serreslife

Κάλεσμα προς όλους τους αγρότες του νομού Σερρών να πλαισιώσουν τους ήδη συγκεντρωμένους στα μπλόκα του Λευκώνα και των Κερδυλίων, απηύθυνε ο Γιάννης Παναγής. Σε δηλώσεις του, ο Σερραίος αγροτοσυνδικαλιστής αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της γενικής συνέλευσης των Κερδυλίων που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης και κατέληξε στη συνέχιση των κινητοποιήσεων.
Παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, οι αγρότες εξακολουθούν να διαμαρτύρονται έντονα, θεωρώντας ότι τα έντεκα άμεσα μέτρα που προτάθηκαν μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.


Όπως τόνισε ο κ. Παναγής, “οι αγρότες δεν διεκδικούν την επιστροφή του φόρου από το πετρέλαιο, αλλά τη θέσπιση του αγροτικού πετρελαίου. Ακόμη και στην περίπτωση της επιστροφής”, πρόσθεσε, “αυτή θα γίνει ανισομερώς, οπότε δεν μπορεί να θεωρηθεί δικαίωση του αγώνα μας”.
Μίλησε όμως και για το θέμα του ορίου συνταξιοδότησης από τον ΟΓΑ, επισημαίνοντας ότι “πρόκειται για προσπάθεια παραπλάνησης, καθώς αναφέρεται στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και δεν υπάρχει σαφήνεια”.
Το πανελλαδικό συλλαλητήριο του Πλαταμώνα εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλα τα μπλόκα της χώρας.

Ενισχύσεις και καταβολή ΦΠΑ

Ετα έντεκα μέτρα για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος και τη μείωση του κόστους παραγωγής ανακοίνωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση είναι:
1. Εντός Φεβρουαρίου καταβάλλεται η συνδεδεμένη ενίσχυση ύψους 200 εκατ. ευρώ στους βαμβακοπαραγωγούς ? και σε όσους επλήγησαν από το πράσινο σκουλήκι.
2. Ξεκίνησε η επιδότηση με 30 εκατ. ευρώ του κόστους ζωοτροφών για τους κτηνοτρόφους.
3. Για την πληρωμή των ροδακινοπαραγωγών της Ημαθίας εγκρίθηκαν τα δάνεια στις κονσερβοποιίες από την Τράπεζα Πειραιώς-ΑΤΕ. Η καταβολή των χρημάτων θα γίνει κατευθείαν στους λογαριασμούς των ροδακινοπαραγωγών.
4. Για την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες, από τους ελέγχους προέκυψε αδιάθετο ποσό κι έτσι θα είναι μικρότερες οι απώλειες από τη μείωση στο 6%.
5. Παρατείνεται το πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης των αγροτών κατά δύο έτη, προκειμένου να μη μείνουν χωρίς σύνταξη όσοι με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα έβγαιναν σε σύνταξη γήρατος στα 65 ενώ το όριο συνταξιοδότησης αυξήθηκε στα 67.
6. Για την υποθηκευμένη γη από δάνεια αγροτών στην ΑΤΕ προωθείται σχέδιο νόμου που ρυθμίζει ληξιπρόθεσμα δάνεια με μείωση του ποσοστού υποθήκης.
7. Μέσα στον Φεβρουάριο επιστρέφεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης του πετρελαίου συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ.
8. Μειώνεται η τιμή του αγροτικού ρεύματος με την καθιέρωση από την 1η Ιουλίου ειδικού αγροτικού νυχτερινού τιμολογίου.
9. Για τις κλοπές μετασχηματιστών της ΔΕΗ έχει επιληφθεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
10. Ενισχύεται η ρευστότητα των αγροτών καθώς ολοκληρώνεται η σύσταση του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας. Θα έχει κεφάλαια 300 εκατ. ευρώ.
11. Απλοποιούνται οι διαδικασίες νομιμοποίησης σταβλικών εγκαταστάσεων με τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και ρύθμιση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Διαβάστε επίσης: