dimotiki_protovouliaΣε ειδική συνεδρίαση με μοναδικό θέμα συζήτησης τον ισολογισμό του έτους 2008, συνήλθε το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009.
“Το συνολικό έλλειμμα του Δήμου Σερρών όλων των προηγούμενων ετών στο τέλος του 2008 ανήλθε στα 12.750.000 €, από 8.880.000 € που ήταν στο τέλος του 2006.
Το έλλειμμα μόνον του έτους 2008 είναι 1.850.000 €, ενώ όπως είναι γνωστό το έλλειμμα του έτους 2007 ήταν 2 εκ. €. Στα δύο πρώτα χρόνια αυτής της δημαρχιακής θητείας προστέθηκε έλλειμμα της τάξης των 3.850.000 €”.
Αυτά είναι τα τελικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ισολογισμού του έτους 2008, επεσήμανε, ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών Πέτρος Αγγελίδης.
Υπογράμμισε, ότι αυτά τα τελικά αποτελέσματα του ισολογισμού, ανεξαρτήτως από τις εξηγήσεις που μπορούν να δοθούν και οι οποίες ενδεχομένως να έχουν βάση, αποτελούν μία πραγματικότητα, δεν αλλάζουν και αποδεικνύουν την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης του Δήμου χρόνο με το χρόνο.
Ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά, ότι οι όποιες παρατηρήσεις και διαπιστώσεις καταθέτει με αφορμή τον ισολογισμό, εκφράζουν την αγωνία και τον προβληματισμό της παράταξής του για την πορεία και το μέλλον του Δήμου και δεν στοχεύουν στην απόδοση ευθυνών σε πρόσωπα ή σε δημοτικές αρχές. Το ζητούμενο για τη Δημοτική Πρωτοβουλία Σερραίων  μας είναι η βελτίωση και η επίλυση του οικονομικού προβλήματος του δήμου και όχι η απόδοση ευθυνών.
Η συζήτηση για τον ισολογισμό, τόνισε, όπως και κάθε συζήτηση που έχει σχέση με το οικονομικό πρόβλημα του Δήμου, δεν έχει πια κανένα νόημα και καταντά κουραστική και ανούσια, από τη στιγμή που η οικονομική κατάσταση του Δήμου δεν αντιμετωπίζεται βάσει ενός σχεδίου εξυγίανσης και βελτίωσής της. Δεν έχει κανένα νόημα η κατάθεση και πάλι των ίδιων διαπιστώσεων, όπως επίσης δε θα προσφέρουν τίποτε το ουσιαστικό στη συζήτηση, οι προσθέσεις και οι αφαιρέσεις αριθμών, οι αναλύσεις και οι εξηγήσεις, προκειμένου να δικαιολογηθεί το έλλειμμα ή για να ισχυρισθεί κανείς ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ή ότι η μία χρονιά ήταν λίγο καλύτερη ή λίγο χειρότερη από την προηγούμενη. Η ουσία είναι, ότι τα τελικά αποτελέσματα δεν αλλάζουν ακόμη και τεκμηριωμένες αναλύσεις ή εξηγήσεις αν δοθούν. Το οικονομικό πρόβλημα του Δήμου είναι υπαρκτό, είναι χρόνιο και επιδεινώνεται προοδευτικά.
Συνεχίζοντας ο επικεφαλής της Δημοτικής Πρωτοβουλίας Σερραίων είπε, πως είναι γνωστό, ότι υπάρχει ένα οικονομικό άνοιγμα περίπου το ίδιο κάθε χρόνο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι τα έξοδα είναι περισσότερα από τα έσοδα. Το έλλειμμα αυτό κάθε χρόνο παρουσιάζει κάποιες μικρές διακυμάνσεις. Πότε είναι 2,5 εκ. €, πότε 1,5 εκ. €, πότε 3 εκ. €, πότε 2 εκ. €.  Υπάρχει αδυναμία να αντιμετωπισθεί το έλλειμμα αυτό και να επιτευχθεί ισοσκελισμός εσόδων – εξόδων, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να προστίθενται νέα ελλείμματα στα προηγούμενα και έτσι το συνολικό έλλειμμα αυξάνεται χρόνο με το χρόνο. Είναι βέβαιο, ότι εφόσον θα συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, κάποια στιγμή ο Δήμος θα βρεθεί σε οικονομικό αδιέξοδο και πολύ φοβάμαι ότι δε θα αργήσει αυτή η στιγμή. Δεν υπάρχει λοιπόν κανένα νόημα να ειπωθούν για μία ακόμη φορά τα ίδια πράγματα, αν δεν ληφθεί απόφαση για διαχείριση των οικονομικών του Δήμου βάσει σχεδίου, με στόχο τη σταδιακή βελτίωσή τους.
Ο κ. Αγγελίδης δήλωσε την πεποίθησή του, ότι το οικονομικό πρόβλημα του Δήμου είναι αναστρέψιμο και ο Δήμος μπορεί να αναπνεύσει και να αναπτυχθεί. Χρειάζεται σχέδιο και βούληση για συνεχή και σταθερή προσπάθεια.
Ολοκληρώνοντας επανέλαβε για μία ακόμη φορά την πρόταση της Δημοτικής Πρωτοβουλίας Σερραίων για εξυγίανση της οικονομικής κατάστασης του Δήμου, πρόταση που είχε καταθέσει η παράταξή του από την αρχή αυτής της δημαρχιακής θητείας. Συγκεκριμένα είπε, ότι επιβάλλεται η λήψη απόφασης με στόχο την εφαρμογή ενός σχεδίου εξυγίανσης των οικονομικών του Δήμου, σ' έναν ορίζοντα μιας ή δύο τετραετιών, το οποίο σχέδιο θα περιλαμβάνει μία δέσμη οικονομικών μέτρων, άμεσων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων. Το σχέδιο αυτό οικονομικής εξυγίανσης μπορεί να εκπονηθεί από τους οικονομολόγους του Δήμου, συνεπικουρούμενοι αν χρειασθεί με εξωτερικούς συνεργάτες και μετά από συζήτηση με τις δημοτικές παρατάξεις και κατάληξη σε μία κοινή πρόταση, να υπάρξει δέσμευση για σεβασμό και υλοποίηση του σχεδίου αυτού.

Από το γραφείο τύπου
της Δημοτικής Πρωτοβουλίας Σερραίων

Διαβάστε επίσης: