχες ενιαίες σχολικές επιτροπές, με την παράλληλη κατάργηση των ογδόντα δύο (82) που υπήρχαν μέχρι τώρα» δήλωσεη κ. Μπιτζίδου

Στην ερώτηση της «Σ» αν έχει λυθεί το πρόβλημα με την διέλευση των νηπίωνστο σχολικόσυγκρότημα στα Αηδόνια η κ. Μπιτζίδου ,τόνισε: «Είναι ένα δημοτικό κτήριο και είναι απομονωμένο γιατί βρίσκεται ανάμεσα σε ιδιόκτητους χώρους ,τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε για την διέλευση είναι πολλά γιατί οι ιδιοκτήτες διεκδικούν τα συμφέροντα τους,αλλά πιστεύω ότι θα επικρατήσει η καλή θέληση και θα επιτρέψουν οι γύρω κάτοικοι την διέλευση των παιδιών .Κάνω έκκληση προς όλους τους κυρίους να βοηθήσουν την διέλευση των παιδιών και αφού η διαδικασία έχει πάει δικαστικά θα δικαιωθούν και δεν υπάρχει περίπτωση να καταπατηθεί κάτι αν δεν είναι νόμιμο».

Το πρόβλημα των ανήλιαγων αιθουσών είναι υπαρκτό ,το 34ο και το 9ο νηπιαγωγείο θα συνεχίσουννα στεγάζονταιστους ίδιους ανήλιαγους χώρους αφού η μεταφορά τους στις καινούριες αίθουσες, στο ισόγειο παλιό κτήριο του Ορφανοτροφείου ,δεν είναι έτοιμες να παραδοθούν στα παιδιά .

Η κ. Μπιτζίδου ανέφερε σχετικά «Ο εργολάβος έχει υλοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος του έργου αλλά δεν έχει χρηματοδοτηθεί από ην πολιτεία . Χρειαζόμαστε το πράσινο φως από την πολιτεία . Έχουμε την υπόσχεση από τον εργολάβο αν γίνει μια κίνηση χρηματοδότησης ,θα παραδοθούν γρήγορα τα νηπιαγωγεία « Ηκ. Μπιτζίδου τόνισε ότι ευελπιστείνα λυθεί το πρόβλημα σύντομα και τα νηπιαγωγεία μέχρι τα Χριστούγεννα να μεταφερθούν στους καινούριους χώρους .

Δήμητρα Μετόκη

Διαβάστε επίσης: