Αφορμή στάθηκε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε την Τρίτη 20/1 ο Δημοτικός Σύμβουλος της Αντιπολίτευσης Βασίλης Χρυσανθίδης, με θέμα: Απευθείας αναθέσεις της Δημοτικής Αρχής Σερρών για τα έτη 2024 και 2025 και στο οποίο ο κ.Χρυσανθίδης επισημαίνει πως το ύψος των ποσών των αναθέσεων είναι τεράστιο και κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, αλλά και πως σε αυτή τη θητεία υπήρξαν «Φωτογραφικοί» διαγωνισμοί – με προαποφασισμένο ανάδοχο.

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Νίκος Φρυδάς, αναφέρει πως οι απευθείας αναθέσεις της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής ήταν περισσότερες και τα ποσά μεγαλύτερα. Υποστηρίζει πως δεν υπήρξε ποτέ κανένας “φωτογραφικός” διαγωνισμός και προσθέτει πως η Δημοτική Αρχή λειτουργεί με γνώμονα το συμφέρον των Σερραίων πολιτών.

Δείτε το βίντεο από το ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ:

Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου του κ Βασίλη Χρυσανθίδη:

Η κ. Βαρβάρα Μητλιάγκα, προεκλογικά, είχε κάνει σημαία την καταγγελία των απευθείας αναθέσεων της προηγούμενης δημοτικής αρχής, δηλώνοντας με έμφαση: «ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΙΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ».

Δύο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων της ως Δήμαρχος, είναι πλέον εύλογο να εξεταστούν τα πραγματικά αποτελέσματα της δικής της διοίκησης στον ίδιο ακριβώς τομέα.

Η Δήμαρχος της ηθικής, της διαφάνειας και της προστασίας – αξιοποίησης των χρημάτων των Σερραίων Δημοτών

Απευθείας αναθέσεις 2024
Ποσό 2.700.000 €
Απευθείας αναθέσεις 2025
Ποσό 2.667.000 €

Στα παραπάνω ποσά δεν περιλαμβάνονται αναθέσεις κάτω των 1.500 €, οι οποίες ωστόσο στο σύνολό τους, αποτελούν ένα πολύ σημαντικό ποσό.
Επίσης, δεν περιλαμβάνονται οι απευθείας αναθέσεις του ΔΗΚΕ–ΔΗΠΕΘΕ, παρότι σε κάποιες περιπτώσεις λειτούργησε για λογαριασμό του Δήμου (π.χ. χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις περίπου 96.000 €).
«Φωτογραφικοί» διαγωνισμοί – με προαποφασισμένο ανάδοχο
Σε συλλογικά όργανα του Δήμου είχαμε ονοματίσει ήδη κατά την ψήφιση των όρων των διακηρύξεων, ποιος θα ήταν ο ανάδοχος.
Η εξέλιξη των διαγωνισμών μάς δικαίωσε.
Ενδεικτικά:

  1. Ανεξάρτητος σύμβουλος για τον φωτισμό των LED ποσού 297.000 €
  2. Προπονητικό κολυμβητήριο ποσού 1.800.000 €
  3. Κυνοκομείο (φροντίδα, σίτιση, καθαριότητα, υιοθεσίες κ.λπ.) ποσού 229.000 €

Συνολικό ποσό: 2.326.000 €
Σύμφωνα με τους όρους των διακηρύξεων, στους παραπάνω διαγωνισμούς ουσιαστικά μπορούσε να συμμετάσχει μόνο ένας, γεγονός που τους καθιστά, στην πράξη, απευθείας αναθέσεις.
Επίσης, για τον διαγωνισμό αντικατάστασης του χλοοτάπητα του Δημοτικού Γηπέδου Σερρών, ποσού 446.000 €, στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής (Απόφ. 542/17.07.25), η κυρία Μητλιάγκα απείλησε ότι θα μας οδηγήσει στον Εισαγγελέα αν δεν ανακαλούσαμε τα περί φωτογραφικών όρων. Ακόμη περιμένουμε!
Αλλά πώς να μας πάει στον Εισαγγελέα αφού μετά  από τέσσερις μήνες η Δημοτική Αρχή αναδιπλούμενη και ταυτιζόμενη με τα λεγόμενά μας αναγκάστηκε να αφαιρέσει συγκεκριμένα ISO, (τροποποιώντας τη μελέτη αριθμ. Αποφ. 939\21.10.25) με αποτέλεσμα μόνο με την αφαίρεση των ISO αυτός ο διαγωνισμός να έχει μεγάλη έκπτωση, (περίπου 100,000€) με δύο συμμετέχοντες. Και όλα αυτά, παρότι οι Σερραίοι εργολάβοι παρέμεναν αποκλεισμένοι από τους όρους της διακήρυξης.
Το ουσιαστικό ηθικό ζήτημα
Τα ερωτήματα είναι σαφή:

  • Σε ποιους δόθηκαν οι αναθέσεις;
  • Σε ποιους στάλθηκαν προσκλήσεις για υποβολή προσφορών;
  • Ποιες ημέρες και ώρες;
  • Τι σχέσεις υπήρχαν με πρόσωπα του Δήμου (πλην υπαλλήλων);
  • Τι ποσοστά έκπτωσης δόθηκαν;

Για τις σχέσεις, θα ακολουθήσει ξεχωριστό δελτίο Τύπου με επίσημα έγγραφα.
Σημειώνεται ότι για το έτος 2025, πολύ μεγάλο ποσοστό των προσκλήσεων για υποβολή προσφοράς στάλθηκε σε έναν και μόνο ενδιαφερόμενο.
Οι εκπτώσεις στις απευθείας αναθέσεις είναι από 0% έως 2%, ενώ περίπου ίδια είναι τα ποσοστά και στους φωτογραφικούς διαγωνισμούς. Αντιλαμβάνεται κανείς την απώλεια εσόδων  για τον Δήμο από τις εκπτώσεις εάν δινόταν η δυνατότητα περισσότερων συμμετεχόντων είτε στις απευθείας αναθέσεις, είτε στους αναφερόμενους  διαγωνισμούς.
Τα επίσημα στοιχεία μιλούν από μόνα τους
Επειδή τα στοιχεία δεν διαψεύδονται, ρωτάμε: ποιος είναι ο ψεύτης; ποιος ο ηθικός; ποιος λειτουργεί με διαφάνεια; Ποιος λειτουργεί με νοικοκυροσύνη τον Δήμο, όπως το σπίτι μας; 
Το αφήγημα ότι «δεν υπήρχαν χρήματα στα ταμεία του Δήμου» γιατί η προηγούμενη δημοτική αρχή  είχε κάνει σωρεία απευθείας αναθέσεων, έχει πλέον πλήρως καταρριφθεί.
Δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης ούτε ως προς την διαδικασία, ούτε ως προς τον αριθμό, ούτε  προς τα ποσά, τα επίσημα στοιχεία μιλούν από μόνα τους.
Υπενθυμίζουμε ότι στη λογοδοσία του 2024 η κ. Μητλιάγκα δήλωνε: «Εμείς θα εκλογικεύσουμε τις απευθείας αναθέσεις το 2025».
Η «εκλογίκευση» αυτή, ωστόσο, έχει σπάσει κάθε ρεκόρ, όχι μόνο σε επίπεδο Νομού, αλλά και πανελλαδικά.
Όλα στο φως
Όλα τα παραπάνω στοιχεία έχουν αντληθεί από τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και το ΚΗΜΔΗΣ και δεν επιδέχονται αμφισβήτηση.

Επισυνάπτεται πίνακας απευθείας αναθέσεων της Δημοτικής Αρχής  της Βαρβάρας Μητλιάγκα για το έτος 2025 (ο αντίστοιχος του 2024 έχει δημοσιευθεί σε προηγούμενο δελτίο Τύπου). Ο πίνακας περιλαμβάνει τον  αριθμό της απόφασης Δημάρχου, την ημερομηνία και το ποσό της ανάθεσης.
Όλα στο φως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Για να γνωρίζουν οι Σερραίοι πολίτες ποιος μιλάει για ηθική και διαφάνεια, πώς  προστατεύει και πώς αξιοποιεί τα χρήματά τους και πώς τελικά διοικεί τον Δήμο με νοικοκυροσύνη σαν το σπίτι μας.
Ό,τι νόμιμο όχι και ηθικό!

Διαβάστε επίσης:

  • Οι νέοι Αντιδήμαρχοι στο Δήμο Σερρών Η Δήμαρχος Σερρών Βαρβάρα Μητλιάγκα όρισε σήμερα τους νέους Αντιδημάρχους του Δήμου Σερρών με τη θητεία τους να ισχύει από 13-1-2026 έως 12-1-2027. Αναλυτικά...

swa

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 346 επισκέπτες