agelidis_mmeΜετά την παραπληροφόρηση που επιχειρείται για το θέμα της διαχείρισης του Χ.Υ.Τ.Α. του Δήμου Σερρών πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η νέα δημοτική αρχή του Πέτρου Αγγελίδη κήρυξε οικονομικά ασύμφορο το νέο διαγωνισμό για την παραχώρηση της διαχείρισης του ΧΥΤΑ σε εργολάβο.

Τώρα τη διαχείριση του ΧΥΤΑ ανέλαβε ο ίδιος ο Δήμος Σερρών.

Με στόχο πάντα την ενημέρωση των Σερραίων δημοτών και την εξαγωγή σωστών συμπερασμάτων για το θέμα αυτό παρατίθενται τα εξής:

1. Από τον Ιούλιο του 2001 τη διαχείριση του ΧΥΤΑ αναλαμβάνει κάθε χρόνο εργολάβος, κατόπιν διαγωνισμού.

2. Μόλις ανέλαβε η νέα δημοτική αρχή, ο Δήμαρχος συζήτησε με το σύλλογο δημοτικών υπαλλήλων και υπηρεσιακούς παράγοντες το ζήτημα της ανάληψης της διαχείρισης του ΧΥΤΑ από τον ίδιο τον Δήμο κι όχι από εργολάβο.

Επίσης, ζήτησε να καταθέσουν μια τεκμηριωμένη εισήγηση, από την οποία να προκύπτει, ότι ο Δήμος είναι σε θέση να διαχειριστεί μόνος του και με πιο οικονομικό τρόπο το ΧΥΤΑ του Δήμου Σερρών.

3. Παράλληλα, το Δημοτικό Συμβούλιο (στις 31-1-2011) αποφάσισε την προκήρυξη νέου διαγωνισμού μόνο για μία ακόμη χρονιά, με την  προϋπόθεση ότι ο Δήμος θα προετοιμαστεί, ώστε ν' αναλάβει από μόνος του τη διαχείριση του  ΧΥΤΑ μετά ένα χρόνο.

4. Στις 19-5-2011 ο νέος διαγωνισμός για την παραχώρηση της διαχείρισης του ΧΥΤΑ σε εργολάβο κηρύχθηκε ασύμφορος, με ομόφωνη απόφαση της οικονομικής επιτροπής, στην οποία  πρόεδρος είναι ο Δήμαρχος Σερρών.

5. Στη συνέχεια το Δημοτικό Συμβούλιο στις 31-5-2011-λόγω της λήξης της σύμβασης του εργολάβου την ίδια ημέρα, αποφάσισε να υπάρξει πεντάμηνη παράταση της σύμβασης  με τον μέχρι τότε εργολάβο, μέχρι να ολοκληρωθεί ο νέος διαγωνισμός.

Στο ίδιο δημοτικό συμβούλιο ο Δήμαρχος, ακούγοντας τις καταγγελίες του συλλόγου δημοτικών υπαλλήλων, σχετικά με παραλείψεις στη διαχείριση του ΧΥΤΑ διέταξε αμέσως τη διενέργεια ένορκης προκαταρτικής έρευνας.

6.Ο εργολάβος, μετά αυτές τις εξελίξεις, δεν αποδέχθηκε τη πεντάμηνη παράταση της σύμβασης  και αποχώρησε, με αποτέλεσμα τη διαχείριση του ΧΥΤΑ να αναλάβει ο ίδιος ο Δήμος Σερρών.

Γιατί λοιπόν κατηγορείται ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή;

Μήπως επειδή κήρυξε οικονομικά ασύμφορο το διαγωνισμό για την παραχώρηση του ΧΥΤΑ σε εργολάβο και τον διαχειρίζεται ο Δήμος μόνος του;

Μήπως κατηγορείται, γιατί προέβη ο Δήμαρχος στη διενέργεια ένορκης προκαταρτικής έρευνας, προκειμένου με διαφανή τρόπο να διερευνηθούν οι καταγγελίες του συλλόγου δημοτικών υπαλλήλων;

Είναι προφανές όμως ότι προκύπτουν κάποια ερωτήματα, στα οποία πρέπει να απαντήσουν όσοι  υποστηρίζουν ότι «η διαχείριση του ΧΥΤΑ του  Δήμου Σερρών είναι ένα διαρκές σκάνδαλο και ότι επιτέλους πρέπει να ανοίξει ο φάκελος ΧΥΤΑ, που στοίχησε όλα αυτά τα χρόνια πάνω από πέντε εκατομμύρια ευρώ σε σημερινές τιμές».

ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ:
Πιστεύουν δηλαδή, ότι υπάρχει κάτι το μεμπτό στις διαδικασίες που γινόταν στους  διαγωνισμούς μεταξύ του εργολάβου και των τριών προηγούμενων δημοτικών αρχών;

Τι εννοούν όσοι υποστηρίζουν ότι ο ΧΥΤΑ του Δήμου Σερρών όλα αυτά τα χρόνια στοίχησε πάνω από πέντε εκατομμύρια σε σημερινές τιμές και ζητούν να ανοίξει ο «φάκελος ΧΥΤΑ» όπως τον αποκαλούν;

Με τον διαρκή αυτό λαϊκισμό και τη συκοφαντία, προσβάλλουν αδίκως την τιμή και την υπόληψη τριών πρώην δημάρχων, διότι κατά την διάρκεια των τριών προηγούμενων δημοτικών αρχών, η διαχείριση του ΧΥΤΑ παραχωρήθηκε σε εργολάβο, χωρίς φυσικά αυτό να είναι μεμπτό.

ΕΡΩΤΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ:
Πιστεύουν επίσης, ότι  οι εκάστοτε δημοτικές αρχές δεν ασκούσαν  επαρκή έλεγχο στον εργολάβο που διαχειρίζονταν το ΧΥΤΑ, με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί σωστά και να ζημιώνεται οικονομικά ο Δήμος;

ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ:
Τι εννοούν όσοι υποστηρίζουν ,ότι για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ είχε προσληφθεί στο Δήμο κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό;

Ποιο ήταν το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό που είχε προσληφθεί και δεν αξιοποιήθηκε στο ΧΥΤΑ;

Συγκεκριμένα πόσοι και ποιοι υπάλληλοι είχαν προσληφθεί για το ΧΥΤΑ του Δήμου Σερρών;

Ποιο έτος έγιναν οι προσλήψεις και ποια δημοτική αρχή έπρεπε να τους αξιοποιήσει για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ και γιατί δεν τους αξιοποίησε;

Σε όλα αυτά τα ερωτήματα πρέπει να δοθούν απαντήσεις με συγκεκριμένα στοιχεία που να αποδεικνύουν τις κατηγορίες.

Κλείνοντας, αυτό που έχουμε να τονίσουμε είναι, ότι η δημοτική αρχή θα συνεχίσει με υπευθυνότητα, διαφάνεια και εντιμότητα να διαχειρίζεται τα δημοτικά ζητήματα προς όφελος του Δήμου και των δημοτών.



Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου

Διαβάστε επίσης: