xyta_serronΕπιβάλλεται «λουκέτο».

Χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, υποσχέθηκε στους Σερραίους αιρετούς ο σύμβουλος του Υπουργείου Εσωτερικών.

Το… χέρι στην τσέπη είναι, επιτέλους, διατεθειμένο να βάλει το Υπουργείο Εσωτερικών, Διοίκησης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, για το θέμα της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ. Τη χρηματοδότηση αυτών των έργων ανακοίνωσε ο σύμβουλος του Υπουργείου Αθανάσιος Κατάρτσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τους αιρετούς του νομού Σερρών. Ο σύμβουλος του Υπουργείου Εσωτερικών κατέθεσε προς τους αιρετούς την πρότασή του, να μεταφέρουν τα σκουπίδια προσωρινά, στο κύτταρο του ΧΥΤΥ του Παλαιοκάστρου. Όπως ήταν αναμενόμενο, η πρόταση του κ. Κατάρτση έπεσε σε… τοίχο και βρέθηκε αντιμέτωπος με τις έντονες αντιρρήσεις και αντιδράσεις των Σερραίων αιρετών.

Ο σύμβουλος του Υπουργείου Εσωτερικών ανακοίνωσε στους Σερραίους αιρετούς
Χρηματοδοτείται η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ

Το κλείσιμο και η αποκατάσταση των ενεργών ΧΑΔΑ, ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε προχθές το απόγευμα, στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Περιφερειακής Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης, με τη συμμετοχή των αιρετών του νομού Σερρών.
Το Υπουργείο Εσωτερικών, Διοίκησης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης εκπροσωπήθηκε στη σύσκεψη με το σύμβουλό του Αθανάσιο Κατάρτση, ο οποίος παρουσίασε στους δημάρχους του νομού και στους εκπροσώπους τους, την εικόνα που παρουσιάζει η Ελλάδα, όσον αφορά τους ΧΑΔΑ, τονίζοντας πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 679 ενεργοί ΧΑΔΑ, οι οποίοι όμως θα πρέπει να κλείσουν μέχρι τον Ιούλιο, σύμφωνα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το παρόν στη σύσκεψη έδωσαν οι Δήμαρχοι Εμμανουήλ Παπά Βαγγέλης Καλαθάς, Ηράκλειας Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης, Νέας Ζίχνης Ανδρέας Δαϊρετζής, Βισαλτίας Δημήτρης Καλαϊτζής και Αμφίπολης Γιώργος Βογιατζής, ενώ εκπροσώπους έστειλαν οι Δήμαρχοι Σερρών Πέτρος Αγγελίδης και Σιντικής Απόστολος Καρύδας. Το Δήμο Σερρών εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας Παντελής Χράπας.
Οι αιρετοί του νομού, έδωσαν τη διαβεβαίωση και ταυτόχρονα ανέλαβαν τη δέσμευση προς το σύμβουλο του Υπουργείου Εσωτερικών, να προχωρήσουν στην αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, από τη στιγμή μάλιστα που ο κ. Αθανάσιος Κατάρτσης υποστήριξε πως το Υπουργείο θα εγκρίνει και θα δώσει χρηματοδοτήσεις στους Δήμους, προκειμένου να κλείσουν τις ανεξέλεγκτες χωματερές. Ο σύμβουλος του Υπουργείου Εσωτερικών κατέθεσε προς τους αιρετούς την πρότασή του, να μεταφέρουν τα σκουπίδια προσωρινά, στο κύτταρο του ΧΥΤΥ του Παλαιοκάστρου. Όπως ήταν αναμενόμενο, η πρόταση του κ. Κατάρτση έπεσε σε… τοίχο και βρέθηκε αντιμέτωπος με τις έντονες αντιρρήσεις και αντιδράσεις των Σερραίων αιρετών, οι οποίοι φυσικά δεν την αποδέχθηκαν, ενώ εξήγησαν στον κ. Κατάρτση, όλο το ιστορικό της υπόθεσης, αναφέρθηκαν στις προσφυγές των κατοίκων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά και στη μορφή που πρέπει να έχει το έργο, σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τη σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι δηλαδή το έργο έχει τις προδιαγραφές του ΧΥΤΥ κι όχι του ΧΥΤΑ.
Οι Σερραίοι αιρετοί πρότειναν να εγκρίνει η Αποκεντρωμένη Περιφερειακή Διοίκηση Μακεδονίας- Θράκης, την άδεια δημοπράτησης της επέκτασης του έργου του ΧΥΤΑ Σερρών και να εναποθέτουν τα απορρίμματά τους εκεί, μέχρι τουλάχιστον να ολοκληρωθεί το έργο του ΧΥΤΥ.
«Με τη βία και το πιστόλι στον κρόταφο, δεν λύνονται τα προβλήματα,» ήταν το σχόλιο του Αντιπεριφερειάρχη Σερρών Γιάννη Μωυσιάδη.
Ζωή Χειμωνίδου

Διαβάστε επίσης: