Ήταν 12 Δεκέμβριου 2019, στο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν αποκαλύφθηκαν δια στόματος του κ. Δημάρχου, είχαν προηγηθεί αντίστοιχα ερωτήματα προς την Πρόεδρο της Κ.Ε.ΔΗ.Σ. χωρίς να πάρουμε σαφείς απαντήσεις, στοιχεία για τον τόπο τέλεσης της «Πολιτείας των Ευχών», ενώ για το πρόγραμμα επιφυλάχτηκε να μας το ανακοινώσει επισήμως σε συνέντευξη τύπου, προϊδεάζοντάς μας για πολλές εκπλήξεις.


Στο ίδιο Συμβούλιο ο κ. Δήμαρχος δεν απάντησε για το πραγματικό κόστος των προηγούμενων έξι στη σειρά «Πολιτειών», το οποίο, κατακρίνοντας σε τηλεοπτική παρουσία του, το είχε υπολογίσει στο 1.000.000 ευρώ. Την επίσημη απάντηση μας την έδωσε, ως όφειλε βάση κανονισμού σε επόμενο Δ.Σ, παίρνοντας μάλλον για πρώτη φορά τα επίσημα στοιχεία από τις υπηρεσίες, κατεβάζοντας το τελικό κόστος από 1.000.000 στις 457.523 χιλιάδες ευρώ. Ένα λάθος μισού εκατομμυρίου ευρώ και πάνω για το οποίο δε ζήτησε βεβαίως από κανέναν συγνώμη, μάλλον ούτε από τον εαυτό του.

Αξίζει να αναφερθεί πως σε κάθε Δημόσια τοποθέτηση εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου, υπερθεμάτιζα ως Δημοτικός Σύμβουλος αλλά και φυσικό πρόσωπο και στην προηγούμενη (δυστυχώς δεν εισακούστηκα τότε) αλλά και στην τωρινή μου θητεία, την ανάγκη επέκτασης χωροταξικά της «Πολιτείας» πέραν από τον αρχικό χώρο της, περιοχή της «Δορυλαίου» και την ενοποίησή της με την κεντρική Πλατεία «Ελευθερίας» μέσω του ολοκληρωμένου πλέον πεζοδρόμου «Κωνσταντίνου Καραμανλή». Μιλούσα για τη μεγαλύτερη «Αστική Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση» στην Ελλάδα.
Στο πρόσφατο, περιπετειώδες μέχρι να καταλήξουμε να γίνει, Δημοτικό Συμβούλιο, 29 Ιουλίου 2020, εισήχθη η έγκριση της νέας τροποποιημένης «Κανονιστικής» της «Πολιτείας των Ευχών». Μια «Κανονιστική» που για πρώτη φορά συντάχθηκε και εγκρίθηκε το 2017 και τροποποιήθηκε το 2018, ρυθμίζοντας ύστερα από χρονοβόρες διαδικασίες, διαβουλεύσεις και εργατοώρες της Διεύθυνσης της Κ.Ε.ΔΗ.Σ, των υπηρεσιών του Δήμου και των θεσμικών οργάνων, τη νομιμότητα, τη λειτουργία και την ασφάλεια της εκδήλωσης.

Επιλογή της νέας Δημοτικής Αρχής η εμπορική της επέκταση στην κεντρική πλατεία «Ελευθερίας» και στον πεζόδρομο «Κωνσταντίνου Καραμανλή», όπως και την περσινή περίοδο αλλά από τη φετινή και στην πλατεία Ι.Κ.Α. και στην πλατεία «Εμπορίου». Σημειώνω τον όρο «εμπορική» διότι η νέα «Κανονιστική» και οι τροποποιήσεις της ρυθμίζουν σχεδόν μόνο τις εμπορικές δραστηριότητες, τους όρους και τις προϋποθέσεις.

Στη Συνεδρίαση του πρόσφατου Δημοτικού Συμβουλίου εξέφρασα τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία μου για τον εμπορικό σχεδιασμό της ο οποίος θα επιτρέπει την ανάπτυξη έως 35 εμπορικών οικίσκων, υγειονομικού και μη ενδιαφέροντος, στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πόλης μας, εξαιρώ 10 ακόμη στον πεζόδρομο της «Δορυλαίου». Σε μια περίοδο, των Χριστουγέννων και σε μια καταστροφική συγκυρία για τις αγορές λόγω πανδημίας και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, όπου οι καταστηματάρχες εναποθέτουν τις λίγες ελπίδες τους για την αύξηση του τζίρου τους, δυστυχώς όχι των κερδών τους, θα βλέπουν γύρω τους 35 Χριστουγεννιάτικους οικίσκους να εμπορεύονται προϊόντα που υπάρχουν σε άφθονες ήδη στεγασμένες επιχειρήσεις.

Σε τοποθέτηση του ο κ. Δήμαρχος μίλησε για αύξηση της κερδοφορίας της εκδήλωσης. Ξεχνά πως η «Πολιτεία των Ευχών» δεν είναι κερδοσκοπική επιχείρηση, φυσικά και ελέγχει τις δαπάνες και τα έξοδα, πρωτίστως όμως τα κέρδη της επισκεψιμότητας πηγαίνουν στην τοπική κοινωνία που αυτή αποτελεί τον «Δήμο» σύμφωνα και με την μακραίωνη αρχαιοελληνική και φιλοσοφική ορολογία και ερμηνεία.

Του Σερραίου και του επισκέπτη δεν τους λείπουν ο καφές, το Hot dog, το κρασί και τα ζαχαρωτά, εκτός και αν διανέμονται δωρεάν. Η τοπική αγορά δε στερείτε παιχνιδιών, γυναικείων αξεσουάρ, κοσμημάτων, διακοσμητικών, βιβλίων χαρτικών κ.α. Ο κόσμος έχει ανάγκη από πραγματική ψυχαγωγία, χαρά, εκτόνωση, το πνεύμα των εορτών και σε αυτά θα πρέπει να επενδύσουμε.

Το περσινό βήμα ήταν θετικότατο αρκεί να μην επαναληφθούν οι υπερβολές στις δαπάνες και την έκθεση των γεγονότων. Υπερβολές που οδήγησαν λίγο καιρό μετά τα Χριστούγεννα, μια βραδιά Τσικνοπέμπτης, για την οποία ψάχνουμε ακόμη την «πνευματική μητέρα», να κοστίσει 35, 40, 45, ποιος ξέρει; χιλιάδες ευρώ. Ας επενδύσουμε με σύνεση στο στολισμό που έχει και αφήνει πάγιο εξοπλισμό και ας ψάξουμε άλλες μορφές χρηματοδότησης όπως χορηγίες και διαφήμιση και όχι στα ανταποδοτικά της ενοικίασης 35 οικίσκων.

Επιπλέον δε πιστεύω πως η πόλη χρειάζεται 4 καρουζέλ και δύο παγοδρόμια βάση της τροποποιημένης νέας «Κανονιστικής», τα οποία περισσεύουν της ζήτησης αλλά και δε συμφέρει επιχειρηματικά στους ιδιοκτήτες τους εκτός και αν είναι χορηγία και φέτος.

Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Βόλου, που όλα σχεδόν γίνονται μέσα στον εμπορικό ιστό της πόλης και όχι των Τρικάλων, της Λάρισας και της Αλεξανδρούπολης όπου άλλη είναι η χωροταξική κατανομή των δικών τους αντίστοιχων «Χριστουγεννιάτικων Θεματικών Πάρκων», διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος δημιουργίας μιας Χειμερινής εμποροπανήγυρης.

Ψήφισα την τροποποίηση της κανονιστικής με τη διαβεβαίωση του κ. Δημάρχου πως θα υπάρξει διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς και τον εμπορικό κόσμο. Με την υποψία πως δε θα καλύψει το ενδιαφέρον το μέγιστο αριθμό των 35 οικίσκων. Κατανοώντας πως όλα αυτά ίσως αποτελέσουν ασκήσεις επί χάρτου, (εύχομαι πραγματικά να διαψευστώ) μιας και το φαινόμενο της πανδημίας και των μέτρων δεν υποχωρεί αντίθετα επανακάμπτει και μεγενθύνεται. Έδωσα ψήφο εμπιστοσύνης στο όραμα και τις διαθέσεις και πίστωση χρόνου στη νέα Δημοτική Αρχή τώρα που θα έχει συνολικά 15 μήνες, από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως και τον Δεκέμβριο του 2020, να διαχειριστεί την πραγματικότητα.

Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε και να επιβραβεύσουμε με σεβασμό, θάρρος και αξιοπρέπεια, γνωρίζουμε όμως, όπως και όλοι άλλωστε, πως ότι «λάμπει δεν είναι χρυσός».

Με τιμή
Βασίλης Τερζής

Διαβάστε επίσης: