serreslife

Αυτές τις μέρες, διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Tufts στη Βοστώνη, διήμερο Συνέδριο για την Ελλάδα. Την πρώτη ημέρα, κεντρικός ομιλητής ήταν ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Πριν την τοποθέτησή του, προηγήθηκαν σημαντικές τοποθετήσεις και πάνελ, μεταξύ των οποίων ξεχώρισε η τοποθέτηση του βουλευτή Σερρών της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή, στο πλαίσιο συζήτησης με θέμα «Πρώτα τα καλά νέα» («First the good news»).

Ο κ. Καραμανλής, ξεκίνησε από μια σύντομη αναδρομή στα τελευταία χρόνια, με τρεις κυρίως σταθμούς: πώς και γιατί φθάσαμε στη κρίση και στα 3 μνημόνια, πόσο κοντά φθάσαμε στην έξοδο από τη κρίση με την επιτυχή διαχείριση της κατάστασης από την κυβέρνηση Σαμαρά και πώς ανακόπηκε αυτός ο δρόμος από τον Τσίπρα.  

Στη συνέχεια, ο Κώστας Καραμανλής ανέπτυξε τις απόψεις του για το πώς μπορεί η χώρα να βγει επιτέλους από το φαύλο κύκλο της κρίσης, τονίζοντας ότι είναι ανάγκη να σχεδιάσουμε τον οδικό χάρτη για ένα νέο μοντέλο για την ανάπτυξη, που θα στηρίζεται σε 3 βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας  στους οποίους έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα:

Γεωργία με έμφαση στην προώθηση αγροδιατροφικών προϊόντων στο εξωτερικό. (Ήδη, σήμερα, 6 από τα 10 πιο εξαγώγιμα προϊόντα μας είναι αγροδιατροφικά). Σταδιακά, όλο και περισσότεροι νέοι αγρότες-επιχειρηματίες απομακρύνονται από την επιδοτούμενη γεωργία και δείχνουν διάθεση για εξωστρέφεια, αξιοποιώντας κονδύλια της ΕΕ προς νέες ομάδες παραγωγών.

Τουρισμός  με έμφαση στον ποιοτικό τουρισμό.  Κεντρικοί στόχοι η επιμήκυνση της σεζόν και η μεγαλύτερη προσέλκυση επισκεπτών με πιο υψηλά εισοδήματα. Και εδώ, υπάρχουν μεμονωμένα παραδείγματα στη σωστή κατεύθυνση, όπως είναι η σημαντική τουριστική επένδυση του Costa Navarino στη Μεσσηνία, που έχει βοηθήσει να αναδειχθεί όλη η περιοχή, αλλά και το ευχάριστο γεγονός ότι μετά τη δημιουργία του Μουσείου της Ακρόπολης, η Αθήνα βελτιώνει τη θέση της ως city brake destination.

Συνδυασμένες μεταφορές - Λιμάνια - Ναυτιλία. Εδώ μπορούμε να σταθούμε σε παραδείγματα όπως η επένδυση της COSCO  στον Πειραιά και η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Τελικός στόχος, να μετατραπεί η  χώρα μας σε πύλη εισόδου για προϊόντα από την Κίνα και, γενικότερα, την Ασία.

Και στους 3 παραπάνω τομείς είναι σαφές ότι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες και γίνονται πολύ αξιόλογες  μεμονωμένες προσπάθειες, ιδίως από την ιδιωτική πρωτοβουλία, απουσιάζει όμως το Εθνικό Σχέδιο το οποίο μπορεί να οργανώσει, να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά και εν τέλει να απογειώσει την προσπάθεια.

Ποιο είναι με λίγα λόγια αυτό το βασικό σχέδιο, όπως το παρουσίασε ο Κώστας Καραμανλής;

Να κάνουμε την ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική, να επενδύσουμε στα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα, να αφήσουμε το κρατισμό πίσω μας, να εισάγουμε κεφάλαια και να εξάγουμε υπηρεσίες και προϊόντα που ζητάνε οι ξένες αγορές. Το αντίθετο δηλαδή από το να εισάγουμε ξένα προϊόντα και να βασίζουμε το οικονομικό μας μοντέλο στη κατανάλωση με δανεικά!

Το συνέδριο συνεχίζει τις εργασίες του, με τη συμμετοχή πλήθους προσωπικοτήτων, εκ των οποίων ξεχωρίζουν ο πρώην Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο πρώην κυβερνήτης της Μασσαχουσέττης Μάικλ Δουκάκης, ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Olivier Blanchard, ο πρώην επικεφαλής του IIF Charles Dalara, ο πρώην στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ και πρύτανης της Σχολής Φλέτσερ James Stavridis, ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» Αχιλλέας Καραμανλής, η πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» Ρόδη Κράτσα. Στις εργασίες του διημέρου συμμετέχουν ακόμα πρώην υπουργοί, ξένοι και Έλληνες καθηγητές, επιχειρηματίες και επενδυτές, δημοσιογράφοι, αναλυτές, συγγραφείς και πλήθος κόσμου.

Διαβάστε επίσης:

  • Τα Πόθεν Έσχες των Σερραίων πολιτικών Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα πόθεν έσχες των πολιτικών. Πρόκειται για δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που υπέβαλαν το 2020 (χρήση 2019) πολιτικοί αρχηγοί, βουλευ...