serreslife

Σε δήλωσή της η κα Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ΣΤ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, αναφέρει:  ” Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου, είχα συνάντηση εργασίας με τον κ. Εμμανουηλίδη, Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών, κατά την οποία ένα από τα θέματα που μας απασχόλησαν ήταν και η αδρανοποίηση της κινητής μονάδα.

Μετά την ενημέρωσή μου σχετικά με τους λόγους που καθιστούσαν δύσκολη  την λειτουργία της προοέβην σε σειρά πρωτοβουλιών, μέσα από τη διαδικασία του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου αλλά και επαφών με υπηρεσιακούς παράγοντες.

Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά_2012Όλοι γνωρίζουμε, ότι ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη συχνότερη κακοήθεια στις γυναίκες της χώρας. Η έγκαιρη πρόγνωση και αντιμετώπισή του τα τελευταία χρόνια δίνει ολοένα και καλύτερα αποτελέσματα. Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των γυναικών, που υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις, μέσω των οποίων ανακαλύπτεται ο καρκίνος σε πρώιμα στάδια, καθιστά την θεραπεία του πιο αποτελεσματική και μπορεί να οδηγήσει στην ίασή του. Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία κάθε ένα ή δύο χρόνια για κάθε γυναίκα, από την ηλικία των 40 ετών, είναι απολύτως απαραίτητος. Η κινητή μονάδα μαστογραφίας είχε τη δυνατότητα να πηγαίνει και στα πιο απομακρυσμένα χωριά του Νομού, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο μια φροντίδα ζωής, προλαμβάνοντας πολλές περιπτώσεις ασθενών.

Έχει ελάχιστη σημασία να αναφερθεί το γεγονός , ότι πρώην Υπουργός Υγείας απαξίωσε να απαντήσει  σε σχετικές ερωτήσεις μου κατά τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο, κατά παράβασή του Κανονισμού της Βουλής, (Αριθ. Πρωτ.: 10687/17.05.2013), παν και η αρμόδια υπηρεσία τον είχε ενημερώσει εγγράφως. Τα ερωτήματα που είχα θέσει ήταν συγκεκριμένα: ποιες ενέργειες είχαν γίνει τα τελευταίο χρόνο που να αποδεικνύουν τον ενδιαφέρον της πολιτείας για τη λειτουργία της κινητής μονάδας Μαστογραφίας, ποιοι φέρουν την ευθύνη για την απαξίωση δημόσιας περιουσίας αλλά και σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει για την άμεση αξιοποίησή της. Είναι πολύ νωπές οι δηλώσεις του για τη δημιουργία Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου στις Σέρρες, που αν μη τι άλλο και μόνο η υπενθύμισή τους προσβάλλει όλους τους Σερραίους πολίτες.

Για το θέμα αυτό επανήλθα το προηγούμενο διάστημα (Βουλή των Ελλήνων: Αριθ. Πρωτ.: 1928/24.09.2013) με την ανάληψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας από τον κ. Γεωργιάδη.

Την ώρα που πραγματοποιείται στοχευμένη και συστηματική απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με κλείσιμο ή συγχώνευση νοσοκομείων, μείωση του αριθμού τμημάτων και κλινικών, μείωση του αριθμού των κλινών, οργανικών θέσεων, επιχορηγήσεων στα νοσοκομεία αλλά και η διαθεσιμότητα ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, την ώρα που τα Νοσοκομεία μας γονατίζουν από την ιδιαίτερα μεγάλη και αυξανόμενη προσέλευση ασθενών στα τμήματα επειγόντων περιστατικών και στα εξωτερικά ιατρεία, την ίδια ώρα  υπάρχουν και  εντεταλμένα στελέχη που την υπηρετούν σεβόμενοι το δημόσιο συμφέρον, μη παραβλέποντας ότι υπηρετούν πολίτες,  ενώ υπάρχουν και φορείς, όπως ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Σερρών, που συνεχίζουν απτόητοι να προσφέρουν ανιδιοτελώς στην κοινωνία.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους συνετέλεσαν, ώστε το επόμενο διάστημα η κινητή μονάδα μαστογραφίας θα είναι σε θέση να επισκέπτεται τα Κέντρα Υγείας (Ροδόπολης, Σιδηροκάστρου, Ηράκλειας, Στρυμονικού, Νιγρίτας, Μαυροθάλασσας, Ροδολίβους, Νέας Ζίχνης),  ώστε οι γυναίκες της περιφέρειας του Νομού να είναι σε θέση να προχωρήσουν στις αναγκαίες εξετάσεις”

Διαβάστε επίσης:

  • Τα Πόθεν Έσχες των Σερραίων πολιτικών Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα πόθεν έσχες των πολιτικών. Πρόκειται για δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που υπέβαλαν το 2020 (χρήση 2019) πολιτικοί αρχηγοί, βουλευ...