Στην αντεπίθεση πέρασε η Δημοτική Αρχή αντικρούοντας τα περί «προίκας» έργων της Δημοτικής Πρωτοβουλίας Σερραίων που της κληροδοτήθηκαν.

Χρεώνει παράλληλα «αδυναμία» και «αδιαφορία» στην προηγούμενη δημοτική αρχή, στηλιτεύοντας τη μη κατάθεση πρότασης για αγροτική οδοιποιΐα. Την τελευταία τριετίας της προηγούμενης Δ.Α., όπως υποστηρίζεται στην ανακοίνωση, δεν υποβλήθηκαν καν προτάσεις σε 13 ανοιχτές προσκλήσεις.

Στις «αδυναμίες» της Δ.Π.Σ. συμπεριλαμβάνει η σημερινή Δ.Α. την ένταξη στο Leader έργου μόλις 19.000 ευρώ, όταν οι υπόλοιποι Δήμοι της Π.Ε. Σερρών ενέταξαν έργα από 300.000 ευρώ μέχρι 1.000.000 ευρώ.

«Η απόσταση από την ένταξη μέχρι και τη συμβασιοποίηση ενός έργου, οπότε και ξεκινά η υλοποίησή του, είναι τεράστια και απαιτητική ως προς τις διοικητικές διαδικασίες. Αυτή την απόσταση είχαμε να καλύψουμε εμείς ως νέα Δημοτική Αρχή για αυτήν την περίφημη «προίκα» των έργων 41 εκατ.ευρώ, πολλά από τα οποία αφορούσαν απλώς ενταγμένα τεχνικά δελτία, που έπρεπε εμείς να τα ωριμάσουμε.

Η Δημοτική μας Αρχή, διαπιστώνοντας εξ αρχής σε πολλά από αυτά δεν υπήρχε μελετητική ωριμότητα, έσπευσε να ενεργοποιήσει το σύνολο του στελεχιακού δυναμικού του Δήμου αλλά και εξωτερικές συνεργασίες προς μία και μόνο στόχευση. Την ωρίμανση τόσο των ενταγμένων όσο και νέων στοχευόμενων έργων προς ένταξη, ούτως ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία προσυμβατικών ελέγχων, δημοπράτησης, συμβασιοποίησης, και εν τέλει υλοποίησης», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Δείγμα αποτελεσματικής διεκδίκησης μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα του πρώτου 10μηνου της θητείας της νέας Δημοτικής Αρχής αποτελεί η εξασφάλιση 2.500.000 ευρώ, περίπου, για σημαντικές παρεμβάσεις.

Αποσαφηνίζεται, επιπλέον, ότι στρατηγική στόχευση αποτελεί η ωρίμανση και επιτάχυνση των διαδικασιών για την υλοποιήσεων εμβληματικών έργων που έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Παράλληλα, παρέχεται η δέσμευση ότι δεν θα υπάρξει ούτε ένα πρόγραμμα στο οποίο ο Δήμος Σερρών δεν θα υποβάλλει το ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος πρότασης.

«Σεβόμαστε τις προσπάθειες που έχουν γίνει και τις αναδεικνύουμε σε κάθε περίπτωση αλλά δεν θα μείνουμε σιωπηλοί σε αστοχίες και ελλείψεις τις οποίες «πληρώνει» ο Σερραίος πολίτης.

Τα λοιπά τοξικά και παλαιοκομματικά τα αφήνουμε σε αυτούς που έχουν μάθει να πολιτεύονται με όρους τους ΧΘΕΣ

Εμάς μας ενδιαφέρει μόνο το ΑΥΡΙΟ!» καταλήγει η ανακοίνωση.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

"Με έκπληξη διαβάσαμε την ανακοίνωση της Δημοτικής Πρωτοβουλίας Σερραίων που αποδεικνύει με τον πλέον αφοπλιστικό τρόπο την αδιαφορία και την ανεπάρκεια της προηγούμενης Δημοτικής αρχής στην υποβολή προτάσεων και προγραμμάτων.

Η ανακοίνωση αποτελεί ταυτόχρονα παραδοχή αδυναμίας(για να μην πούμε ανικανότητας) να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που η υποβολή προτάσεων επιβάλλει.

Γιατί είναι αδυναμία να μην μπορείς να υποβάλεις μία ολοκληρωμένη πρόταση για αγροτική οδοποιία σε έναν Δήμο που κατά 50% είναι αγροτικός σε μία σειρά προσκλήσεων που είχες στη διάθεσή σου(Φιλόδημος 1, ΠΕΠ, Leader κλπ).

Γιατί είναι αδυναμία να μην  υποβάλλεις καν προτάσεις σε 13 ανοιχτές προσκλήσεις προγραμμάτων στην τελευταία τριετία(για να μην πάμε και πιο πίσω).

Γιατί είναι αδυναμία στο πρόσφατο τοπικό πρόγραμμα Leader να εντάσσεται ο Μητροπολιτικός Δήμος του νομού μας με ένα έργο μόλις 19,000 ευρώ(!!!) όταν όλοι οι υπόλοιποι Δήμοι ενέταξαν έργα από 300.000 ευρώ μέχρι και πάνω από 1 εκατ.ευρώ. 

Θα περιμέναμε η Δημοτική Πρωτοβουλία Σερραίων να γνωρίζει ότι η ένταξη των έργων σε προγράμματα δεν μπορεί να διαφημίζεται ως διεκδίκηση αλλά θεωρείται αυτονόητη διαδικασία για έναν Δήμο, όπως ο Δήμος Σερρών με τεχνική και διαχειριστική επάρκεια ειδικά, δε, όταν η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε στη διάθεσή της δέκα ολόκληρα χρόνια για αυτή τη δουλειά.

Η παρούσα Δημοτική Αρχή, αντιθέτως, σε περίοδο 10 μηνών κατάφερε και διεκδίκησε,  πλην των έργων που αυτονόητα υποβάλαμε σε ανοικτές Προσκλήσεις ως Δυνητικοί Δικαιούχοι, τα παρακάτω ενδεικτικά έργα: 

-Τη μελέτη για την ανέγερση του νέου Κολυμβητηρίου, ύψους 950.000 ευρώ

-Έργα ασφαλτοστρώσεων που τόσο έχει ανάγκη ο Δήμος μας προϋπολογισμού 1,05 εκατ.ευρώ

-Αντιπλημμυρικά έργα ύψους 332.000 ευρώ

-Παρεμβάσεις σε δύο Νηπιαγωγεία προϋπολογισμού 153.000 ευρώ

Δυστυχώς η στοιχειώδη γνώση λείπει από τη Δημοτική Πρωτοβουλία Σερραίων διότι όσοι γνωρίζουν από την υλοποίηση προγραμμάτων ξέρουν καλά ότι η ένταξη αποτελεί μόνο την απαρχή του έργου. Η απόσταση από την ένταξη μέχρι και τη συμβασιοποίηση ενός έργου, οπότε και ξεκινά η υλοποίησή του, είναι τεράστια και απαιτητική ως προς τις διοικητικές διαδικασίες. Αυτή την απόσταση είχαμε να καλύψουμε εμείς ως νέα Δημοτική Αρχή για αυτήν την περίφημη «προίκα» των έργων 41 εκατ.ευρώ, πολλά από τα οποία αφορούσαν απλώς ενταγμένα τεχνικά δελτία, που έπρεπε εμείς να τα ωριμάσουμε.

Η Δημοτική μας Αρχή, διαπιστώνοντας εξ αρχής σε πολλά από αυτά δεν υπήρχε μελετητική ωριμότητα, έσπευσε να ενεργοποιήσει το σύνολο του στελεχιακού δυναμικού του Δήμου αλλά και εξωτερικές συνεργασίες προς μία και μόνο στόχευση. Την ωρίμανση τόσο των ενταγμένων όσο και νέων στοχευόμενων έργων προς ένταξη, ούτως ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία προσυμβατικών ελέγχων, δημοπράτησης, συμβασιοποίησης, και εν τέλει υλοποίησης.

Η στρατηγική αυτή μας στόχευση αποτυπώνεται και τεκμηριώνεται στον πρώτο προϋπολογισμό μας, ο οποίος και δομείται από μελέτες, επιστημονικές υπηρεσίες, business plan, και άλλες ανάλογες μελετητικές υπηρεσίες ως πολύτιμα εργαλεία προκειμένου να ωριμάζουμε και να τρέχουμε τα μεγαλόπνοα  και εμβληματικά έργα, που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος μας.

Αντίστοιχα δομημένο και φιλόδοξο είναι το Τεχνικό μας Πρόγραμμα. Συνεργαστήκαμε και ενεργοποιήσαμε από την πρώτη κιόλας ημέρα τη Διεύθυνση των Τεχνικών Υπηρεσιών και το Τμήμα Προγραμματισμού, ως τα σημαντικότερα οχήματα του Δήμου μας, ενώ επενδύσαμε σε εξωτερικές συνεργασίες, προκειμένου να υποβάλλουμε προτάσεις με οριστικές μελέτες εφαρμογής έργων, ώστε αυτά να τρέξουν άμεσα μετά την ένταξή τους.

Όλα αυτά αποτελούν πολύτιμο εργαλείο για την υποβολή των προτάσεων σε ΟΛΕΣ τις προσκλήσεις που θα δημοσιευθούν από εδώ και πέρα και θα αφορούν τον Δήμο μας.

ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ Ο ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ ΔΕΝ  ΘΑ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΟ ΥΨΟΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ.

Σεβόμαστε τις προσπάθειες που έχουν γίνει και τις αναδεικνύουμε σε κάθε περίπτωση αλλά δεν θα μείνουμε σιωπηλοί σε αστοχίες και ελλείψεις τις οποίες «πληρώνει» ο Σερραίος πολίτης.

Τα λοιπά τοξικά και παλαιοκομματικά τα αφήνουμε σε αυτούς που έχουν μάθει να πολιτεύονται με όρους τους ΧΘΕΣ

Εμάς μας ενδιαφέρει μόνο το ΑΥΡΙΟ!".

Διαβάστε επίσης: