promaxwnas_telwneioΠρόβλημα στη Βουλγαρία τα μέσα ενημέρωσης της γείτονος ασχολούνται διεξοδικά με το ζήτημα των κινητοποιήσεων των Σερραίων αγροτών.
Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, έδωσε εντολή για απλούστευση των διαδικασιών διέλευσης των μεταφορέων, μέσω των συνόρων με την FYROM, εξαιτίας του αποκλεισμού των συνόρων με την Ελλάδα, λόγω των κινητοποιήσεων των Σερραίων αγροτών, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου της βουλγαρικής κυβέρνησης.

Ο υπουργός Οικονομικών, Συμεών Ντιάνκοφ, ζήτησε από τον διευθυντή των βουλγαρικών τελωνείων, Βάνιο Τάνοφ, να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, σε συνεργασία με τις τελωνειακές αρχές της FYROM.

Τα μέσα ενημέρωσης της Βουλγαρίας ασχολούνται διεξοδικά με το ζήτημα των κινητοποιήσεων των Ελλήνων αγροτών και τον αποκλεισμό των συνοριακών διαβάσεων, ενώ απαισιοδοξία και έντονη ανησυχία σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι έχει καταλάβει τους Βούλγαρους μεταφορείς και τους εκπροσώπους της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας.

«Οι Έλληνες αγρότες δεν παραλύουν την ελληνική, αλλά τη βουλγαρική οικονομία, αφού ‘η μερίδα του λέοντος’ των βουλγαρικών μεταφορών γίνεται από την ξηρά, ενώ των ελληνικών μεταφορών από τη θάλασσα. Ιδιαίτερα, μάλιστα, τη στιγμή που τα φορτία στη Βουλγαρία έχουν μειωθεί κατά 70%», δήλωσε σε ραδιοφωνική εκπομπή ο Μίρολιουμπ Στολάρσκι, πρόεδρος της συνομοσπονδίας των ενώσεων των Βούλγαρων μεταφορέων.

Όπως είπε, οι Βούλγαροι μεταφορείς δεν μπορούν να ακολουθήσουν τη σύσταση των αρχών της Βουλγαρίας «να αποφεύγουν τα ταξίδια μέσω της επικράτειας της Ελλάδας», καθώς έχουν συμβόλαια με συγκεκριμένες ημερομηνίες παράδοσης, αλλά και έξοδα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουν.

«Δεν έχουμε άλλη λύση παρά να περιμένουμε όσο χρειαστεί στα σύνορα, με την ελπίδα πως θα υπάρχουν, σε κάποια χρονική στιγμή, ‘παράθυρα’ ελεύθερης διέλευσης», σημείωσε.

Σε δηλώσεις του στα βουλγαρικά ΜΜΕ ο εκπρόσωπος του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών Ντραγκοβέστ Γκοράνοφ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Σόφια να ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις δυσκολίες και τις ζημιές που προκαλεί στην οικονομία της η διαμαρτυρία των Ελλήνων αγροτών.



«Ο αποκλεισμός των ελληνο-βουλγαρικών συνόρων έχει σχέση με διάφορους κανονισμούς του κοινοτικού δικαίου. Κατά συνέπεια, το πρώτο βήμα μας θα είναι να ειδοποιήσουμε επίσημα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το υπουργείο Εξωτερικών μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλία, αλλά σ’ αυτή τη φάση αναζητάμε όλες τις άλλες πιθανότητες πολιτικής συνεννόησης με την ελληνική κυβέρνηση», τόνισε ο Βούλγαρος διπλωμάτης στις δηλώσεις του, που μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Φόκους» και άλλα ηλεκτρονικά μέσα.

Διαβάστε επίσης: