evz_ktirioΕΒΖ: Σε αναβρασμό οι καλλιεργητές για τα νέα μέτρα. Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση με τη Διοίκηση για την Πέμπτη 11/3.
Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της Διοίκησης της ΕΒΖ και των τευτλοπαραγωγών δημιουργήθηκε μετά την κατάληψη του εργοστασίου Ζάχαρης προχθές από Σερραίους αγρότες. Η προγραμματισμένη συνάντηση για την Πέμπτη 11/3 αναβλήθηκε. Ο Πρόεδρος των τευτλο-εξαγωγέων κ. Βαρούτης αμφισβήτησε την υπογραφή συμβολαίων ανάμεσα στην ΕΒΖ και παραγωγούς, όπως υποστήριξε σε δηλώσεις του ο Διευθύνων σύμβουλος της Ζάχαρης κ. Γερούκης. Έντονη είναι η ανησυχία των Σερραίων παραγωγών πως με τα νέα μέτρα ευνοούνται οι αγρότες της Θεσσαλίας.

Κύριο σημείο τριβής είναι η τιμή των τεύτλων.

Η αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής της ΕΒΖ, που οδηγεί στη μείωση των μπόνους ποιοτικής επιβράβευσης για τον ζαχαρικό τίτλο, ώθησαν τους τευτλοπαραγωγούς των Σερρών να αποκλείσουν την πύλη της μονάδας της ζαχαροβιομηχανίας στην περιοχή, ακινητοποιώντας για αρκετές ώρες τα φορτηγά που ήθελαν να φορτώσουν και να ξεφορτώσουν.
Όπως λένε εκπρόσωποι αγροτικών φορέων, η μείωση των μπόνους θα έχει ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του εισοδήματος πολλών αγροτών.
Οι πρόσφατες αρνητικές εξελίξεις στην τευτλοκαλλιέργεια αφορούν την αφαίρεση των ενισχύσεων όταν ο ζαχαρικός τίτλος είναι μικρότερος από τα 12 pol.
Κατά συνέπεια, όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των εργαζομένων στην ΕΒΖ Μανώλης Λαγογιάννης, αν ο ζαχαρικός τίτλος είναι μικρότερος των 12 pol, ο τευτλοπαραγωγός χάνει το μπόνους των 6,5 ευρώ ανά τόνο.
Όπως λένε τευτλοπαραγωγοί, ο μέσος όρος του ζαχαρικού τίτλου στη χώρα μας είναι συνήθως, λόγω και των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, κάτω από τα 12 pol, άρα η περικοπή του μπόνους καθιστά ασύμφορη πλέον την τευτλοκαλλιέργεια. Πλέον ακόμη και αν ο ζαχαρικός τίτλος είναι στα 12 pol, το μπόνους είναι μειωμένο, καθώς δίνονται 4,15 ευρώ ανά τόνο, ενώ στα 6,5 ευρώ ο παραγωγός φτάνει κλιμακωτά εφόσον ο ζαχαρικός τίτλος φτάσει στα 14,60 pol.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ορεστιάδα (όπου λειτουργεί μονάδα της ΕΒΖ) οι καλλιέργειες έχουν υποστεί ζημιές, καθώς η περιοχή ταλαιπωρήθηκε από μεγάλες βροχοπτώσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν μεγάλες εκτάσεις.
Αλληλέγγυοι με τους τευτλοπαραγωγούς δηλώνουν οι εργαζόμενοι στην ΕΒΖ. “Είμαστε αντίθετοι με την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθεί η διοίκηση της ΕΒΖ. Αν ισχύσουν οι τιμές που έχουν ανακοινωθεί, θα πάνε την τευτλοκαλλιέργεια χρόνια πίσω”, δηλώνει ο πρόεδρος των εργαζομένων στη μονάδα των Σερρών Χριστόδουλος Βαρκάκης, επισημαίνοντας ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια υπήρχαν μπόνους ανεξαρτήτως του ζαχαρικού τίτλου.

Ο καλός παραγωγός
Την τακτική του “καλού παραγωγού”, που προσφέρει ποιοτικότερο προϊόν, ακολουθεί η ΕΒΖ, όπως εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Λάμπρος Χαραλάμπους. “Η πολιτική που ακολουθούμε είναι ξεκάθαρη. Μας ενδιαφέρει το ποιοτικό προϊόν, με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη”, εξηγεί.             

Δ.Φ.

Διαβάστε επίσης: