Θλίβομαι κάθε φορά, όταν βλέπω σε περιφερειακούς συνήθως τηλεοπτικούς σταθμούς  αφιερώματα για τις ομορφιές και την ιστορία των τόπων τους. Θλίβομαι, επειδή οι ομορφιές και η ιστορία του Νομού Σερρών δεν προβάλλονται ούτε αναδεικνύονται.


Όταν στην εφηβεία μου επισκέφτηκα για πρώτη φορά το υπερτιμημένο Δάσος της Δαδιάς στη Θράκη, θυμάμαι πως είπα δυνατά: «το δάσος του Λαϊλιά είναι καλύτερο! Ελάτε εκεί να δείτε ομορφιά!»

Από τότε «κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι» και το δάσος του Λαϊλιά μένει ακόμη αναξιοποίητο και «κρυμμένο» στο σκοτάδι της αδιαφορίας και του ωχαδερφισμού.

Ο τόπος μας έχει την Αμφίπολη, το Λαϊλιά, τα Μοναστήρια του Τιμίου Προδρόμου και της Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας, τη λίμνη Κερκίνη, το Σπήλαιο της Αλιστράτης, τα Οχυρά του Ρούπελ, το Παγγαίο, τον ποταμό Στρυμόνα, τα Νταρνακοκχώρια με τα στενοσόκακα και τα μακεδονίτικα σπίτια, την εύφορη πεδιάδα του Στρυμόνα, τις θερμές πηγές του Σιδηροκάστρου και το χαμάμ του Αγκίστρου, διαδρομές εκπάγλου καλλονής και προϊόντα μοναδικά.

Όλα τα παραπάνω μπορούν να γίνουν ερεθίσματα για τους ταξιδιώτες και τους επισκέπτες, φτάνει να τα επικοινωνήσουν σωστά. Το λάθος έγινε, όταν ο Νομός Σερρών εντάχθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου η σύγκριση  με τη μητροπολιτική Θεσσαλονίκη, με τις ιστορικές περιοχές της Πέλλας και της Ημαθίας, με τις άκρως τουριστικές περιοχές της Πιερίας και της Χαλκιδικής  ήταν εξαρχής άνιση και ασύμφορη.

‘Όμως, το λάθος έγινε ακόμη μεγαλύτερο, όταν ο Νομός Σερρών δεν ακολούθησε τη γεωγραφική του θέση στα τηλεοπτικά οικόπεδα αλλά εντάχθηκε μαζί με την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Κατέχουμε μία αλλοπρόσαλλη πρωτιά: Ανήκουμε γεωγραφικά και διοικητικά αλλού αλλά το τηλεοπτικό μας πεδίο δεν έχει καμιά σχέση με τα συμφέροντά μας τα οικονομικά, τα κοινωνικά, τα πολιτιστικά. Στερούμαστε, έτσι, ενός ευρύτερου τηλεοπτικού κοινού και μιας ευρύτερης προβολής με εμφανή αρνητικό αντίκτυπο στην Οικονομία, στον Τουρισμό, στο Εμπόριο.

Για να ξυπνήσει., λοιπόν, το ενδιαφέρον των επισκεπτών χρειάζεται προβολή. Για να ξεφύγουμε από το τέλμα της ,μετριότητας, χρειαζόμαστε έξυπνες κινήσεις και πρωτοποριακούς σχεδιασμούς. Τα υλικά υπάρχουν !

Άποψη : Ιορδάνης Ξανθόπουλος (Φιλόλογος - Δημοσιογράφος)

Διαβάστε επίσης: