Στα πλαίσια της εβδομάδας της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2020, την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου μία συμβολική κίνηση με τη συνδρομή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών και της Τροχαίας θα γίνει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας στην οδό Ερμού και τη Διονυσίου Σολωμού από την οδό Παύλου Μελά μέχρι την Τσαλοπούλου από τις 10 το πρωί μέχρι τη 1 μμ.

 Διαβάστε όλες τις δράσεις της Εβδομάδας 

 Σήμερα, Τετάρτη θα παρουσιαστεί η λειτουργία των φωτεινών σηματοδοτών με ηχητικά συστήματα για άτομα με μειωμένη όραση. Οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν για τον τρόπο λειτουργίας της ηχητικής ειδοποίησης που τοποθετήθηκε στον σηματοδότη επί της οδού Εθνικής Αντίστασης στη διασταύρωση με την οδό Παπαπαύλου. Στο πλαίσιο του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, που υλοποιεί ο Δήμος Σερρών θα τοποθετηθούν το επόμενο διάστημα ηχητικές ειδοποιήσεις σε όλους τους φωτεινούς σηματοδότες σε διασταυρώσεις της πόλης των Σερρών.

Την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου θα τοποθετηθούν πιλοτικά ειδικά θερμοκολλητικά σήματα ΚΟΚ στο οδόστρωμα κοντά στις εισόδους σχολικών συγκροτημάτων που γειτνιάζουν με δρόμους υψηλής κυκλοφορίας με σκοπό τη μείωση της ταχύτητας των διερχόμενων οχημάτων. Σε πρώτη φάση τα θερμοκολλητικά σήματα θα τοποθετηθούν στις εισόδους των συγκροτημάτων του 4ου Γυμνασίου και 4ου Λυκείου, του 1ο Λυκείου και
5ου Δημοτικού, καθώς και του 2ου Γυμνασίου και 2ου Λυκείου.

Την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ένας περιβαλλοντικός περίπατος στους σταθμούς μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με τη συνδρομή του τμήματος Περιβάλλοντος του Δήμου Σερρών.

Οι σταθμοί μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης τοποθετήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης τον Ιανουάριο του 2020 σε τρία σημεία στην πόλη των Σερρών.

Τα αποτελέσματα από τις μετρήσεις θα παρουσιαστούν σε συνάντηση εργασίας του δικτύου φορέων του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και της τοπικής ομάδας στήριξης του έργου space4people, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της Εβδομάδας Κινητικότητας.
Την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου διοργανώνεται η δράση Κυριακή στο Πάρκο στο Κεντρικό Πάρκο στην οδό Δορυλαίου. Από τις 12 το μεσημέρι και για μία ώρα το τμήμα κυκλοφοριακού σχεδιασμού του Δήμου μαζί με τη Δημοτική Αστυνομία θα ενημερώνουν τους δημότες για το σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων. Σήμερα λειτουργούν πέντε σταθμοί ενοικίασης ποδηλάτων στο Κεντρικό Πάρκο, στην Πλατεία Ελευθερίας, στην οδό Εξοχών, στην Εθν. Αντιστάσεως και στο Διεθνές Πανεπιστήμιο.

«Το σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων δίνει τη δυνατότητα στους δημότες και τους επισκέπτες να χρησιμοποιούν τα ποδήλατα δωρεάν μέσω της εγγραφής στην ιστοσελίδα serres.easybike.gr/el/ και την παραλαβή στη συνέχεια της ηλεκτρονικής κάρτας. Ήδη στο σύστημα έχουν γίνει περίπου 500 εγγραφές και νέες κάρτες βρίσκονται στα σημεία ενδιαφέροντος. Στόχος μας είναι το σύστημα, που εντάχθηκε στο πρόγραμμα Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη από την προηγούμενη δημοτική αρχή να επεκταθεί με τη δημιουργία και άλλων σταθμών παράλληλα με το σχέδιο επέκτασης των ποδηλατοδρόμων», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Σερρών.

Ο ίδιος σημείωσε ότι δυστυχώς στη φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας λόγω των μέτρων του κορωνοϊού δεν μπορούν να εμπλακούν περισσότερο στις δράσεις τα σχολεία και το κοινό.

«Ωστόσο, με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών και την υιοθέτηση τρόπων πράσινης μετακίνησης θα πραγματοποιήσουμε δράσεις στα σχολεία με τη συνεργασία των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των διευθυντών και εκπαιδευτικών των σχολικών μονάδων.
Στα δημοτικά σχολεία με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών θα προτρέψουμε τους μαθητές να μετακινούνται με ποδήλατα ή πεζή στα σχολεία αντί να τους μεταφέρουν με το αυτοκίνητο οι γονείς τους. Από κάθε σχολείο θα συμμετέχει στη δράση μία τάξη και ο εκπαιδευτικός θα τηρεί καρτέλες μαθητών. Ο δάσκαλος θα καταγράφει στην καρτέλα του μαθητή ή της μαθήτριας τις ημέρες που μετακινήθηκε με ποδήλατο ή με τα πόδια. Η δράση
αυτή θα έχει διάρκεια ενός μήνα και στο τέλος θα γίνει μία τελετή βράβευσης των μαθητών που υιοθέτησαν την πράσινη μετακίνηση», επισήμανε ο κ.Χρυσάφης.

Επίσης, θα γίνει διαγωνισμός ζωγραφικής για τους μαθητές του δημοτικού και φωτογραφίας για τους μαθητές γυμνασίων και των λυκείων με θέμα την πράσινη μετακίνηση. Οι συμμετοχές που θα ξεχωρίσουν θα βραβευθούν και τα έργα θα εκτεθούν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας το 2021.

Διαβάστε επίσης: