serreslife

Είναι ο νομός με τα περισσότερα χωριά σε όλη την Ελλάδα. Ισως γι' αυτό αναφέρονται πάντα στον πληθυντικό. Οι Σέρρες βρίσκονται στην καρδιά της μακεδονικής γης και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, λόγω της Αμφίπολης.

Ο Νομός των Σερρών ανατολικά συνορεύει με τους Νομούς Δράμας και Καβάλας και δυτικά με τους Νομούς Θεσσαλονίκης και Κιλκίς. Στα βόρεια συνορεύει με τη Βουλγαρία και με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM).

Ο Νομός Σερρών ήταν ανέκαθεν ένας από τους νομούς που δέχεται τη μεγαλύτερη κυνηγετική πίεση, αφού αποτελείται απο πλούσιους βιότοπους για όλα τα ενδημικά θηράματα, ενώ είναι φιλόξενος για τα περισσότερα αποδημητικά.

Επισκεφθήκαμε τα ιδιόκτητα γραφεία του Κυνηγετικού Συλλόγου Σερρών στο κέντρο της πόλης και μιλήσαμε με τον πρόεδρο του συλλόγου κ. Σιαπαρδάνη Κωνσταντίνο, έναν άνθρωπο που αγαπά το κυνήγι και έχει προσφέρει πολλά με την ενασχόλησή του στα διοικητικά του συλλογου.

Ας δούμε τι μας είπε.

Πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία του συλλόγου.

«Ο σύλλογος αρχικά ιδρύθηκε το 1926 και είναι ένας από τους παλιότερους κυνηγετικούς σύλλογους στη χώρα. Επανιδρύθηκε όμως με το ενιαίο καταστατικό το 1975.

Σήμερα ο σύλλογος έχει 1.700 εγγεγραμμένα μέλη, αν και πριν από μερικά χρόνια ήταν περισσότερα. Την προηγούμενη κυνηγετική περίοδο είχαμε μια μείωση στην έκδοση των αδειών της τάξης του 5%».

Τι επιλέγουν να κυνηγούν οι κυνηγοί των Σερρών;

«Οι κυνηγοί του συλλόγου μας κυνηγούν όλα τα θηράματα, αλλά θα έλεγα ότι στους περισσότερους αρέσει το κυνήγι των πτερωτών θηραμάτων. Ή με καρτέρι ή με τη χρήση σκύλου φέρμας.

Πάντως μη φανταστείτε ότι οι κυνηγοί του τριχωτού πάνε πίσω. Το 55% των κυνηγών τούς αρέσει το κυνήγι των πτερωτών θηραμάτων και το 45% των τριχωτών».

Ποιες είναι οι δράσεις του συλλόγου;

«Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Σερρών πέρα από τα ιδιόκτητα γραφεία έχει στην κατοχή του ένα αγρόκτημα 65 στρεμμάτων όπου έχουμε κατασκευάσει εκτροφείο λαγού και φασιανού.

Ο σύλλογος έχει παραχωρήσει μέρος του αγροκτήματος αυτού στον Δήμο Σερρών και εκεί έχει φτιαχτεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Το κτίριο ανήκει στον Κ.Σ. Σερρών και παραχωρήθηκε στον Δήμο για τη δημιουργία Μουσείου.

Το Μουσείο έγινε με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, οι δε συλλογές από ταριχευμένα είδη της άγριας πανίδας ανήκουν στον Κ.Σ. Σερρών και έχουν αποκτηθεί από κυνηγούς και άλλους δωρητές.

Εδώ πρέπει να σας τονίσω ότι η όλη ιδέα ανήκε στον κ. Πετρακόγιαννη, παλαιό πρόεδρο του ΚΣ Σερρών και επίτιμο μέλος της ΚΟΜΑΘ».

Επίσης, συμμετέχουμε σε μια σειρά από δράσεις, όπως:

- Κάνουμε απελευθερώσεις θηραμάτων σε συνεργασία με την ΚΟΜΑΘ και τον επιστημονικό συνεργάτη κ. Χρήστο Καλαϊτζή.

- Είμαστε μέλος της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σερρών, Δήμου Ηράκλειας και της Περιφέρειας.

- Εχουμε έξι πυροφυλάκια τα οποία το καλοκαίρι τα επανδρώνουν εθελοντές-μέλη του κυνηγετικού συλλόγου.

- Εχουμε μονάδα αιμοδοσίας.

Γίνονται κάθε χρόνο δενδροφυτεύσεις, σπορές και ρίψεις τροφής για τα ενδημικά θηράματα.

Εχουμε καταφέρει να αυξήσει πολύ τον πληθυσμό η πεδινή πέρδικα στο καταφύγιο Χρυσού και το καταφέραμε βελτιώνοντας τον βιότοπο και κάνοντας έργα όπως ποτίστρες, ακολουθώντας το πρόγραμμα που εκπόνησαν οι επιστημονικοί συνεργάτες.

Προσφορά Τροφίμων στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών & Νιγρίτης. Συμβολή στην επιστημονική έρευνα για την άγρια πανίδα. Τοποθετήσαμε ενημερωτικές πινακίδες στους κυνηγότοπους.

- Δημιουργήσαμε ιστοσελίδα http://www.kinser.gr/, έκδοση εφημερίδας, αποστολή μηνυμάτων για την ενημέρωση των κυνηγών».

Πόσους θηροφύλακες έχετε;

«Πέρα από τον Ομοσπονδιακό Θηροφύλακα μέχρι και πέρσι είχαμε και έναν ιδιωτικό θηροφύλακα, αλλά δυστυχώς φέτος έχει αλλάξει ο τρόπος πρόσληψης και υπάρχουν κάποιες δυσκολίες. Θα δούμε...».

Εχετε λαθροθηρία στην περιοχή ευθύνη σας;

«Εχει μειωθεί κατά πολύ η λαθροθηρία και βασικό ρόλο σε αυτό έχουν οι ομοσπονδιακοί θηροφύλακες. Επίσης έχουν βοηθήσει και οι συνοριοφύλακες. Το μεγαλύτερο ποσοστό των λαθροθήρων "προτιμάει" το αγριογούρουνο».

Υπάρχει κυνηγετική πίεση στον Νομό Σερρών;

«Υπήρχε! Τα τελευταία χρόνια οι κυνηγοί που επισκέπτονται τον νομό είναι όλο και λιγότεροι. Εχουμε όμως και Κύπριους κυνηγούς που έρχονται τον Φεβρουάριο για κυνήγι τσίχλας. Πού και πού έρχονται και μερικοί Ιταλοί και μάλιστα είχαμε πιάσει κάποιους για παράνομη θήρα σιταρήθρας και χρήση ηχομιμητικών συσκευών».

Τι κάνετε για τη λύσσα; Είχατε και κάποιο κρούσμα στον Εμμ. Παππά;

«Ναι είχαμε ένα κρούσμα στον Εμμ. Παππά, αλλά από τότε δεν είχαμε κάποιο άλλο κρούσμα. Ο ΚΣ Σερρών έχει στείλει τα περισσότερα δείγματα από αλεπούδες και έχουμε συνδράμει σημαντικά και στην περισυλλογή δειγμάτων μετά τη ρίψη των εμβολίων».

Ερ. Αυξήθηκαν τα ενδημικά θηράματα στην περιοχή ευθύνης του ΚΣ Σερρών;

«Οι αγριόχοιροι έχουν αυξηθεί, αλλά έχει παρατηρηθεί και υβριδισμός. Η πέρδικα πάει καλά και οι λαγοί δείχνουν να βρίσκονται σε καλή κατάσταση, αν και πέρσι υπήρχε ένα πρόβλημα στις γέννες». Κλείνοντας ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Σερρών κ. Σιαπαρδάνης Κωνσταντίνος εδωσε και τη δική του προτροπή μέσα από το «Εθνος-Κυνήγι» για ασφαλή κυνήγια σε όλους τους κυνηγούς.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΗΣ

Πηγή: ethnos.gr

Διαβάστε επίσης: