serreslife

Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα, τον Υπουργό Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Δένδια και τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ιωάννη Βρούτση, ο βουλευτής κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης μαζί με άλλους συναδέλφους του για τις τροποποιητικές συνταξιοδοτικές πράξεις από το Γ.Λ.Κ για συντάξεις στρατιωτικών.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει αρχίσει η αποστολή Τροποποιητικών Συνταξιοδοτικών Πράξεων, με τις οποίες αναπροσαρμόζονται οι συντάξεις που είχαν χορηγηθεί με βάση τους Ν. 2838/2000 και 3016/2002, για όσους στρατιωτικούς (από Αντισυνταγματάρχη και άνω και αντιστοίχους), στα Διατάγματα Αποστρατείας τους δεν αναγράφεται ότι αποστρατεύονται ως «ευδοκίμως τερματίσαντες την σταδιοδρομία τους».

Με τον Ν. 3408/2005, δικαιώθηκαν νομικά όλοι οι Αξιωματικοί που είχαν αποστρατευθεί προ της 30-06-2002 και τους χορηγήθηκαν οι μισθολογικές προαγωγές –μέχρι δύο βαθμούς πάνω από τον αποστρατευτικό βαθμό, σύμφωνα με τους Ν. 2838/2000.3016/2002. Έτσι, από 1-10-2005 χορηγήθηκαν συντάξεις σε ανώτερο βαθμό καθώς καλύφθηκε το κενό των Π.Δ με την υποβολή βεβαίωσης, ότι ετέθησαν σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία ως «ευδοκίμως τερματίσαντες την σταδιοδρομία τους».

Σήμερα, το Γενικό Λογιστήριο, ενημερώνει τους ανωτέρω Αξιωματικούς ότι για τα επιπλέον ληφθέντα ποσά συντάξεων από 01-10-2005 έως 30-06-2013, θα σταλούν καταλογιστικές πράξεις στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. Επιπλέον, οι θιγόμενοι αξιωματικοί μπορούν να ασκήσουν έφεση ενώπιον του ΙΙΙ Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου εντός 60 ημερών από την κοινοποίηση των πράξεων.

Ως εκ τούτου και δεδομένου ότι η ανωτέρω αναστάτωση δημιουργήθηκε από αμέλεια κατά τη σύνταξη των Π.Δ που ορίζουν τις αποστρατείες, είναι αναγκαία αφενός η αναστολή εκτέλεσης της Καταλογιστικής Πράξης, μέχρι οριστικής κρίσης της υπόθεσης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ησυμπλήρωση του Φύλλου μητρώου των θιγόμενων Αξιωματικών όπως και η ανάκληση των Π.Δγια τις αποστρατείες και η έκδοση νέων, σύμφωνα με τις τότε ισχύουσες διατάξεις περί κρίσεων και προαγωγών των Αξιωματικών (Π.Δ 24/1997).

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙΥΠΟΥΡΓΟΙ

1)Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την αναστολή εκτέλεσης της καταλογιστικής πράξης μέχρι οριστικής κρίσης της υπόθεσης από το Ελεγκτικό Συνέδριο

2)Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την συμπλήρωση τουΦύλλου μητρώου των θιγομένων Αξιωματικών όπως και για την ανάκληση των Π.Δ για τις αποστρατείες και την έκδοση νέων.

Διαβάστε επίσης:

  • Τα Πόθεν Έσχες των Σερραίων πολιτικών Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα πόθεν έσχες των πολιτικών. Πρόκειται για δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που υπέβαλαν το 2020 (χρήση 2019) πολιτικοί αρχηγοί, βουλευ...