serreslife

Ένα από αυτά, τα καλοκαιρινά βράδια, που ψάχνουμε λίγη δροσιά και χαλάρωση, βρέθηκα στην Πρώτη Σερρών. Εξεπλάγην ευχάριστα, όταν φτάνοντας στην πλατεία του χωριού, η εικόνα που αντίκρυσα με αποζημίωσε.


Γύρω από τον μεγαλοπρεπή ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, οι φωνές των παιδιών που έπαιζαν μπάλα, κυνηγητό ή έκαναν ποδήλατο μπερδεύονταν με τις μουσικές των γύρω καφέ και ταβερνών.
Γεροντότεροι ξαπόσταιναν στα παγκάκια και στα πεζούλια παρακολουθώντας με καμάρι κάποιο εγγόνι που έπαιζε μέσα στο πλήθος.
Καλοντυμένοι νέοι και περιποιημένες Πρωταίες αντάμωναν φίλους και συγγενείς ανταλλάσσοντας φιλοφρονήσεις και νέα. Οι περισσότεροι ετεροδημότες, που κάθε καλοκαίρι κρατούν κάποιες ημέρες από τις διακοπές τους για να έρθουν στο αγαπημένο τους χωριό.

Η δροσιά του Παγγαίου τύλιγε ευχάριστα τα κορμιά, τα κουνούπια ήταν απόντα από το χωριό αυτό και την εικόνα συμπλήρωναν τα γραφικά σοκάκια με τα παραδοσιακά μακεδονίτικα σπίτια, αναπαλαιωμένα, καθαρά και γενικώς περιποιημένα.

Αργά το βράδυ, φεύγοντας με τις καλύτερες εντυπώσεις, ένα κομμάτι του δρόμου ανάμεσα στην Πρώτη και στο Ροδολίβος, μου πήρε όλη την καλή διάθεση. Απορώ ποιος ευρηματικός νους σκέφθηκε να κάνει διαγραμμίσεις στις εισόδους της Πρώτης και του Ροδολίβους και να αφήσει εκτός αυτό το κομμάτι της Εθνικής οδού Δράμας – Θεσ/νίκης (Δράμας – Αμφίπολης) , που ομολογώ ότι παραλίγο να με βγάλει εκτός της κανονικής μου πορείας. 
Λίγη περισσότερη ΠΡΟΣΟΧΗ στη σερραϊκή περιφέρεια δεν θα έβλαπτε!!! Σωστά κύριοι Μωυσιάδη και Μελίτο ;

Άποψη : Ιορδάνης Ξανθόπουλος (Φιλόλογος – Δημοσ/φος)

Διαβάστε επίσης: