serreslife

Πολύς λόγος γίνεται για το «χρίσμα» ή τη «στήριξη» που παρέχουν τα κόμματα στους υποψηφίους των Καλλικρατικών Εκλογών του 2019. Κάποιοι θεωρούν πως το χρίσμα προσδίδει στον υποψήφιο Δήμαρχο περισσότερο κύρος και εκφράζει τη γνησιότητα και την αψεγάδιαστη κομματική του ταυτότητα και κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν πως «χρίσμα» και «στήριξη» είναι έννοιες ταυτόσημες.
Η λέξη «χρίσμα» χρησιμοποιείται με τη μεταφορική της έννοια και σημαίνει την επίσημη αναγνώριση κάποιου αξιώματος ή μιας ιδιότητας σε κάποιον, γιατί «χρίσμα» στην κυριολεξία είναι το άγιο μύρο, η επάλειψη με άγιο μύρο κατά το μυστήριο του χρίσματος.

Η λέξη «στήριξη» σημαίνει τη στερέωση, το στήριγμα για να γίνει κάτι πιο σταθερό, αλλά και πάλι η μεταφορική έννοια της λέξης χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει πως ο «εκλεκτός» υποψήφιος Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης έχει την υποστήριξη του κόμματος και να μην «φοβάται» τίποτα,.
Όπως και να το πει κανείς, «χρίσμα» ή «στήριξη», ένα έχει σημασία: πως τα κόμματα «χαλιναγωγούν» τις επιθυμίες των πολιτών και βάζουν στα «κανάλια» υποψηφίους και ψηφοφόρους.
Γιατί κάποιος υποψήφιος πρέπει να έχει πολλή δύναμη για να παρακούσει τις επιταγές των κομμάτων και να επιλέξει για Δήμαρχο του τόπου του όχι τον «αρεστό» αλλά τον «άριστο». Έγραψα ξανά κατά το παρελθόν ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν χρειάζονται την ανάμειξη των κομματικών μηχανισμών. Δεν έχουν ανάγκη τα χρώματα και τις ιδεολογίες. Ούτε ένας εν δυνάμει Δήμαρχος χάνει κάτι από την αξία του, αν μείνει «αχρωμάτιστος».
Ο Δήμαρχος πρέπει να έχει όραμα για τον τόπο του, πρέπει να είναι τίμιος και ηθικός, πρέπει να έχει «μπέσα» στα λόγια του και κυρίως πρέπει να είναι δραστήριος και αποτελεσματικός. Τέλος, πρέπει να έχει αυτό το «κάτι», την αύρα του ηγέτη, του ανθρώπου που μπορείς να εμπιστευτείς και να πιστέψεις. Αυτό, που δυστυχώς και ενίοτε, ο κόσμος το παραβλέπει, συρόμενος από τα «χρίσματα» και τις «στηρίξεις».
Και κάτι τελευταίο : «Όλοι το κυνηγούν το χρίσμα σιωπηρά και όλοι το απορρίπτουν μεγαλοφώνως».

ΑΠΟΨΗ :  ΙΟΡΔΑΝΗΣ  ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ  (ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ)

Διαβάστε επίσης: