serreslife

Σκέψεις, που άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο, κυκλοφορούν στη σκέψη του, «αποκάλυψε» ο γνωστός δημοσιογράφος Ιορδάνης Ξανθόπουλος σε πρόσφατο άρθρο του στην εφημερίδα «Ελευθερία». Πάμε να δούμε ποια ζητήματα «απασχόλησαν» τον κ.Ξανθόπουλο σε αυτήν τη δημόσια τοποθέτησή του.


1: Αδίκησα τον εαυτό μου τις προάλλες. Έδωσα το δικαίωμα σε συμπολίτη μου να με «επιπλήξει», όταν πέταξα τη γόπα του τσιγάρου μου από το παράθυρο του αυτοκινήτου μου. Είχε δίκιο που με «μάλωσε» και υπόσχομαι ότι δεν θα το ξανακάνω.

2: Όλο λέω να εκμεταλλευτώ την αδειανή επαγγελματικά Κυριακή και να ανηφορίσω προς την Κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων για λίγη γυμναστική και άσκηση. Όλο το λέω, όλο στο μυαλό μου το έχω, κι όλο το αποφεύγω τελικώς. Ελαφρύ ντύσιμο, ραδιοφωνάκι με ακουστικά στα αυτιά και θα ξεχυθώ στη φύση. Και μάλλον θα το αποτολμήσω πρωί-πρωί, καθότι το απόγευμα υπάρχει κοσμοσυρροή περιπατητών και λοιπών !

3: Είχα πει ότι απαλλάχτηκα από τον πειρασμό του «Πάμε Στοίχημα» και είχα πείσει τον εαυτό μου για αυτό. Πόσο λάθος είχα. Ακούγοντας για τις ελκυστικές αποδόσεις των αγώνων του Μουντιάλ 2018 από έναν φίλο μου (μανιώδη παίκτη) υπέπεσα στο λάθος και ξαναπόνταρα. Εφεξής, αυτοσυγκράτηση και πάλι στο «σπορ» !

4: Θα το κόψω το κάπνισμα, πού θα πάει! Συνεχώς το υπόσχομαι στον εαυτό μου αυτό το «δώρο» και νομίζω ότι έφτασε η ώρα να το κάνω πράξη. Δεν χωράει άλλη αναβολή. Θα κοιτάξω την υγεία μου πρωτίστως και δευτερευόντως την τσέπη μου.

5: Μπήκαμε στο καλοκαίρι και όλο και περισσότεροι μαθαίνω ότι κατακλύζουν τα γυμναστήρια της πόλης. Πηγαίνουν να ασκηθούν, να αποκτήσουν «κορμί θανατηφόρο», να απαλλαχθούν από τα περιττά κιλά της χρονιάς που πέρασε, να γίνουν πιο ελκυστικοί στα μάτια, που θα είναι καρφωμένα πάνω τους στις παραλίες. Καλά όλα αυτά, αλλά έχω την άποψη ότι «θαύματα» δύσκολα γίνονται. Καλή η γυμναστική αλλά καλύτερη όλων η σωστή διατροφή. Κι αυτό θέλει χρόνο, πείσμα και επιμονή. Κάποιος μου έλεγε : «αν δεν πεινάσεις, δεν αδυνατίζεις». Το ασπάζομαι απεριόριστα!

6: Στο θέμα της «Γαλάζιας Σημαίας», ούτε φέτος τα καταφέραμε. Δεν την πήραμε ως Νομός Σερρών(σσ Κερδύλλια) αυτή τη «Γαλάζια Σημαία» . Καταρχάς, αδυνατώ να δεχθώ ότι τα νερά των Κερδυλλίων είναι χειρότερα από αυτά της Τούζλας και των Βρασνών και σε δεύτερο βαθμό κουράστηκα να ακούω για το περιβόητο «συγκριτικό πλεονέκτημα» που έχει η εν λόγω περιοχή. Όταν έχεις τέτοιο πλεονέκτημα πασχίζεις να το «βγάλεις μπροστά» κι όχι να χάνεις τις ευκαιρίες τη μία μετά την άλλη.
7: Με ρωτούν ορισμένοι αν ο καφές που πίνουμε στις Σέρρες είναι ακριβός. Τους απαντώ ότι τα 2,70 ευρώ που πληρώνουμε για τον φραπέ ή το διπλό ελληνικό είναι μια αποδεκτή τιμή. Επίσης, τους προτρέπω να πάνε λίγο παραπέρα, στη Θεσ/νίκη λόγου χάρη, όπου κάτω από 3,5 ευρώ δύσκολα θα απολαύσεις το ίδιο ρόφημα. Τώρα, αν η κυβέρνηση κατεβάσει κάποια στιγμή τον ΦΠΑ, τότε ναι, θα έχω την αξίωση να δω και πτώση τιμών.

8: Ποτέ δεν με εντυπωσίαζαν οι γυναίκες με τατουάζ. Δεν το κρύβω! Δεν θυμάμαι να συνέλαβα ποτέ τα μάτια μου να «εγκλωβίζουν» στο «φακό» τους θηλυκές φιγούρες που «καμάρωναν» για κάτι που έφεραν πάνω στο κορμί τους. Προσέξτε! Δεν είμαι κατά του τατουάζ. Θεωρώ ότι είναι κάτι προσωπικό του καθενός και επιπροσθέτως σήμερα έχει πάψει πλέον να είναι κάτι το «δακτυλοδεικτούμενο». Αλίμονο όμως, και τώρα μιλώ ως άντρας, αν όλη η θηλυκότητα μιας γυναίκας αρχίζει και τελειώνει στο τατουάζ της. Ό,τι σχήμα, μέγεθος και μορφή κι αν έχει αυτό. Αλίμονο!

9. Στην εποχή της οικονομικής κρίσης και των Μνημονίων, όλοι, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο, φροντίσαμε να περιορίσουμε τα πολλά και τα παραπανίσια. Κάποιοι βέβαια εξακολουθούν να τρέφουν αυταπάτες και να ζουν στην δική τους, ουτοπική «κοσμάρα». Σε εσένα απευθύνομαι φίλε «τζιπάτε», που συνεχίζεις να καβάλας το 4χ4 των 3.000 κυβικών εκατοστών και ζητάς από τον πρατηριούχο να σου βάλει στο ντεπόζιτο μόλις 5 ευρώ βενζίνη. Όλα για την «πόζα» πια …;

10: Είναι άσχημο, που ένεκα της οικονομικής κρίσης, οι Σερραίοι έπαψαν να συντηρούν τα αυτοκίνητά τους. Αργούν να κάνουν σέρβις, δεν αντικαθιστούν τα φθαρμένα ελαστικά των οχημάτων τους και γενικώς θέτουν εαυτούς και άλλους σε κίνδυνο. Κόψτε από κάτι άλλο «κύριοι» αλλά με την οδική ασφάλεια «δεν παίζουμε».

11: Συνήθισα κάθε καλοκαίρι να πηγαίνω στις κοντινές παραλίες του Στρυμονικού Κόλπου μέσω ενός «μετριότατου» δρόμου, που κάποιοι τον ονομάζουν εμφατικά: «Οδικός Άξονας Σερρών-Αμφίπολης». Επομένως, και φέτος μπανάκι στην παραλία αλλά με τεταμένη την προσοχή και με μάτια δεκατέσσερα, γιατί ο δρόμος παραμένει μέτριος έως επικίνδυνος. Κοινώς, τις Κυριακές στην επιστροφή, απλώς δεν προσπερνάς και παίρνεις τη θέση σου στο μηχανοκίνητο «κοπάδι», που σχηματίζεται από τα τροχοφόρα και «στριμώχνεται» στη διασταύρωση της Μεσορράχης.

12: Επιτέλους, είδα κόσμο, νέους και νέες, γέροντες και μεσήλικες, να επιβιβάζονται και να μετακινούνται και στις Σέρρες με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Με τα όσα έχουμε τέλος πάντων! Σωστή η κίνηση του ΚΤΕΑΛ να βάλει στις γραμμές τα «πουλμανάκια». Μικρά, σύγχρονα, καλαίσθητα και ευέλικτα. «Μερικό φρένο» στα οχήματα τύπου «φυσαρμόνικες», τα οποία συνήθως φρακάρουν στους δρόμους της πόλης και δημιουργούν επιπλέον εκνευρισμό στους οδηγούς.

13: Καλή ιδέα το ποδήλατο. Είναι και λίγο της «μόδας». Μετακινείσαι γρήγορα, ανέξοδα, φιλικά προς το περιβάλλον, γυμνάζεσαι και ασκείσαι. Καλή ιδέα αλλά ενέχει και ρίσκο! Ναι, επικίνδυνο το ποδήλατο στις Σέρρες. Να το πω κάπως αλλιώτικα: «Σε αυτήν την πόλη οι ποδηλατόδρομοι είναι μια πονεμένη ιστορία»! Α, μην το ξεχάσω! Η φίλη μου η Κυριακή και ο «κολλητός» μου ο Ηλίας φρόντισαν και έχουν φώτα στο δίκυκλό τους, και εμπρόσθιο και οπίσθιο! Κάποιοι άλλοι όμως όχι! Κακώς!

14: Παραδόξως, κάποιοι και εντελώς αόριστα και ισοπεδωτικά, θέλησαν να με «καταδικάσουν» ότι δεν έχω φιλοζωικά αισθήματα. Όλα αυτά, έπειτα από μία δημόσια δήλωσή μου, σε ανύποπτη στιγμή, ότι δεν επιθυμώ να έχω κατοικίδιο μέσα σε διαμέρισμα. Είχα ενοχληθεί τότε που μονομιάς κάποιοι τοποθετήθηκαν έτσι άδικα για το άτομό μου. Περισσότερο, όμως, δυσφορώ και ενοχλούμαι με όσους «ντεμέκ φιλόζωους» βγάζουν για βόλτα το συμπαθές τετράποδό τους και δεν φροντίζουν να έχουν μαζί τους σακουλάκι για να μαζεύουν τα περιττώματά του. Στην περιοχή της Καλκάνη σαν να παραέγινε το κακό αυτό!

15: Μην μου πείτε ότι δεν σας κούρασαν οι αλλεπάλληλες επαναλήψεις των καναλιών; Όσο αγαπημένη κι αν είναι μια τηλεοπτική σειρά, όταν συλλαμβάνεις τον εαυτό σου να ξέρει απέξω ατάκες, στίχους, διαλόγους, μονολόγους και σενάριο, ε τότε μάλλον μιλάμε για «κόπωση». Είναι η κόπωση του τηλεθεατή, από την οποία κι εγώ ο ίδιος κατελήφθην τούτη την περίοδο!

16: Ειλικρινής και πρωτόγνωρη η έκπληξή μου στη θέα των τόσων και ποικίλων gadgets που κατακλύζουν τις παραλίες το φετινό καλοκαίρι! Υπάρχουν ορισμένοι που παίρνουν μαζί τους όλο το γραφείο(μαζί με τα αναλώσιμα). Ήμαρτον! Λυπάμαι, αλλά δεν πείθετε για εργασιομανείς ούτε για πολυάσχολοι! Κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες, laptop, φωτογραφικές μηχανές, βιντεοκάμερες, ακουστικά, ανάρτηση στο Facebook, άλλη ανάρτηση στο Twitter, μάθαμε και το Instagram τώρα, και ένα σωρό ακόμη μικρότερα ή μεγαλύτερα αξεσουάρ και εξαρτήματα που δυσκολεύομαι να κατανοήσω επακριβώς τη χρησιμότητά τους. ΕΕΕΕ, σοβαρευτείτε! Διακοπές πάμε για να «αδειάσουμε» και να «χαλαρώσουμε»!

Σκέψεις : Ιορδάνης Ξανθόπουλος (Φιλόλογος – Δημοσιογράφος)

Διαβάστε επίσης: