dim_sim_1Mε κατά πλειοψηφία απόφαση του Δ.Σ.Σερρών
Με ψήφους 17 υπέρ και 6 κατά, την πώληση του Υδροηλεκτρικού σταθμού Οινούσας στη ΔΕΗ, έναντι του ποσού των 1.700.000 ευρώ, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της περασμένης Παρασκευής , το σώμα έκρινε ως ικανοποιητική την προσφορά που κατέθεσε η ΔΕΗ και αποδέχτηκε την πρόταση του Δημάρχου Σερρών για την αξιοποίηση των χρημάτων σε αναπτυξιακά έργα στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης. Συγκεκριμένα ο κ.Βλάχος πρότεινε το ποσό του 1.000.000 ευρώ που θα εισρεύσει στο ταμείο της Κτηματικής Αναπτυξιακής Δημοτικής Επιχείρησης (Κ.Α.Δ.Ε) του Δήμου Σερρών (βασικός μέτοχος του εργοστασίου με ποσοστό 70%), να διατεθεί για την κατασκευή νέου σύγχρονου Υδροηλεκτρικού Σταθμού στο 20ο χλμ. Σερρών – Βροντούς (200.000 ευρώ), και για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στοιχείων στις στέγες δημοτικών κτιρίων, σχολείων κ.λπ (800.000 ευρώ). Από τα 700.000 ευρώ που απομένουν, το ποσό των 263.000 ευρώ θα διατεθεί για την εξόφληση του δανείου που είχε πάρει η Κ.Α.Δ.Ε. προκειμένου να δημιουργηθεί ο υδροηλεκτρικός σταθμός, ενώ το ποσό των 437.000 ευρώ προορίζεται για την “ΟΡΙΖΩΝ Α.Τ.Ε.”, που είναι ο άλλος εταίρος της “Α.Ε. Υ.Η.Σ. ΟΙΝΟΥΣΑΣ ΣΕΡΡΩΝ.

Υπέρ της πρότασης
Πέρα από τους συμβούλους της δημοτικής αρχής, υπέρ της πρότασης τάχθηκε τόσο η δ.σ. Δέσποινα Ιλανίδου (εκπροσωπώντας τον συνδυασμό του Γ.Μωυσιάδη), όσο και ο επικεφαλής του συνδυασμού «ΣΎΝΘΕΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ» Στέλιος Σαουλίδης. Η κ.Ιλανίδου υποστήριξε πως τα χρήματα από την πώληση θα πρέπει να κατατεθούν σε ειδικό λογαριασμό με μοναδικό σκοπό τη δημιουργία αναπτυξιακών έργων. Στο ίδιο μήκος κινήθηκε κατά την τοποθέτησή του και ο κ.Σαουλίδης, υπογραμμίζοντας παράλληλα, την αναγκαιότητα αξιοποίησης από το Δήμο Σερρών και άλλων μορφών εναλλακτικής ενέργειας, όπως επίσης και την αύξηση του πρασίνου στην πόλη των Σερρών.
Η πρόταση της Δημοτικής Πρωτοβουλίας Σερραίων
Τη διασφάλιση της αποδοτικότητας των χρημάτων που θα επιφέρει η εξαγορά του Υδροηλεκτρικού σταθμού Οινούσας θέλησε να διασφαλίσει η Δημοτική Πρωτοβουλία Σερραίων, η οποία αν και χαρακτήρισε ικανοποιητική την προσφορά της ΔΕΗ, δεν ψήφισε την πρόταση του Δημάρχου Σερρών. Εκφράζοντας τις ανησυχίες και τις επιφυλάξεις της , κατέθεσε δική της πρόταση, η οποία προσδίδει δικλίδες ασφαλείας στην πρόταση της δημοτικής αρχής.
pa300513.jpgpa300517.jpg «Αποδεχόμαστε καταρχήν την προσφορά του 1.700.000 ευρώ από τη Δ.Ε.Η. για την εξαγορά του υδροηλεκτρικού σταθμού Οινούσας, συμφωνούμε επίσης με την πρόταση για διάθεση 200.000 ευρώ για δημιουργία νέου υδροηλεκτρικού σταθμού και 800.000 ευρώ για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών από την Κ.Α.Δ.Ε., με την προϋπόθεση όμως, πριν από την υπογραφή συμβολαίων με τη Δ.Ε.Η. να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο εισήγηση, που να τεκμηριώνει την εφικτότητα και την αποδοτικότητα της πρότασης, δηλαδή ότι η πρόταση για την αξιοποίηση του 1 εκ. € από την Κ.Α.Δ.Ε. μπορεί να υλοποιηθεί και εν συνεχεία να ληφθεί η οριστική απόφαση της πώληση.» υποστήριξε, για λογαριασμό της παράταξής του , ο δημοτικός σύβουλος Στέργιος Γαλάνης.
«Ξεπουλάτε την περιουσία του Δήμου»
Αρνητικός στην πρόταση της δημοτική αρχής και ιδιαίτερα επικριτικός απέναντί της, εμφανίστηκε ο δ.σ. Αντώνης Αναστασιάδης. Κατηγόρησε τον Δήμαρχο Σερρών ότι ξεπουλά δημοτική περιουσία, «που μόνο έσοδα επέφερε στο ταμείο του Δήμου», υπογραμμίζοντας πως θα προσφύγει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατά της απόφασης του Δ.Σ.
Θάλεια Καμπουρίδου

Διαβάστε επίσης: