Με επίκεντρο τον Αρχιστράτηγο Εμμανουήλ Παππά, παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021 ο δήμαρχος Σερραίων Αλέξανδρος Χρυσάφης, οι 21 δράσεις για την επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 που θα πραγματοποιήσει ο δήμος.

Παράλληλα ο κ. Χρυσάφης παρουσίασε το έμβλημα του δήμου για την επετειακή χρονιά, που συνδυάζει την Ελληνικότητα της 200ης επετείου από την Επανάσταση με τον τόπο μας. Απεικονίζει δηλαδή την φράση Ελλάδα 2021 – Σέρρες 2021.

Οι δράσεις μεταξύ των άλλων περιλαμβάνουν την δημιουργία θεματικού πάρκου, εικαστικές παρεμβάσεις σε σημεία της πόλης, εκθέσεις ζωγραφικής και συναυλίες.

Σε αυτόν τον υπέρτατο αγώνα οι Σέρρες, άφησαν ισχυρό το στίγμα τους για την απελευθέρωση της πατρίδας μας, υπογράμμισε ο δήμαρχος Σερρών, προσθέτοντας πως η επέτειος των διακοσίων ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης σηματοδοτεί ένα σημαντικό γεγονός του εθνικού μας βίου που λαμβάνει διαστάσεις κομβικής σημασίας.

Παράλληλα πρέπει να αντιληφθούμε την επέτειο αυτή ως το εφαλτήριο που θα μας οδηγήσει ως κοινωνία και ως Έθνος σε πιο λαμπρό και ελπιδοφόρο μέλλον.

Δείτε το βίντεο από το ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ:

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του Δήμου Σερρών για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του ‘21 περιλαμβάνει τις εξής 21 δράσεις:

1. Δημιουργία θεματικού πάρκου στο Πάρκο Ηρώων, στο οποίο με σύγχρονο τρόπο θα παρουσιάζεται η ιστορική διαδρομή των Σερρών και της περιοχής μας από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα.

Για τον λόγο αυτό υποβάλλεται ολοκληρωμένη ώριμη πρόταση στο πλαίσιο της πρόσκλησης 14 του Αντώνης Τρίτσης για τη ανάπλαση του Πάρκου Ηρώων των Σερρών.

2. Εικαστική παρέμβαση σε δημόσιους χώρους της πόλης σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη Εύρυτο, ο οποίος θα φιλοτεχνήσει ήρωες της Επανάστασης καθώς και γεγονότα και ήρωες της τοπικής μας ιστορίας, αφήνοντας έτσι ένα μόνιμο αποτύπωμα και ανάμνηση του μηνύματος των φετινών επετειακών εκδηλώσεων.

3. Καθιέρωση της 8ης Μαΐου, ημέρα σωτηρίας της πόλης από τους Οθωμανούς ως Δημόσιας Εορτής τοπικής σημασίας.

Παράλληλα, για τον φετινό εορτασμό θα γίνει ανάπλαση της πλατείας του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, ώστε ο Δήμος να συμβάλλει στον λαμπρό εορτασμό που προγραμματίζεται από την Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης.

4. Πανηγυρικές εκδηλώσεις στις 29 Ιουνίου 2021 για την απελευθέρωση των Σερρών. Για τον σκοπό αυτό έχει απευθυνθεί πρόσκληση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε να παραστεί στις προγραμματιζόμενες, ενώ έχει κληθεί να παρελάσει την ημέρα εκείνη και άγημα της Προεδρικής Φρουράς.

5. Μεγάλη εορταστική συναυλία στις 29 Ιουνίου με τον Σερραίο μουσικοσυνθέτη Γιώργο Ανδρέου με γενικό τίτλο «Μνήμες Σερρών - Το τέλος της παιδικής ηλικίας».

Κατά την εκδήλωση αυτή θα παρουσιαστεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση “Ο Ύμνος των Σερρών”, ένα τραγούδι που θα συνθέσει ο ίδιος μουσικοσυνθέτης ειδικά για την περίσταση αυτή.

6. Τις επόμενες ημέρες ο Δήμος Σερρών συγκαλεί ευρεία σύσκεψη των φορέων του νομού, ώστε να εκδοθεί ψήφισμα, με το οποίο θα προτείνεται στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης να αποδοθεί ο τίτλος του Στρατηγού στον Εμμανουήλ Παπά. Με τον τρόπο αυτό θα αποδοθεί οφειλόμενη ιστορική δικαιοσύνη.

Η επίσημη τελετή για την ανακήρυξη του Εμ. Παπά σε Στρατηγό σχεδιάζεται να γίνει τον Δεκέμβριο του 2021.

7. Ανέγερση μνημείου για τον Εμμανουήλ Παπά. Για αυτόν τον λόγο, εντός του Μαρτίου το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών θα αποφασίσει για τον καθορισμό του χώρου ανέγερσης του μνημείου στον ιστορικό τόπο, που συνδέεται με την κατοικία του Εμμανουήλ Παπά και βρίσκεται έναντι του Ιερού Ναού των Αγίων Θεοδώρου. Στη συνέχεια θα επιδιωχθεί ο χώρος αυτός να περιέλθει στην κυριότητα του Δήμου Σερρών.

8. Ανάρτηση στην Πλατεία Ελευθερίας σε επίσημη τελετή του αντίγραφου της Επαναστατικής Σημαίας του Εμμανουήλ Παπά στις μάχες της Κασσάνδρας.

9. Διοργάνωση επίσημης τελετής αδελφοποίησης με τον Δήμο Κασσάνδρας την Κυριακή 27 Ιουνίου 2021, στο πλαίσιο του εορταστικών εκδηλώσεων απελευθέρωσης των Σερρών.

10. Σε συνεργασία και υπό την Αιγίδα της οργανωτικής επιτροπής Ελλάδα 2021 το διήμερο 20 – 21 Ιουνίου 2021 θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις και στην πόλη των Σερρών, όπως θα γίνει και σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών της χώρας μας.

11. Δημιουργία σειράς ντοκιμαντέρ με θέμα: «Η πόλη των Σερρών από τους αρχαίους χρόνους έως σήμερα».

12. Διοργάνωση Έκθεσης με επίκεντρο την Επανάσταση του ‘21 με πρωτότυπο αρχειακό υλικό σε σχέση με την Επανάσταση αλλά και την ιστορική διαδρομή των Σερρών τα τελευταία 200 χρόνια.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Αστέρια την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2021 ώστε να έχουν την δυνατότητα οι μαθητές της πόλης μας να την επισκεφθούν.

13. Δημιουργία ντοκιμαντέρ με γενικό τίτλο «Στη σκιά των ηρώων», το οποίο θα παρουσιάζει την δράση των πρωταγωνιστών της επανάστασης και μνημειακούς ή αρχαιολογικούς χώρους των Σερρών και της Ελλάδας.

14. Διοργάνωση έκθεσης σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (παράρτημα Σερρών) υπό τον γενικό τίτλο «Η κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική ζωή στις Σέρρες τα τελευταία 200 χρόνια» στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Αστέρια τον Νοέμβριο του 2021.

15. Διοργάνωση επετειακής εκδήλωσης λόγου, μουσικής και δρώμενων με τίτλο «Από την Άλωση της πόλης στην απελευθέρωση της Τριπολιτσάς».

16. Διοργάνωση θεματικής έκθεσης με αυθεντικό οπλισμό και στολές της Επανάστασης σε συνεργασία με τον Αναβιωτικό Φορέα «Ελληνομνήμονες». Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στις 25 – 30 Οκτωβρίου και στο πλαίσιο αυτής της δράσης μέλη του φορέα θα παρελάσουν στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου φέροντας στολές και οπλισμό της εποχής του 1821.

17. Οργάνωση δράσης «Μικροί Ιστορικοί Ερευνητές», που απευθύνεται στην εκπαιδευτική κοινότητα. Πρόκειται για μία δράση Τοπικής Ιστορίας, με στόχο να κινητοποιήσει τους μαθητές να μελετήσουν «πώς θυμόμαστε» το παρελθόν και να τους εξοικειώσει με τη δουλειά του ιστορικού, του ερευνητή γύρω από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

18. Δημιουργία ψηφιακού εκπαιδευτικού παιχνιδιού για την Επανάσταση.

19. Διοργάνωση σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης, την Περιφερειακή ενότητα και τοπικούς φορείς των Σερρών Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα τον Εμμανουήλ Παπά στις 4 και 5 Δεκεμβρίου 2021.

20. Δημιουργία ιστοσελίδας Ελλάδα 2021 – Σέρρες 2021 για την προβολή των δράσεων του Δήμου Σερρών.

21. Κυκλοφορία σειράς αναμνηστικών από τον Δήμο Σερρών, που θα θυμίζουν στους Σερραίους την φετινή επέτειο και θα προβάλλουν τον Δήμο.

Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 485 επισκέπτες