Όταν η ιδιωτική πρωτοβουλία έρχεται να συμπληρώσει ή να ενισχύσει τις ενέργειες που κάνει η Πολιτεία, τότε μπορούν να γίνουν «υπέροχα πράγματα». Κατά καιρούς, ακούγονται τέτοιες πρωτοβουλίες νέων, ευαίσθητων ανθρώπων, που καθαρίζουν ακτές ή βυθούς θαλασσών, που καθαρίζουν δάση και άλση, που προβαίνουν σε αναδασώσεις, που φυτεύουν λουλούδια σε άδεια παρτέρια, που καθαρίζουν φανάρια από λογής-λογής αυτοκόλλητα, που σβήνουν βρισιές και μουντζούρες από ταμπέλες και πινακίδες σήμανσης στους δρόμους.


Αυτοί, οι λίγοι, που ενώνουν τις ευαισθησίες τους και προβαίνουν σε τέτοιου είδους δράσεις δεν το κάνουν για να εισπράξουν τον έπαινο ή την προβολή. Το κάνουν, επειδή η ασχήμια τραυματίζει την εικόνα της πόλης ή της περιοχής τους. Το κάνουν επειδή η ομορφιά είναι στοιχείο, που υπερτερεί στην προσωπικότητά τους. Το κάνουν, επειδή το «εγώ τους» υποτάσσεται στο γενικό καλό, χωρίς κανένα εγωισμό ή υστεροβουλία.
Με αυτές ακριβώς τις σκέψεις επισκέφθηκα την αγαπημένη περιοχή του Δήμου Αμφίπολης και συγκεκριμένα το αλσάκι λίγο μακρύτερα από τα κοιμητήρια των Κερδυλλίων, όπου μαζί με φίλους της περιοχής (κι όχι μόνο) μαζέψαμε αρκετές σακούλες με απορρίμματα και σκουπίδια.



Έγραψα κι άλλη φορά για τους διερχόμενους οδηγούς (αυτοκινήτων και φορτηγών), που αφήνουν σε κάθε τους διέλευση κουτάκια αναψυκτικών, μπουκάλια μπίρας, πλαστικά μπουκάλια νερών, συσκευασίες τροφίμων, πλαστικές σακούλες, φύλλα εφημερίδων και περιοδικών μέχρι και πλαστικές παντόφλες, παπούτσια και υπολείμματα από ελαστικά αυτοκινήτων.

Το εν λόγω σημείο βρίσκεται στο δρόμο,  που οδηγεί στην Εγνατία Οδό και πολύ κοντά σε χώρο, όπου σταθμεύουν μεγάλα οχήματα και νταλίκες , που εκτελούν διεθνείς μεταφορές. Το άλσος βρίσκεται σε απόσταση περίπου 65 χλμ από την πόλη των Σερρών,  κοντά στην παλιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας. Ένα μέρος ιδανικό για χαλάρωση, ένα μέρος ιδανικό για πεζοπορία. Συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα για την εθελοντική προσπάθεια, που απέδωσε καρπούς κι έπιασε τόπο! 

Κείμενο: Ιορδάνης Ξανθόπουλος (Δημοσιογράφος – Φιλόλογος) 

Διαβάστε επίσης: