tzelephs_mixΠαρέμβαση του Βουλευτή Σερρών στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Παρέμβαση κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έκανε την Τρίτη 27 Απριλίου ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Ν. Σερρών Μιχάλης Τζελέπης σημειώνοντας ότι η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποτελεί δέσμευσή και πολιτική προτεραιότητα για την πράσινη ανάπτυξη, τονίζοντας με έμφαση ότι με αυτή μπορούμε να ελπίζουμε για μακροχρόνια προοπτική ευημερίας.
Όπως τόνισε ο κ. Τζελέπης: «Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ΑΠΕ και για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, έχει εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης και όχι μια αποσπασματική πολιτική, θέτοντας ως στρατηγικούς στόχους τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, την αύξηση του ενεργειακού δυναμικού της χώρας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και φυσικό αέριο, τη διασφάλιση στους καταναλωτές αξιόπιστων ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και το σχεδιασμό πολιτικών, μετριασμού και προσαρμογής στις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».

Χαμηλή η διείσδυση των ΑΠΕ
Σύμφωνα με τον κ. Τζελέπη: «Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συγκεντρώνουν σήμερα την ευρεία αποδοχή των Ελλήνων, όμως η διείσδυση τους παραμένει έως και σήμερα σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Οι πολίτες πιστεύουν ότι για την καθυστέρηση αυτή ευθύνεται κυρίως η έλλειψη πολιτικής βούλησης και μετέπειτα η γραφειοκρατία. Αντιθέτως, οι πολίτες δεν θεωρούν πως οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών είναι το κυριότερο αίτιο της χαμηλής διείσδυσης των ΑΠΕ, μιας και έχει καταρριφθεί ο μύθος του συνδρόμου «όχι στην αυλή μου», σύμφωνα με τον οποίο οι πολίτες θέλουν πλέον τις εγκαταστάσεις ΑΠΕ και κοντά στα σπίτια τους» είπε χαρακτηριστικά ο Σερραίος βουλευτής σημειώνοντας ότι «Το νομοσχέδιο για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας περιλαμβάνει ένα πακέτο ρυθμίσεων με το οποίο καθορίζεται εθνικός δεσμευτικός στόχος 20% για τη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην κάλυψη της τελικής κατανάλωσης ενέργειας το 2020».

Διάχυση πλούτου στους κατ’ επάγγελμα αγρότες
«Καθορίζεται αντίστοιχος εθνικός στόχος 40% κατ’ ελάχιστο για την συμμετοχή των ΑΠΕ στην κάλυψη της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας το 2020. Καθορίζεται ότι η προστασία του κλίματος μέσω της προώθησης παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ αποτελεί περιβαλλοντική και ενεργειακή προτεραιότητα ύψιστης σημασίας για τη χώρα. Εκείνο, όμως στο οποίο ήθελα να επικεντρωθώ, μιας και εδώ όλοι αναφέρουν ότι λόγω των πρώην ιδιοτήτων μου θα το έβαζα μόνον εγώ, αλλά από ό, τι βλέπω και όλοι οι ομιλητές αναφέρονται, είναι στην εγκατάσταση πλέον, φωτοβολταικών στην γη υψηλής παραγωγικότητας. Θα ήθελα να τονίσω, επειδή ακούστηκε εδώ, ότι αυτό είναι περιβαλλοντική έκπτωση. Όχι, κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι περιβαλλοντική έκπτωση, εάν η χρήση, πλέον της γης υψηλής παραγωγικότητας για τέτοιες επενδύσεις γίνει μόνο από αυτούς που καλλιεργούν αυτή τη γη, που την φροντίζουν και την προσέχουν. Και αυτοί είναι μόνον οι αποκλειστικά αγρότες. Εάν θέλουμε αυτός ο πλούτος από τις ΑΠΕ να διαχυθεί σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, εάν θέλουμε να πάει σε μια τάξη, η οποία σήμερα βλέπει καθημερινά το εισόδημα της να συρρικνώνεται, το νομοσχέδιο που φέρνει το Υπουργείο Γεωργίας χαρακτηρίζει ως γεωργικό εισόδημα και το εισόδημα από τα φωτοβολταικά, πρέπει -και θα τα συζητήσουμε και κατ΄άρθρον- να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή, ούτως ώστε επένδυση σε γη υψηλής παραγωγικότητας να γίνεται μόνον κατ΄αποτελεσματικότητα από κατ΄ επάγγελμα αγρότες» κατέληξε στην παρέμβαση του ο Σερραίος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Τζελέπης.

Διαβάστε επίσης:

  • Τα Πόθεν Έσχες των Σερραίων πολιτικών Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα πόθεν έσχες των πολιτικών. Πρόκειται για δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που υπέβαλαν το 2020 (χρήση 2019) πολιτικοί αρχηγοί, βουλευ...