serreslife

Βάναυση υπαγωγή των αγροτών σε ένα φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς εξοντωτικής και άνισης αντιμετώπισης.

 Με κριτήρια εξομοίωσης ταυτόχρονα των μικροκαλλιεργητών με τους μεγαλογαιοκτήμονες.

 Την ίδια ώρα οι Σερραίοι αγρότες υφίστανται την πρωτοφανή καθυστέρηση καταβολής των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ(από τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες και το χαλάζι )με ταυτόχρονη αδιαφορία –ολιγωρία Υπουργείου και Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας .

 Εμείς, ως Δημοκρατικό Κίνημα, ως Κίνημα ανθρωπιάς, ως Κίνημα ειρήνης, ως Κίνημα δικαίου καταδικάζουμε την βία, κάθε πράξη βίας, με τον πιο απερίφραστο τρόπο, κάθε πράξη βίας απ' όπου και αν προέρχεται. Εφιστούμε την προσοχή στο αγροτικό κίνημα να μην επιτρέψει να παρεισφρήσουν  στοιχειά που αμαυρώνουν το δίκαιο αγώνα  που  μοναδικό σκοπό έχουν την καπηλεία αυτού.

 Σήμερα, ένα βασικό στοιχείο που ενώνει τους αγρότες με οποιαδήποτε άλλη πληθυσμιακή ομάδα, επαγγελματική, κοινωνική ή ηλικιακή, είναι ένα πολύ ύπουλο, αλλά και επικίνδυνο συναίσθημα, είναι η ανασφάλεια.

Είναι η ανασφάλεια που ζούμε όλοι. Ανασφάλεια για το τι θα ξημερώσει αύριο. Ανασφάλεια για το πώς θα βγάλουμε το μήνα, πώς θα καλύψουμε τις ανάγκες των παιδιών μας, της οικογένειάς μας. 

Είναι η ίδια η ανασφάλεια που βιώνουν εκατομμύρια εργαζόμενοι και συνταξιούχοι του ιδιωτικού, αλλά και του δημόσιου τομέα. Είναι το ίδιο συναίσθημα που αισθάνονται εκατοντάδες χιλιάδες  μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες, δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, επιστήμονες.

Και είναι ένα επικίνδυνο συναίσθημα, το συναίσθημα της ανασφάλειας, διότι καθηλώνει τον κανένα μας. Καθηλώνει έναν ολόκληρο λαό, τώρα που χρειαζόμαστε την έμπνευση, την κινητοποίηση, την εγρήγορση. Το αίσθημα της ανασφάλειας είναι κάτι που καθηλώνει την πορεία της χώρας μας.

Αντί να είμαστε παραγωγικοί, αντί να είμαστε δημιουργικοί, αντί να έχουμε πρωτοβουλία, αντί να καινοτομούμε, να έχουμε το κέφι και τη χαρά της ζωής, υπάρχει ο φόβος, υπάρχει η απόσυρση, υπάρχει ακόμα και η δυσπιστία στο διπλανό μας. Χάνουμε την ελπίδα μας, τα οράματά μας και μαζί και την προοπτική μας.

Από τις πολιτικές της κυβέρνησης αυτής, έχουν υποφέρει ιδιαίτερα οι αγρότες, η ύπαιθρος, που εμφανίζει πια έντονα τα σημάδια μαρασμού και εγκατάλειψης. Το βουητό των κινητοποιήσεων έρχεται απ' όλη την Ελλάδα και είναι έκφραση της αγωνίας των αγροτών που δεν τα βγάζουν πέρα. «Δεν αντέχουμε», μας λένε. 

Γνωρίζω και γνωρίζουμε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζετε, που αντιμετωπίζει ο κάθε γεωργός και κτηνοτρόφος. Το εισόδημά σας, που μειώνεται συνεχώς, ενώ το κόστος παραγωγής παραμένει πολύ υψηλό, με υπερβολικές αυξήσεις στις τιμές των λιπασμάτων, των φυτοφαρμάκων, των σπόρων, των καυσίμων ενίοτε, όλων των αγροτικών εφοδίων. 

Γνωρίζω και γνωρίζουμε τις απαράδεκτα χαμηλές τιμές σε σειρά βασικών προϊόντων, όπως το βαμβάκι, το καλαμπόκι, το λάδι, το κρέας, το γάλα, αλλά και τη μεγάλη αδυναμία διάθεσης των δημητριακών.

Γνωρίζω και γνωρίζουμε το αίσχος των καρτέλ που κερδοσκοπούν ανεξέλεγκτα στις πλάτες σας και στις πλάτες των καταναλωτών. Γνωρίζω καλά, γνωρίζουμε όλοι, παρά τα κυβερνητικά επικοινωνιακά τερτίπια, τις καθυστερήσεις, την αδιαφάνεια, την κακή διαχείριση, τις περικοπές πόρων στις γεωργικές επιδοτήσεις, όλα αυτά που έχουν άμεσες επιπτώσεις στο εισόδημά σας.

Και μέσα σε όλες αυτές τις παθογένειες έρχεται να προστεθεί η βάναυση υπαγωγή των αγροτών σε ένα φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς εξοντωτικής και άνισης αντιμετώπισης με κριτήρια εξoμοιώσης των μικροκαλλιεργητών με τους μεγάλογαιοκτήμονες .

Το εξοντωτικό σχέδιο προβλέπει :

  • Αύξηση (αδιακρίτως) του συντελεστή φορολόγησης των αγροτικών εισοδημάτων από το 13% στο 26%
  • Φορολόγηση αγροτικών αποζημιώσεων.
  • Αύξηση στο τριπλάσιο της ασφαλιστικής εισφοράς του ΟΓΑ.
  • Την αύξηση της προκαταβολής του φόρου.

Η οριζόντια και κατάφορα άδικη αντιμετώπιση των αγροτών σε δυο κρίσιμους τομείς για την επιβίωση και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα γίνεται χωρίς σχέδιο με τρόπο ακραίο ,επιπόλαιο και εντέλει εξοντωτικό για την πλειοψηφία  των αγροτών του Ν.Σερρων.

 Την ίδια ώρα οι Σερραίοι αγρότες υφίστανται την πρωτοφανή καθυστέρηση καταβολής των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ(από τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες και το χαλάζι )με ταυτόχρονη αδιαφορία –ολιγωρία Υπουργείου και Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας .

 Είναι απαράδεκτο, ενώ τα προϊόντα μας, η διατροφή μας θεωρείται ως πρότυπη για την υγεία σε παγκόσμιο πια επίπεδο, σε όλα τα ερευνητικά και ιατρικά κέντρα, εμείς εδώ να βλέπουμε να στενάζει ο αγρότης, διότι δεν μπορούμε αυτή τη μεσογειακή διατροφή να την αναπτύξουμε, να την κάνουμε ένα προϊόν ελκυστικό, ένα προϊόν ανταγωνιστικό, ένα προϊόν το οποίο πράγματι θα δώσει αξία στην Ελλάδα,στο Ν.Σερρων  και βεβαίως στη γεωργία και στην κτηνοτροφία. Και βεβαίως, θα έχει μεγάλη σημασία και για την υγεία του πληθυσμού, διότι όλοι έχουμε καταλάβει πια τη μεγάλη σημασία που έχει, το μοντέλο ανάπτυξης να αγγίξει τα προβλήματα, να διασφαλίσει την υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών μας.

 Οι βασικοί άξονες της πρότασης μου στον αγροτικό τομέα, για να μπορεί να είναι βιώσιμος , ποιοτικός και ανταγωνιστικός.

-Αποτελεσματική προστασία του αγροτικού εισοδήματος χωρίς επιπλέον φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση των νέων και των μικρομεσαίων αγροτών.

-Εκσυγχρονισμός των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, προγράμματα ιδιαίτερα για νέους αγρότες, ώστε να μπορούμε να μπούμε σ' αυτή τη νέα εποχή της «πράσινης ανάπτυξης», της ποιοτικής ανάπτυξης.

-Κίνητρα για νέες συλλογικές δομές. Συλλογικές δομές για ισχυρή παρουσία του αγροτικού κόσμου, για έλεγχο της αγοράς και για χτύπημα των καρτέλ.

-Επίκεντρο ο άνθρωπος, επίκεντρο ο αγρότης. Σε αυτόν να επενδύσουμε.

-Να ενισχύσουμε ιδιαίτερα τους νέους αγρότες, ώστε να αξιοποιήσουν και να κατακτήσουν αυτό που λέμε «γεωργία της γνώσης».

- να διασφαλιστεί  η  εκπαίδευση, η  εύκολη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, η  συνεχή βελτίωση του παραγωγικού περιβάλλοντος.

-Να δημιουργήσουμε επιτέλους μια Ανώτατη Σχολή, για να μπορεί να βγαίνουν επαγγελματίες αγρότες, αλλά παράλληλα να είναι και συμπαραστάτης αυτή η Σχολή σε όλους τους αγρότες, δια βίου. 
Είναι περίεργο να έχουμε τόσο μεγάλη αγροτική ανάπτυξη στη χώρα μας, τόσα πολλά Πανεπιστήμια, αλλά κανένα Πανεπιστήμιο, κανένα Ίδρυμα, με κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις, να μην βγάζει επαγγελματία αγρότη, που να μπορεί να έχει όλες τις γνώσεις, να ξέρει και για το προϊόν του, να ξέρει και για το εμπόριο, να ξέρει για την οργάνωση, να ξέρει για το management, να ξέρει για την τεχνολογία, να μπορεί να συναλλάσσεται σε τοπικό, περιφερειακό και σε διεθνές επίπεδο και να έχει επίσης, και μέσα απ' αυτή την Σχολή, την δυνατότητα να αναπτύξει νέους ορίζοντες σχέσεων δικτύωσης, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά διευρυμένα, στην Ευρώπη και αλλού.

-Εκσυγχρονισμός και αναμόρφωση του ΕΛΓΑ,  , έτσι ώστε να καλύπτονται και οι νέοι - δυστυχώς - κίνδυνοι που προκαλούνται λόγω των έντονων κλιματικών αλλαγών.

-ένα σύγχρονο και δίκαιο  κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα και δίκτυο κοινωνικής προστασίας.

 Είμαστε ς ανοιχτοί να τα συζητήσουμε όλα αυτά, να τα επεξεργαστούμε, να τα προωθήσουμε, να δούμε πώς μπορούν ακόμα καλύτερα να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ,να βάλουμε τις βάσεις για ένα νέο αγροτικό σχέδιο ανάπτυξης .

 Τούτες τις κρίσιμες ώρες, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών είναι εδώ για να αγωνιστεί, για να εμπνεύσει, για να δώσει σταθερότητα και να ενώσει. Εμείς δεν θέλουμε να διχάσουμε, δεν είναι ώρα για τυφλές πολιτικές και κοινωνικές πολώσεις, αυτά δεν τα αντέχει ο τόπος. 

Θέλουμε να ενώσουμε τις κοινωνικές δυνάμεις γύρω από τις λύσεις που προτείνουμε, για μια κοινωνία που θα χωράει τα όνειρα των νέων παιδιών, για ένα ευνομούμενο κράτος δικαιοσύνης και ανθρωπιάς, για την αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των πολλών, για μια «πράσινη ανάπτυξη» που θα παράγει πλούτο για όλους και θα βάζει στο επίκεντρο της προσπάθειάς μας τον άνθρωπο, για να ξαναζωντανέψουμε την ύπαιθρο, την ελληνική Περιφέρεια, για να δώσουμε ξανά ελπίδα και προοπτική στον αγρότη.

Πασχάλης Θ. Τόσιος 

Διαβάστε επίσης: