serreslife

Στα 64.000 ανέρχονται τα στρέμματα που τελικώς σπάρθηκαν με τεύτλα φέτος, γεγονός που σημαίνει ότι και φέτος θα λειτουργήσουν μόνο τα εργοστάσια της εταιρείας σε Πλατύ Ημαθίας και την Ορεστιάδα.

Μέχρι το τέλος Ιουνίου αναμένονται οι δεσμευτικές προσφορές των ενδιαφερομένων για την απόκτηση των δύο εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στη Σερβία, στο πλαίσιο του διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, «που διεξάγεται ομαλά» όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος της εταιρείας, Αντώνης Χατζηδιαμαντής, επαναλαμβάνοντας ότι οι υποψήφιοι υπερβαίνουν σε αριθμό τους εννέα. 
Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι μνηστήρες που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση των δύο εργοστασίων της ΕΒΖ στη γειτονική χώρα προέρχονται από τη δυτική Ευρώπη και τη Σερβία.
Ο διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός, που προκηρύχθηκε στο τέλος Ιανουαρίου φέτος, αφορά στην πώληση του συνόλου των 776.564 μετοχών της εταιρείας AD Fabrica Secera Sajkaska Zabali και του συνόλου των 550.729 μετοχών της εταιρείας Crevnka Fabrica Secera AD Crevnka που κατέχει η ΕΒΖ, στις δύο προαναφερόμενες θυγατρικές της (ποσοστά 92,6% και 87,5% επί του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου των δύο εταιρειών αντίστοιχα). Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Ιουνίου 2017 αναμένεται η τακτική γενική συνέλευση των δύο σερβικών εταιρειών, θυγατρικών του Ομίλου ΕΒΖ.
Στα 64.000 τα στρέμματα που σπάρθηκαν φέτος με τεύτλα
Στο μεταξύ, στα 64.000 ανέρχονται τα στρέμματα που τελικώς σπάρθηκαν με τεύτλα φέτος, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδιαμαντή, γεγονός που σημαίνει ότι και φέτος θα λειτουργήσουν μόνο τα εργοστάσια της εταιρείας σε Πλατύ Ημαθίας και την Ορεστιάδα.
«Δυστυχώς, η ανταπόκριση των παραγωγών δεν ήταν η αναμενόμενη, παρά τις υψηλές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί» επισήμανε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «το εργοστάσιο της εταιρείας στις Σέρρες δεν θα λειτουργήσει ούτε και φέτος, για τέταρτη συνεχιζόμενη χρονιά, με δεδομένο ότι δεν πιάστηκαν οι στόχοι που είχαν τεθεί, ώστε η εταιρεία με τη λειτουργία της μονάδας να μην παράγει ζημιές».
Πάντως, ο πρόεδρος της βιομηχανίας επανέλαβε τη βούληση για συνέχιση της λειτουργίας της βιομηχανίας, ενώ προανήγγειλε ότι ήδη διερευνώνται τρόποι στήριξης της τευτλοκαλλιέργειας και των παραγωγών που ασχολούνται με αυτήν, μέσω αξιοποίησης πόρων από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020. Μάλιστα, για το συγκεκριμένο θέμα έχει προγραμματιστεί υπηρεσιακή συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την προσεχή Τετάρτη, 24/5. 
Μεταξύ άλλων, ο κ. Χατζηδιαμαντής ανέφερε πως «εκτιμούμε ότι η ΕΒΖ είναι ο κρίσιμος κρίκος στην προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα, ειδικά για τις περιοχές της Θεσσαλίας και της Β.Ελλάδας».
Υπενθυμίζεται ότι για τη φετινή καλλιεργητική περίοδο, η ΕΒΖ παρείχε στους παραγωγούς συνεργάτες της, πέρα από τους σπόρους, όλα τα αναγκαία φυτοπροστατευτικά προϊόντα, καθώς και τα λιπάσματα, «για πρώτη φορά στην ιστορία της». Με τον τρόπο αυτό οι παραγωγοί ξεκίνησαν τη νέα καλλιεργητική περίοδο χωρίς να χρειαστούν να εκταμιεύσουν δικά τους χρήματα για τις βασικές λειτουργίες της καλλιέργειας τους. Στο μεταξύ, όπως υπογραμμίζεται, η φετινή καμπάνια αναμένεται να ξεκινήσει στις 20/8.
Εντωμεταξύ, την πολιτική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για τη συνέχιση της λειτουργίας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ ζητούν οι εργαζόμενοι να επαναδιατυπώσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι οι πρακτικές που ακολουθούνται και οι αποφάσεις που λαμβάνονται, παρά τις εξαγγελίες και θέσεις υπουργών, κινούνται στην κατεύθυνση παύσης της εταιρείας και εξυπηρέτησης συμφερόντων τρίτων.
Ύστερα από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΒΖ, στη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, να παραμείνει κλειστό το εργοστάσιο της ΕΒΖ στις Σέρρες, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, οι εργαζόμενοι της εταιρείας ζητούν από τον Έλληνα πρωθυπουργό να επέμβει ο ίδιος στα ζητήματα που άπτονται της βορειοελλαδικής βιομηχανίας, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τους, Χριστόδουλος Βαρκάκης.
Μεταξύ άλλων, οι εργαζόμενοι στην ΕΒΖ αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός, κατά την τελευταία του επίσκεψη στο εργοστάσιο της εταιρείας στις Σέρρες, «υποσχέθηκε την ενδυνάμωση της τευτλοκαλλιέργειας, τη στήριξη της βιομηχανίας και την λειτουργία των εργοστασίων, με συνέπεια τη συνέχιση της παραγωγής ζάχαρης στη χώρα μας».
Αναφέρονται δε και στην πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, στο εργοστάσιο της εταιρείας στις Σέρρες, αναφέροντας ότι γνωστοποίησε εκ νέου την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να τεθεί και πάλι σε λειτουργία το εργοστάσιο της εταιρείας στην περιοχή, αναγνωρίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έχει οφέλη και για την τοπική κοινωνία.

Δείτε το βίντεο από το TV Επιλογές:

Διαβάστε επίσης: