serreslife

Άγριος καβγάς ξέσπασε μεταξύ της Κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης για τη γραβάτα που φόρεσε ο Πρωθυπουργός στο αίθριο του Ζαππείου μπροστά στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για να τους ανακοινώσει την έξοδο της χώρας μας από τα Μνημόνια.


Δεν έφταιγε για τον καβγά το κόκκινο χρώμα της γραβάτας που διάλεξε ο κ.Τσίπρας, ούτε ο γιακάς του πουκαμίσου του, που δεν ήταν «όπως έπρεπε». Δεν έφταιγε ακόμη-ακόμη το ότι δεν του πήγαινε η γραβάτα του Πρωθυπουργού.

Ήταν η σύνδεση της γραβάτας με την έξοδο από τα Μνημόνια, που πόνεσε. Ήταν η φράση εκείνη που είπε, «οι υποσχέσεις πρέπει να τηρούνται», που άναψε τα αίματα και βγήκαν τα μαχαίρια.
Η γραβάτα είναι ένα αξεσουάρ της ανδρικής, κατά κύριο λόγο ενδυμασίας. Φοριέται σε επίσημες εκδηλώσεις και σε μη επίσημες. Φοριέται για να προσδώσει κύρος, αξιοπρέπεια και δύναμη σε αυτόν που τη φορά. Ενίοτε γίνεται «περίγελος» πάνω σε φουσκωμένες κοιλιές, κάτω από κρεμαστά προγούλια, μέσα σε έναν ξεχειλωμένο γιακά. Κάποιες φορές ασφυκτιά και ξεκουμπώνει το επάνω το κουμπί για να πάρει αέρα. Γραβάτες μεταξωτές κι επώνυμες, ακριβές και φθηνές, γραβάτες που καταλήγουν σε μια θηλιά του κατεστημένου, της δήθεν ευπρέπειας και του σάπιου κοινωνικού στάτους.

Μια γραβάτα λοιπόν και μία υπόσχεση, πόση σχέση μπορούν να έχουν στη ζωή μας; Λίγο ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό, εάν ο Πρωθυπουργός φορά γραβάτα ή όχι. Λιγότερο ενδιαφέρει, εάν η υπόσχεσή του τηρήθηκε . . .

Επειδή, κάποιες άλλες υποσχέσεις για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, για μείωση της φορολογίας για εκείνες τις πολύπαθες συλλογικές συμβάσεις εργασίας, για την αύξηση του βασικού μισθού, δεν τηρήθηκαν ούτε καν αναφέρθηκαν.

Επειδή τα εύκολα πραγματοποιούνται χωρίς κόστος ενώ τα δύσκολα σφίγγουν τα χείλη κι επειδή από υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα χορτάσαμε, είναι καιρός να κλείσουμε τα αυτιά μας στις Σειρήνες. Άλλωστε, όλοι θυμόμαστε κάποιες «γραβάτες» που έκλεψαν, νόθεψαν, καταχράστηκαν, ζημίωσαν το ελληνικό έθνος.


Άποψη : Ιορδάνης Ξανθόπουλος (Φιλόλογος – Δημοσιογράφος)

Διαβάστε επίσης: