tractor_2011Έντονη είναι η ανησυχία των αγροτών, που βλέπουν το μήνα Ιούνιο να οδεύει προς το τέλος του και στους λογαριασμούς τους να μην πιστώνονται τα χρήματα από την επιστροφή του πετρελαίου. Κύκλοι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων επισημαίνουν πως από την πλευρά του το Υπουργείο είναι καθ’ όλα έτοιμο, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει δώσει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία, οπότε έχει ολοκληρωθεί αυτό το «σκέλος» των διαδικασιών. Το θέμα, πλέον, έχει περάσει στο Υπουργείο Οικονομικών κι εδώ ακριβώς φαίνεται πως έγκειται η δυσκολία, καθώς μεσολάβησαν και οι πολιτικές εξελίξεις και οι ανακατατάξεις στο Υπουργείο Οικονομικών, με την αλλαγή στο «τιμόνι» και την αντικατάσταση του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου από τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Όλα αυτά, όμως, λίγο φαίνεται να απασχολούν τους αγρότες, καθώς αυτό που περίμεναν ήταν να φανεί συνεπές απέναντί τους το Υπουργείο Αγροτικής & Τροφίμων.


Ακόμη περιμένουν οι αγρότες την επιστροφή του πετρελαίου
Στα «χέρια» του Υπουργού Οικονομικών

Στα… χέρια του νέου Υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, βρίσκεται το θέμα της επιστροφής του πετρελαίου στους αγρότες. Όλο τον τελευταίο καιρό, οι αγρότες είναι σε στάση αναμονής και περιμένουν πως και πώς να δουν στους λογαριασμούς τους να πιστώνονται τα χρήματα από την επιστροφή του πετρελαίου. Μπορεί μέχρι πρόσφατα οι αγρότες να λάμβαναν την επιστροφή του πετρελαίου συνήθως στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, προ μηνών όμως η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με βαρύγδουπες δηλώσεις και δεσμεύσεις και πομπώδεις εκφράσεις, είχε ανακοινώσει πως «φέτος για πρώτη φορά οι αγρότες θα λάβουν την επιστροφή του φόρου νωρίτερα από ποτέ, δηλαδή στα τέλη Μαΐου, το αργότερο αρχές Ιουνίου». Η είδηση είχε προκαλέσει τα ευνοϊκά, μεν, επιφυλακτικά, δε, σχόλια των αγροτών. Η επιφύλαξή τους μέχρι στιγμής επιβεβαιώνεται στο απόλυτο, καθώς ο μήνας Ιούνιος οδεύει ολοταχώς προς το τέλος του και οι αγρότες δεν έχουν δει το… χρώμα του χρήματος ακόμη.
Κύκλοι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων επισημαίνουν πως από την πλευρά του το Υπουργείο είναι καθ’ όλα έτοιμο, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει δώσει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία, οπότε έχει ολοκληρωθεί αυτό το «σκέλος» των διαδικασιών. Το θέμα, πλέον, έχει περάσει στο Υπουργείο Οικονομικών κι εδώ ακριβώς φαίνεται πως έγκειται η δυσκολία, καθώς μεσολάβησαν και οι πολιτικές εξελίξεις και οι ανακατατάξεις στο Υπουργείο Οικονομικών, με την αλλαγή στο «τιμόνι» και την αντικατάσταση του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου από τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Όλα αυτά, όμως, λίγο φαίνεται να απασχολούν τους αγρότες, καθώς αυτό που περίμεναν ήταν να φανεί συνεπές απέναντί τους το Υπουργείο Αγροτικής & Τροφίμων.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Προέδρου του Αδέσμευτου Αγροτικού Συλλόγου Αλιστράτης Γιώργου Κασάπογλου στο Ε.Β., ο οποίος τόνισε πως από τη μια μεριά οι αγρότες αντιλαμβάνονται τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, αλλά από την άλλη επεσήμανε το γεγονός πως η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, εμφανίζεται εντελώς αναξιόπιστη, όσον αφορά το θέμα της επιστροφής του πετρελαίου.
«Δεν ήταν μόνο ότι μας το είχαν υποσχεθεί, αλλά μας έδιναν και τις ανάλογες διαβεβαιώσεις. Με βάση αυτές τις διαβεβαιώσεις, ο καθένας από εμάς έκανε και τον αντίστοιχο προγραμματισμό του, ο οποίος όμως, πλέον, τινάχθηκε στον… αέρα. Το χειρότερο απ’ όλα είναι πως θέτουμε το ερώτημα «πότε», αλλά το μόνο που παίρνουμε είναι ασαφείς απαντήσεις. Θα βρεθεί άραγε κάποιος υπεύθυνος να μας ενημερώσει ή θα παραμείνουμε στα σκοτάδια; Υπάρχει μία ανησυχία στις τάξεις των αγροτών, που αρχίζει και παίρνει τη μορφή της οργής,» υπογράμμισε ο κ. Γιώργος Κασάπογλου.
Νεότερα προς το παρόν δεν υπάρχουν, ωστόσο καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως πολύ σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις, πιθανότατα μάλιστα και την επόμενη εβδομάδα.
Ζωή Χειμωνίδου

Διαβάστε επίσης: