serreslife

Ομαλός βαίνει προς την ολοκλήρωση του ο κύκλος ζωής της πρώτης γενεάς του πράσινου σκουληκιού στον κάμπο των Σερρών προς ικανοποίηση των παραγωγών βάμβακος. Η γενιά αυτή δεν είναι επικίνδυνη και ελάχιστες φορές  έχει προκαλέσει κάποιες ζημιές, δεν αναπτύσσει, συνήθως, σημαντικούς πληθυσμούς και οι όποιες, μικρές ζημιές στα καρποφόρα όργανα, αναπληρώνονται πολύ γρήγορα. Οι γεωπόνοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, σε ανακοίνωσή τους προς τους βαμβακοπαραγωγούς, τονίζουν, ότι πρέπει να αποφεύγονται γενικά οι μη αναγκαίοι ψεκασμοί, γιατί εξοντώνουν τα ωφέλιμα έντομα που έχουν τεράστια σημασία για την αντιμετώπιση των εχθρών του βαμβακιού.

Η εξόντωση των ωφέλιμων εντόμων σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Φυτικής-Ζωικής παραγωγής κ. Ρόιδο ισούται με την απώλεια ενός «πολύτιμου συμμάχου» στην μάχη εναντίον της πιο καταστροφικής δεύτερης γενιάς του πράσινου σκουληκιού, καθώς αρκετά από αυτά τα έντομα τρέφονται με τα αυγά του σκουληκιού. Η επικίνδυνη δεύτερη γενιά σύμφωνα με τους ειδικούς αναμένεται να κάνει την εμφάνιση της στα τέλη Ιουλίου και η παρουσία της θα διαρκέσει έως τις 15 Αυγούστου σε αυτή την περίοδο οι αγρότες θα πρέπει να παραβρίσκονται σε επιφυλακή και να χειρίζονται το όποιο περιστατικό με ψυχραιμία. Οι παραγωγοί θα πρέπει να επεμβαίνουν σε ψεκασμούς μόνο όταν εντοπίζονται κατά μέσο όρο, περισσότερα από 5-6 σκουλήκια στα 100 φυτά ή περισσότερα από ένα σκουλήκια σε κάθε μέτρο βαμβακοφυτείας. Αν χρειαστεί να γίνουν ψεκασμοί, οι βαμβακοπαραγωγοί πρέπει να χρησιμοποιήσουν εγκεκριμένα για την βαμβακοκαλλιέργεια φυτο-φάρμακα, να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία και ασφάλειά τους και να ειδοποιήσουν τους μελισσοκόμους για την απομάκρυνση των κυψελών τους.

Σύμφωνα με τον κ. Ρόιδο: «Από τον Μάρτιο πραγματοποιήσαμε 40 ομιλίες από την Αλιστράτη έως την Ροδόπολη με θέμα την φυτοπροστασία. Στο πλαίσιο αυτών των ομιλιών παρουσιάσαμε με ολοκληρωμένο τρόπο την ορθή μέθοδο αντιμετώπισης του πράσινου σκουληκιού επισημαίνοντας πως θα πρέπει να αποφεύγονται οι ψεκασμοί προς όφελος των φιλικών προς αυτούς εντόμων. Οι Σερραίοι αγρότες έχουν εναρμονιστεί στην πλειονότητά τους με τις οδηγίες μας και αποφεύγουν τη χρήση φυτοφαρμάκων».

Διαβάστε επίσης: